Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προχωρά αργά & τμηματικά ο δρόμος που θα λύσει το κυκλοφοριακό στη Λεμεσό

Σωτήρης Νικηφόρου
- 07.06.2023

Προχωρά αργά & τμηματικά ο δρόμος που θα λύσει το κυκλοφοριακό στη Λεμεσό

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον Βόρειο Παρακαμπτήριο στη Λεμεσό - Ποιοι Δήμοι προχώρησαν, ποιοι καθυστερούν

Αργά και τμηματικά προχωρά ο σχεδιασμός και υλοποίηση του πολύ σημαντικού έργου του Βόρειου Παρακαμπτήριου στη Λεμεσό. Όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνούν ότι το έργο είναι ζωτικής σημασίας και θα βοηθήσει τα μέγιστα στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού σε πολλές περιοχές στη Λεμεσό, αλλά οι διεργασίες δεν γίνονται με τους ρυθμούς που θα ανέμενε κανείς από όλους, για ένα τόσο σημαντικό έργο και με το κυκλοφοριακό πρόβλημα να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. 

>>> Διαβάστε επίσης: Λεμεσός: Ευρεία σύσκεψη για να σπρώξουν τα μεγάλα δημόσια έργα που «κόλλησαν»

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 15 Ιουνίου ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης θα βρίσκεται στη Λεμεσό και θα συναντηθεί με όλους τους Δημάρχους της Επαρχίας. Το θέμα του Βόρειου Παρακαμπτηρίου θα είναι ψηλά στην ατζέντα συζήτησης. 

Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε οτι ο Βόρειος Προαστιακός είναι  ουσιαστικά ένας δεύτερος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί βόρεια του υφιστάμενου αυτοκινητοδρόμου και τους κυκλικούς κόμβους. Θα ξεκινά από την Γερμασόγεια και θα καταλήγει ουσιαστικά στον Ύψωνα. Σημαντική τελευταία εξέλιξη είναι ότι αποφασίστηκε όπως το έργο γίνεται τμηματικά. Κάθε Δήμος δηλαδή θα αναλάβει να σχεδιάσει και να προχωρήσει το δικό του μέρος του όλου έργου, σε συνεργασία και με το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Όπως θα δούμε και πιο κάτω, κάποιοι Δήμοι έχουν κάνει σημαντικά βήματα ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν πολύ πίσω. 

>>> Διαβάστε επίσης: Θέλουν να κάνουν 2 νέα Malls στη Λεμεσό - Το ένα δίπλα από το άλλο

Η OffsiteNews ζήτησε ενημέρωση κατ’ αρχάς από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για τον Βόρειο Παρακαμπτήριο και την πορεία υλοποίησης του. Όπως μας αναφέρθηκε,  «ο Βόρειος Παράλληλος Παρακαμπτήριος Δρόμος είναι δρόμος πρωταρχικής σημασίας και η ρυμοτομία του χαράχτηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και εντάχθηκε στο Τοπικό Σχέδιο Λεμεσού από το 1990. Το τμήμα από την Αγία Φύλα μέχρι τη Γερμασόγεια, παρουσιάζει μεγάλες υψομετρικές διαφορές και δεν μπορεί να εφαρμοστεί επιτόπου ο σχεδιασμός. Στα πλαίσια του σχεδιασμού για τον Βόρειο Παρακαμπτήριο προωθούνται τα κατασκευαστικά σχέδια για τη λεωφόρο Ευαγόρα Λανίτη και τη λεωφόρο Συνεργατισμού καθώς και τα ρυθμιστικά για το τμήμα εντός του Δήμου ΄Υψωνα.

