Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων: Ανάγκη στέγασης Κοινοτικών Συμβουλίων κατεχόμενων κοινοτήτων

Offsite Team
- 30.05.2023

Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων: Ανάγκη στέγασης Κοινοτικών Συμβουλίων κατεχόμενων κοινοτήτων

Συνάντηση με Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων

Σε συνέχεια των επαφών της με προσφυγικούς φορείς και θεσμούς, αντιπροσωπεία της Γραμματείας της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, είχε χθες συνάντηση με την Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων. Κατά τη συζήτηση τέθηκαν αρκετά θέματα που απασχολούν τις κατεχόμενες κοινότητες και τον προσφυγικό κόσμο ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επίτευξη συντονισμού μεταξύ των φορέων ώστε να αποκτήσουν περαιτέρω δύναμη διεκδίκησης.

Ως πρωταρχικός στόχος, συμφωνήθηκε η προώθηση και διεκδίκηση της εφαρμογής της ισότιμης κατανομής βαρών και η έναρξη της καταβολής απώλειας χρήσης. Έγινε επισήμανση της ανάγκης διαφώτισης και της πρόσβασης που θα πρέπει να έχει τόσο η ΠΕΠ αλλά και η Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων στα διαθέσιμα κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών ενώ επαναδιατυπώθηκε και η ανάγκη στέγασης των Κοινοτικών Συμβουλίων των κατεχόμενων κοινοτήτων με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Εκφράστηκαν ιδιαίτερες ανησυχίες για τις μεγάλες αναπτύξεις που ξεφυτρώνουν με ραγδαίους ρυθμούς στις τουρκοκρατούμενες περιοχές, πάνω σε ελληνοκυπριακές περιουσίες και έγινε προβληματισμός για την αδυναμία του κράτους στην αντιμετώπιση και αναχαίτηση των προσφυγών στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Τονίστηκε επιπρόσθετα η ανάγκη αναθεώρησης των εισοδηματικών κριτηρίων στα στεγαστικά σχέδια της Υπηρεσίας Μερίμνης και αναφέρθηκαν εισηγήσεις για εφαρμογή κλιμακωτής επιχορήγησης.

Συζητήθηκε επίσης η επιδίωξη άρσης της αδικίας και της καταπάτησης του δικαιώματος  των εκ μητρογονίας προσφύγων να ψηφίζουν με βάση την καταγωγή τους ενώ επιβεβαιώθηκε από όλους η ανάγκη εφαρμογής του νόμου και της διεξαγωγής εκλογών για ανάδειξη των συλλογικών οργάνων της ΠΕΠ.

Τέλος ο Πρόεδρος της ΠΕΠ κ. Λυσανδρίδης και ο Προεδρεύων της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων κ. Τζιώρτας συμφώνησαν στην από κοινού προσπάθεια επίτευξης συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κινήσεων καθώς και στην πιο τακτική επαφή της ΠΕΠ με τις κατεχόμενες Κοινότητες.

Home