Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οχήματα με υψηλούς ρύπους δεν θα κοντεύουν στα κέντρα των πόλεων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 23.03.2023

Οχήματα με υψηλούς ρύπους δεν θα κοντεύουν στα κέντρα των πόλεων

Συζητούν και για κάμερες στη Μακαρίου που θα εντοπίζουν μη δικαιούχους οδηγούς

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Κύπρος μπαίνει σε διαδικασία για να μειώσει τις εκπομπές  αερίου του θερμοκηπίου και των εκπομπών αερίων ρύπων που προέρχονται από τις οδικές μεταφορές. Για το λόγο αυτό ετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο ώστε να βάζει απαγορευτικό στην κυκλοφορία οχημάτων που εκπέμπουν υψηλούς ρύπους σε συγκεκριμένους δρόμους. Οι δρόμοι θα καθορίζνται από την Αστυνομία και το Υπουργείο Μεταφορών.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής  Μεταφορών Μαρίνος Μουσιούττας το θέμα θα μπορεί να διευθετηθεί με τον εξής τρόπο. Οχήματα τα οποία εκπέμπουν ρύπους και ως επί το πλείστον είναι παλαιάς κατασκευής δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν σε κάποιους δρόμους και για κάποιες ώρες. Ίσως το πλαίσιο να καλύπτει μόνιμη απαγόρευση για κάποιες περιοχές.

Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ακόμα ότι ο τρόπος εντοπισμού των οχημάτων με υψηλούς ρύπους  που δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν θα συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών. Πάντως, ο καθορισμός των ρύπων των οχημάτων αναγράφεται στο πιστοποιητικό εγγραφής οχήματος (κοτσάνι οχήματος).

Η προώθηση του πιο πάνω νομοσχεδίου του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αποτελεί μια μεταρρύθμιση που έχει ως στόχο τη δημιουργία της απαραίτητης νομικής βάσης, ώστε να μπορούν να καθορίζονται μέτρα που σχετίζονται με το οδικό δίκτυο και την κυκλοφορία οχημάτων, με κριτήριο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των οδικών μεταφορών. Σημειώνεται ότι οι οδικές μεταφορές στην Κύπρο είναι υπεύθυνες για το 50% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (κυρίως CO2) σε σχέση με τις δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (γνωστό ως «ETS»). Αυτό μεταφράζεται σε περίπου δύο εκατομμύρια τόνους ανά έτος.

Με την υλοποίηση των μέτρων που θα λαμβάνονται με την ψήφιση του νόμου, θα βοηθηθεί η επίτευξη των στόχων του «Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης για το Κλίμα και την Ενέργεια», καθώς και του «Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τη Βελτίωση της Ποιότητας του Αέρα στην Κύπρο», που αφορά στις εκπομπές αέριων ρύπων (ατμοσφαιρικών), στο πλαίσιο της τήρησης των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» καθώς και το πακέτο νομοθετημάτων γνωστό ως «Fit for 55».

>>>>Διαβάστε επίσης: Δωρεάν όλες οι δημόσιες μεταφορές το Σάββατο<<<<

 Σε μια άλλη εξέλιξη, η Επιτροπή θα συζητήσει την ηλεκτρονική παρακολούθηση των οχημάτων που κυκλοφορούν σε σημείο της  λεωφόρου Μακαρίου. Όπως είναι γνωστό, στη λεωφόρο Μακαρίου έχουν ελεύθερη διέλευση μόνο λεωφορεία, οχήματα τροφοδοσίας και άλλα δικαιούχα οχήματα. Στόχος είναι να γίνει κατορθωτή η ηλεκτρονική παρακολούθηση με κάμερες όσων οχημάτων δεν έχουν δικαίωμα εισόδου. Μέσω της ηλεκτρονικής παρακολούθησης τα μη δικαιούχα οχήματα θα καταγράφονται στη βάση δεδομένων των καμερών και οι οδηγοί θα παίρνουν εξώδικο.

Home