Προχωρεί η ενίσχυση με πτητικά μέσα πυρόσβεσης

Έχει προχωρήσει η ενίσχυση με πτητικά μέσα πυρόσβεσης, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, μετά το τέλος της συνάντησής της με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Virginijus Sinkevičius, το πρωί της Δευτέρας, στο Υπουργείο Γεωργίας, ενώ ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Ανδρέας Χρίστου, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί για αγορά αεροπλάνων και ελικοπτέρων πυρόσβεσης.

«Λόγω και των καιρικών συνθηκών, για πρώτη χρονιά φέτος το Τμήμα Δασών έχει ξεκινήσει να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα από την 1η Απριλίου αντί της 1ης Μαΐου», σημείωσε η Υπουργός Γεωργίας, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά φέτος έχει επεκταθεί η περίοδος απασχόλησης των δασοπυροσβεστών στους οκτώ μήνες, ξεκινώντας από τον Απρίλιο. 

«Για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια», συνέχισε η κ. Παναγιώτου, «το Δασικό Κολέγιο ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2025, που είναι ένα πάγιο αίτημα του Τμήματος Δασών για να μπορέσει να στελεχωθεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του». Όπως είπε, «έχει δοθεί για πρώτη φορά φέτος από την παρούσα Κυβέρνηση εντολή να αγοραστούν 10 δικά μας, ιδιόκτητα πτητικά μέσα, σε περίοδο πενταετίας». Ακόμη, αναφέρθηκε στην απόφαση που ελήφθη σε συνεδρία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μεταφορά της Μονάδας Πτητικών Μέσων στην Εθνική Φρουρά.

«Αποτελεί προτεραιότητα για μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η πρόληψη σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, γιατί αυτός είναι ο πρώτος και ο πιο σημαντικός πυλώνας για να τις αντιμετωπίσουμε, γι’ αυτό κι έχει προχωρήσει η ενίσχυση και σε επίγεια μέσα», δήλωσε η κ. Παναγιώτου.

Σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί για αεροπλάνα και ελικόπτερα

Απαντώντας σε ερώτηση για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, ο Ανδρέας Χρίστου, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Δασών, δήλωσε πως, «σε ό,τι αφορά τα πτητικά μέσα, είναι στη διάθεσή μας από προχθές το ένα αεροσκάφος του Τμήματος Δασών, το οποίο είναι επιχειρησιακά έτοιμο και βρίσκεται στη Λάρνακα με τον εξοπλισμό και το προσωπικό που χρειάζονται για τον χειρισμό του». 

Όσον αφορά πρόσθετα πτητικά μέσα, ο κ. Χρίστου είπε ότι είναι σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί. Σήμερα, όπως εξήγησε, λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για τέσσερα αεροπλάνα και θα δούμε αν υπήρξε ενδιαφέρον και αν αυτό το ενδιαφέρον θα καταλήξει σε μια γόνιμη προσπάθεια. 

«Περί το τέλος του μήνα, θα έχουμε και τις προσφορές για τα ελικόπτερα», ανέφερε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Δασών. Επιπρόσθετα, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζεται και σε άλλα πτητικά μέσα, τα οποία ανήκουν είτε στην Αστυνομία είτε στην Εθνική Φρουρά. Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει συνεργασία και με τις Βρετανικές Βάσεις, οι οποίες διαθέτουν δύο ελικόπτερα, καθώς και με γειτονικές χώρες σε περίπτωση που αυτό θα χρειαστεί. 

«Κάθε χρόνο τα πτητικά μέσα μπαίνουν σε ετοιμότητα από την 1η Μαΐου και σταδιακά χτίζεται η πλήρης δύναμη των πτητικών μέσων», υπογράμμισε ο κ. Χρίστου, προσθέτοντας ότι αυτή η δύναμη φτάνει στον μέγιστο βαθμό της μέχρι τέλη Μαΐου με επτά πτητικά μέσα. «Φέτος, ξεκινήσαμε λίγο πιο νωρίς, από την 1η Απριλίου, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Είμαστε σε πλήρη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις μας», δήλωσε.

ΚΥΠΕ