Επίσης ενόψει μεγάλων αναπτύξεων που προωθούνται στα βόρεια μεταξύ Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας, προωθείται η ετοιμασία Ρυθμιστικού/Ρυμοτομικού Σχεδίου  από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και τους ενδιαφερόμενους Δήμους όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δρόμου για το τμήμα του Βόρειου Παρακαμπτήριου από τον δρόμο προς Μαθηκολώνη στον Άγιο Αθανάσιο, (οδός Χαρ. Ευαγόρου) μέχρι και τη Γερμασόγεια (Οδός Πατρών). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σύνδεση με τον Παρακαμπτήριο Γερμασόγειας και τη διοχέτευση της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο και μέσω του κόμβου Γερμασόγειας. Το μήκος του δρόμου είναι 1,8χλμ. και θα είναι  2 λωρίδων κυκλοφορίας. 

Ο Δήμος Λεμεσού προωθεί την τοπογραφική αποτύπωση για το τμήμα από την Αγία Φύλα μέχρι και τον Άγιο Αθανάσιο στην βάση της οποίας θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός».

Ερωτηθείς από την OffsiteNews για το θέμα του Βόρειου Παρακαμπτήριου ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, στα πλαίσια συνέντευξης που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα μας τις επόμενες μέρες ανέφερε σχετικά: 

«Η κατασκευή του Βόρειου Παρακαμπτήριου είναι ένα έργο που θα εξομαλύνει σημαντικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα ης Λεμεσού, το οποίο όμως παρέμεινε στα συρτάρια των Υπουργείων εδώ και χρόνια. Μετά από επίμονες προσπάθειες μας, τα συναρμόδια Υπουργεία Μεταφορών και Εσωτερικών αποφάσισαν να αρχίσουν την προώθηση του τμήματος μεταξύ της οδού Ανδρέα Παπανδρέου και του δρόμου της Φασούλας. Η υλοποίηση του Βόρειου Παρακαμπτήριου, ο οποίος θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως ένας δεύτερος αυτοκινητόδρομος βόρεια του υφιστάμενου, δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο γιατί είναι εξαιρετικής σημασίας για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού».

Πιο προχωρημένος από όλους είναι ο Δήμος Ύψωνα, ο οποίος ήδη κατέθεσε και πήρε έγκριση από τον Φορέα Κυκλοφοριακών Μελετών για το ρυθμιστικό σχέδιο του δρόμου που αφορά τον Δήμο. Ο Δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου ανέφερε: «Το ρυθμιστικό σχέδιο είναι σχεδιασμένο και εγκεκριμένο από τον Φορέα Κυκλοφοριακών Μελετών. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει και τις γεωτεχνικές μελέτες και εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθούν οι προσφορές για κατασκευαστικές μελέτες. Το κομμάτι που αφορά τον Δήμο Ύψωνα ξεκινά από το Γενικό Νοσοκομείο και φθάνει μέχρι την περιοχή Βούναρος. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και ένα μέρος από τον Δήμο Πολεμιδιών μέχρι τον Άγιο Συλά. Το έργο θα χωριστεί σε δύο φάσεις. Η Α’ φάση θα πάει μέχρι την Βιομηχανική του Ξυδιά και το υπόλοιπο μέρος στην Β’ φάση». 

Ο κ. Παντελή τονίζει ότι το έργο είναι πολύ σημαντικό γιατί δίνει άμεση πρόσβαση σε όλα τα βαρέα οχήματα που πηγαίνουν στις Βιομηχανικές Περιοχές. Δεν θα χρειάζεται δηλαδή να περνούν από τις οικιστικές περιοχες. Άρα θα αποσυμφορίστούν αρκετοί σημαντικοί δρόμοι στον Ύψωνα. Το έργο είναι σημαντικό όπως σημειώνεται και για την οικιστική και για την βιομηχανική ανάπτυξη του Ύψωνα.

Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς μιλώντας για το θέμα ανέφερε: «Ο Βόρειος Παρακαμπτήριος ξεκινά από τον κυκλικό κόμβο που κατασκευάστηκε πρόσφατα στον παρακαμπτήριο Γερμασόγειας και πάει μπροστά από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και μετά στον Ύψωνα. Είναι ένα έργο που αφορά όλους τους Δήμους. Εμείς ως Δήμος Γερμασόγειας προχωρούμε μαζί με τον Δήμο Αγίου Αθανασίου. Επιλύσαμε αρκετά ζητήματα και προβλήματα που προέκυπταν. Ετοιμάζεται το ρυθμιστικό σχέδιο για να υποβληθει στον Φορέα Κυκλοφοριακών Μελετών ούτως ώστε αφού εγκριθεί το σχέδιο, το έργο να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Ακολούθως θα γίνουν οι κατασκευαστικές μελέτες και στη συνέχεια η προκήρυξη για την κατασκευή του έργου. Το κομμάτι που ξεκινά από την Γερμασόγεια και φτάνει μέχρι Άγιο Αθανάσιο είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί αφού θα βοηθήσει το κυκλοφοριακό στην περιοχή. Μια περιοχή που αναπτύσσεται συνεχώς. Θα δούμε το θέμα και με τον Υπουργό Μεταφορών».

Και ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Μαρίνος Κυριάκου, μιλώντας στην OffsiteNews ανέφερε ότι σύντομα θα υποβληθεί το ρυθμιστικό σχέδιο για έγκριση στον Φορέα Κυκλοφοριακών Μελετών. Αφού εγκριθεί το Ρυθμιστικού Σχεδίου θα προχωρήσει το έργο. «Τρέξαμε μόνοι μας τις διαδικασίες μαζί με τον Δήμο Γερμασόγειας. Θέλουμε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες του Βόρειου Παρακαμπτήριο για το μέρος που αφορά τους δύο Δήμους.  Θα δοθεί ακόμα μία διέξοδος στις νέες περιοχές».

Ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς Δώρος Αντωνίου, μιλώντας στην OffsiteNews, ανέφερε ότι δεν έχει προωθηθεί κάτι συγκεκριμένο για το μέρος του έργου που εμπίπτει στη Μέσα Γειτονιά. «Είναι θέμα καθαρά πολεοδομικό. Το χειρίζεται η Πολεοδομία. Είναι πολύ δύσκολος ο σχεδιασμός η μορφολογία του εδάφους για το μέρος του δρόμου που εμπίπτει στη Μέσα Γειτονιά. Δεν είναι στα άμεσα σχέδια να γινει κατι». 

Ο Δήμαρχος Πολεμιδιών Νίκος Αναστασίου, ανέφερε στην OffsiteNews ότι στη συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη στις 15 Ιουνίου, θα τεθεί προς συζήτηση και το θέμα του Βόρειου Παρακαμπτηρίου. 

«Για εμάς ο Βόρειος Παρακαμπτήριος είναι πολύ σημαντικός. Ξεκινούν και οι εστίες του ΤΕΠΑΚ στην περιοχή του Βερεγγάρια και θα είναι απαραίτητο το έργο. Γενικά ο Βόρειος Παρακαμπτήριος θα είναι μια διέξοδος στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής. Θα αποφεύγουν οι οδηγοί τους κυκλικους κόμβους που ειναι ηδη βεβαρημενοι. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το κομμάτι το δικό μας συνδέεται με την Γιάννου Κρανιδιώτη με δύο αερογέφυρες πάνω από τον ποταμό Γαρύλλη. 

Οι αερογέφυρες έχουν πολύ ψηλό κόστος. Εμείς θα εισηγηθουμε εάν είναι δυνατόν να βρουμε ένα άλλο τρόπο να συνδεθούμε προσωρινά και ας γίνουν οι γέφυρες σε κατοπινό στάδιο. Καναμε ασκήσεις επί χάρτου θα κάνουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις.  Η μελέτη για το έργο είναι ολοκληρωμένη αλλά δεν προχωρά ακόμα. Θα δούμε και με τον Υπουργό Μεταφορών πώς προχωρούμε».

Σωτήρης Νικηφόρου

Home