Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι Λεμεσιανοί αποφασίζουν για τον Ζωολογικό Κήπο - Έντονες φωνές για να κλείσει

Offsite Team
- 25.05.2023

Οι Λεμεσιανοί αποφασίζουν για τον Ζωολογικό Κήπο - Έντονες φωνές για να κλείσει

Εντός ημερών ξεκινά δημόσια διαβούλευση για το μέλλον του Ζωολογικού Κήπου στη Λεμεσό

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί εντός ημερών το θέμα του ζωολογικού κήπου στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού. Ουσιαστικά από το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης, θα κριθεί το μέλλον του ζωολογικού. Οι επιλογές που φαίνεται να υπάρχουν στο τραπέζι είναι η διατήρηση του ζωολογικού κήπου ως έχει, η μετατροπή του σε ζωολογικό κήπο που θα χρησιμοποιείται περισσότερο για εκπαιδευτικούς σκοπούς ενώ στο τραπέζι είναι και το σενάριο για κλείσιμο του ζωολογικού κήπου, μετά και τις φωνές διαφόρων φιλοζωϊκών οργανώσεων που συνεχώς εντείνονται. Πάντως φαίνεται ότι ο Δήμος, δεν ευνοεί το κλείσιμο του ζωολογικού κήπου. 

Ως γνωστό το Κόμμα για τα Ζώα και άλλες φιλοζωικές οργανώσεις, ζητούν επιτακτικά το τελευταίο διάστημα το κλείσιμο του ζωολογικού κήπου, μετά από πρόσφατα περιστατικά όπου διαφάνηκαν κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων αλλά και θάνατοι ζώων από διάφορες αιτίες. 

Ο Δήμος Λεμεσού ανέθεσε την Δημόσια Διαβούλευση στο Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. 

Ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Αντρέας Χατζηχαμπής μιλώντας στην OffsiteNews ανέφερε ότι τα ερωτήματα που θα τεθούν στην δημόσια διαβούλευση, θα αφορούν στο ποιο πρέπει να είναι το μέλλον του Ζωολογικού Κήπου. Όπως σημείωσε «Η δημόσια διαβούλευση, γίνεται για να έχουν την δυνατότητα όλοι οι σχετικοί φορείς/ υπηρεσίες και όλοι οι Δημότες να εκφράσουν ελεύθερα και δημοκρατικά την άποψή τους για το μέλλον του Ζωολογικού Κήπου». 

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηχαμπή, μετά τη Δημόσια Διαβούλευση τις αποφάσεις θα τις πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεμεσού. Ο ρόλος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού είναι συντονιστικός. 

Διευκρίνισε επίσης ότι η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα του Ζωολογικού Κήπου, είναι θέμα μόνο μερικών ημερών.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κυριάκος Κυριάκου, μιλώντας στην OffsiteNews, τόνισε ότι δεν θα συμμετέχουν σε καμία δημόσια διαβούλευση για το θέμα και ζητούν επιτακτικά το κλείσιμο του δημόσιου κήπου. Προειδοποιούν μάλιστα με συγκεκριμένα μέτρα αν δεν αποφασίσει ο Δήμος το κλείσιμο του ζωολογικού κήπου. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών το Κόμμα για Ζώα θέτει σειρά ερωτημάτων για το θέμα του Ζωολογικού Κήπου: 

  • Τι έγινε η έρευνα που αφορούσε το θάνατο του γάτου Μπερτόν και γιατί δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα που αφορά τα ευρήματα με τις αλλεπάλληλες νεκροτομές και τις τοξικολογικές εξετάσεις;
  • Τι έγινε και γιατί πέθαναν οι αλιγάτορες στον Ζωολογικό και πού είναι οι έρευνες και τα ευρήματά τους;
  • Ποια ενημέρωση έχουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που είναι εντεταλμένες να εφαρμόσουν την εθνική νομοθεσία Κ.Δ.Π. 81/2002 που αφορά τη λειτουργία των Ζωολογικών Κήπων;

Το θέμα πάντως έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού ο Ζωολογικός Κήπος είναι κομμάτι της πόλης και της κοινωνίας της Λεμεοσού εδώ και χρόνια. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα διαφανεί ποιο θα είναι τελικά το μέλλον του κήπου. 

Σωτήρης Νικηφόρου

Home