Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μονή Αββακούμ: Αρχίζει σήμερα η δίκη με πρώτο τον Ταμασού Ησαΐα

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 13.03.2024

Μονή Αββακούμ: Αρχίζει σήμερα η δίκη με πρώτο τον Ταμασού Ησαΐα

Εντός 10 ημερών θα ολοκληρωθεί η διαδικασία - Μαρτυρίες και τεκμήρια ενώπιον 6 Ιεραρχών

Με πρώτο μάρτυρα τον Ταμασού Ησαΐα αρχίζει η διαδικασία  ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου που θα  εξετάσει τις καταγγελίες που αφορούν την Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ. Ο Ταμασού Ησαίας ενημέρωσε τόσο τον Αρχιεπίσκοπο όσο και την Ιερά Σύνοδο. ενώπιον της οποίας κατέθεσε βίντεο και στοιχεία κατά των δύο μοναχών, που αφορούν οικονομικής και ηθικής φύσεως ζητήματα.

Ο Ταμασού Ησαίας θα καταρρίψει τους ισχυρισμούς των δυο μοναχών περί απειλών, απαγωγης και εξαναγκασμό σε παραδοχή. 

Το Συνοδικό Δικαστήριο που θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών αποτελείται από τους: Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο ο οποίος προεδρεύει του Συνοδικού Δικαστηρίου και οι: Κωνσταντίας Βασίλειος, Λεμεσού Αθανάσιος καθώς και οι Επίσκοποι Καρπασίας Χριστοφόρος, Αμαθούντος Νικόλαος και Αρσινόης Παγκράτιος.  

O Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος αντικατέστησε τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα λόγω ευνόητων λόγων. ΄Ο Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος αντικατέστησε τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο που ζήτησε να εξαιρεθεί.

>>>>ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ<<<<

Θα καταθέσουν οι δυο μοναχοί 

Στο Συνοδικό Δικαστήριο εκτός από τον Μητροπολίτη Ταμασού που είναι ο βασικός μάρτυρας θα κληθούν να καταθέσουν οι δυο μοναχοί που αποτελούν κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση και άλλοι εμπλεκόμενοι. Οι δυο μοναχοί θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν τη δική τους εκδοχή σε σχέση με τα γεγονότα που τους καταλογίζουν..

Το Συνοδικό Δικαστήριο θα λάβει καταθέσεις, τεκμήρια και μαρτυρίες. Θα εξεταστούν σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην Αρχιεπισκοπή τόσο τα ηθικά ζητήματα που αφορούν τους εμπλεκόμενους μοναχούς όσο και τα οικονομικής φύσεως ζητήματα με εξαπάτηση πιστών. Στο Συνοδικό Δικαστήριο θα καταθέσουν και λαϊκοί.. 

Στόχος των μελών του Συνοδικού Δικαστηρίου είναι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία εντός 10 ημερών με την απόφαση να εκδίδεται πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Με οδηγίες του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου το κομμάτι που αφορά την Εκκλησία πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. 

Μέχρι καθαίρεση

Το Συνοδικο Δικαστήριο έχει το δικαίωμα να επιβάλει  την ποινή της καθαίρεσης που είναι η βαρύτερη των ποινών. Στην ουσία με την καθαίρεση οι ιερείς δεν μπορούν να ιερουργούν.

Παράλληλα, μπορούν να επιβληθούν και άλλου είδους ποινές όπως η αργία των 6 μηνών.

Σε εξέλιξη οι αστυνομικές έρευνες

Στο μέτωπο των αστυνομικών ερευνών οι δυο μοναχοί που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα έδωσαν κατάθεση στην Αστυνομία, ενώ οι ανακριτές ψάχνουν τους πολίτες που εξαπατήθηκαν για να καταθέσουν. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται δυο παράλληλες έρευνες που αφορούν:

 Tην καταγγελία που έγινε από τη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής»για την οποία η καταγγελία έγινε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Η  υπόθεση αυτή αφορά καθαρά οικονομικής φύσεως θέματα και ανέλαβε τη διερεύνηση Ομάδα Ανακριτών από την Υποδιεύθυνση Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος». Ήδη έχουν ληφθεί καταθέσεις, έχουν παραληφθεί κάποια τεκμήρια και ένας μεγάλος αριθμός εγγράφων, τα οποία αξιολογούνται αυτή τη στιγμή από τους ανακριτές 

Η δεύτερη πτυχή της υπόθεσης, αφορά καταγγελίες από τέσσερις  μοναχούς της Μονής. .Όπως έγινε γνωστό, κάποιοι ήδη έχουν δώσει κάποιες αναφορές και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ληφθούν καταθέσεις και από τους υπόλοιπους σε σχέση με τις δικές τους καταγγελίες που αφορούν αδικήματα όπως επίθεση, απειλή βιαιοπραγίας και άλλα αδικήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή διερευνώνται και λαμβάνονται καταθέσεις».

Τι είδαν Χρίστου - Κ.Μιχαηλίδης

Μάρτυρες των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν την 5η Μαρτίου 2024 ήταν ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο πρώην Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης. Οι κ.κ. Χρίστου και Μιχαηλίδης ήταν εκεί σαν θρονικοί Επίτροποι.

Ο πρόεδρος  του ΕΛΑΜ δήλωσε χθες Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 ότι βρέθηκε στη Μητρόπολη Ταμασού και όχι στη Μονή Οσίου Αββακούμ.Όπως είπε,  είχε ρόλο παρατηρητή στη διαδικασία με την ιδιότητά του ως θρονικός επίτροπος της Μητρόπολης και όχι με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του ΕΛΑΜ.Ο κ. Χρίστου δηλώνει έτοιμος να καταθέσει όπου χρειαστεί.

Αναφορικά με τη φημολογία ότι μέλη του ΕΛΑΜ βρέθηκαν στις έρευνες που έγιναν στη Μονή Οσίου Αββακούμ ο κ. Χρίστου το διέψευσε. 

Ο πρώην Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης  ανέφερε ότι ως θρονικός επίτροπος βρέθηκε στη Μητρόπολη και όχι στη Μονή και είναι μάρτυρας του Ταμασού Ησαΐα.

Έδωσε άδεια η Ειρήνη 

Η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοιζίδη Νικολαίδου κατόπιν αιτήματος των δυο μοναχών γνωμάτευσε θετικά ώστε να κατατεθούν βίντεο από το κλειστό κύκλωμα της Μονής και sms που έχουν στην κατοχή τους, προς απόδειξη των καταγγελιών εις βάρος του Μητροπολίτη Ταμασού. Τα βίντεο και τα sms θα κατατεθούν στο Συνοδικό Δικαστήριο.

Η κα Λοιζίδη Νικολαίδου ανέφερε στην OffsiteNews ότι το οπτικοακουστικό υλικό δεν αφορά τρίτα πρόσωπα αλλά τους ίδιους γι’αυτό γνωμάτευσε θετικά.  Το οπτικοακουστικό υλικό δείχνει κουκουλοφόρους να εισέρχονται στη Μονή κατόπιν εντολής του Μητροπολίτη. Όπως υποστηρίζουν τους απήγαγαν και τους κράτησαν παρά τη θέλησή τους στη Μητρόπολη, ενώ δέχθηκαν και απειλές.

Τα μηνύματα στο κινητό φέρονται να αποστέλλονταν από τον Μητροπολίτη προς τον ένα εκ των δυο μοναχών  και αφορούν και απειλές που δεχόταν.

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home