Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σκέψεις για να ανοίξει κι’ άλλα οδοφράγματα ο Νίκος-Ποια τα 6 σημεία που είναι στο τραπέζι

Σωτήρης Νικηφόρου
- 27.04.2023

Σκέψεις για να ανοίξει κι’ άλλα οδοφράγματα ο Νίκος-Ποια τα 6 σημεία που είναι στο τραπέζι

Συνεδριάζουν Ακριτικοί και Ημικατεχόμενοι Δήμοι και θα ζητήσουν συνάντηση με ΠτΔ-Τα 6 αιτήματα για νέα σημεία διέλευσης

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Στο προσκήνιο βγαίνει ξανά το θέμα της διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων μετά από σχετικές αναφορές του Ε/κ διαπραγματευτή, Μενέλαου Μενελάου την περασμένη Δευτέρα 24/4, ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για το ενδεχόμενο διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης, ως ένα υποβοηθητικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός γενικότερα καλύτερου κλίματος, υποβοηθητικού για την προσπάθεια αναζωογόνησης της προοπτικής για συνολική λύση.

>>> Διαβάστε σχετικά: Μενελάου: Μπορούν να συζητηθούν νέα σημεία διέλευσης

Ο κ. Μενελάου, μετά την πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους επικεφαλής και τα μέλη των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, ερωτηθείς για το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης, σημείωσε ότι ότι υπάρχει Τεχνική Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα. Σημειώνεται ότι Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για σημεία διέλευσης είναι ο κ. Γεώργιος Κασουλίδης.

Ο κ. Μενελάου, ανέφερε ότι στο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής γίνεται συζήτηση για θέματα που αντιμετωπίζονται στα υφιστάμενα σημεία διέλευσης. Τόνισε δε, ότι «μπορεί να γίνει συζήτηση και για το ενδεχόμενο διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης. Είναι ένα θέμα που μπορούμε να εξετάσουμε στο συνολικό πλαίσιο που έχω περιγράψει, δηλαδή βημάτων που είναι υποβοηθητικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός γενικότερα καλύτερου κλίματος, υποβοηθητικού για την προσπάθεια αναζωογόνησης της προοπτικής για συνολική λύση». 

Από πλευράς του ΠτΔ Νίκου Χριστοδουλίδη, λέχθηκε αρκετές φορές ότι πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα και κινήσεις σε διάφορα επίπεδα μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να τεθούν οι βάσεις για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Είναι πιθανό λοιπόν, σε αυτή την προσπάθεια, να συμπεριληφθεί και η διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, κάτι για το οποίο υπάρχουν διάφορα αιτήματα και από την τ/κ πλευρά. 

Τα τελευταία δύο σημεία διέλευσης άνοιξαν στις  12 Νοεμβρίου του 2018. Πρόκειται για το οδόφραγμα της Δερύνειας και το οδόφραγμα Λεύκας - Απλικίου.

Εκ τοτε δεν υπήρξε κάποια σχετική κινητοποίηση, παρά τις προσπάθειες και τα αιτήματα που κατέθεσαν Δήμοι και Κοινότητες. Φυσικά πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι μεσολάβησε και ο κορωνοϊός. Θυμίζουμε ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας έκλεισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα όλα τα οδοφράγματα. 

Συνεδρία Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων στις 5 Μαΐου - Θα ζητήσουν συνάντηση με ΠτΔ

Όπως πληροφορείται η OffsiteNews, την Παρασκευή 5 Μαΐου, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων, η οποία ουσιαστικά είναι μια επιτροπή της Ένωσης Δήμων. Κατά την συνεδρία θα συζητηθούν εκ νέου τα αιτήματα που υπάρχουν για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης και ακολούθως στόχος είναι να ζητηθεί το συντομότερο συνάντηση για το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την συγκεκριμένη επιτροπή αποτελούν οι Δήμοι Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου, Αθηένου, Γερίου και Δερύνειας.

Τα 6 αιτήματα για νέα σημεία διέλευσης

Όσον αφορά τα νέα σημεία διέλευσης, οι προτάσεις που βρίσκονται για χρόνια στο τραπέζι, και αναμένεται να απασχολήσουν εκ νέου, είναι οι εξής. 

Οδόφραγμα Πυροΐου 

Το αίτημα του Δήμου Αθηένου για διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροΐου χρονολογείται. Έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα. Είναι γνωστό ότι σε περίπτωση που ανοίξει το οδόφραγμα, οι κάτοικοι Αθηένου θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον παλιό δρόμο Πυροΐου, που ενώνει την Αθηένου με την Αγλαντζια και θα φτάνουν στη Λευκωσία σε λιγότερο από 10 λεπτά, ενώ τώρα χρειάζονται περίπου 45 λεπτά.  Από την διάνοιξη του οδοφράγματος θα επωφεληθούν  και οι Τ/κ κάτοικοι στην περιοχή της Λουρουτζίνας.  Οι κατοχικές αρχές δεν συγκατατίθενται αφού σε κάποιο σημείο του δρόμου υπάρχει στρατιωτική περιοχή.

Οδόφραγμα Κοκκίνων

Το πέρασμα των Κόκκινων στην περιοχή Πύργου Τυλληρίας, ως γνωστό έκλεισε από το 1964. Ο θύλακας των Κοκκίνων είναι ουσιαστικά μια κατεχόμενη περιοχή, στρατικοποιημένη. Εδώ και δεκαετίες γίνονται προσπάθειες για να ανοίξει το ο δρόμος για ευκολότερη πρόσβαση των κατοίκων του Πύργου προς την Πόλη Χρυσοχούς και την Πάφο, αλλά και αντίστροφα για ευκολότερη πρόσβαση των κατοίκων των γύρω χωριών προς τον Πύργο και την Λευκωσία, μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί διάνοιξη άλλων οδοφραγμάτων, εάν δεν ανοίξουν πρώτα το Πυρόι και τα Κόκκινα. 

Εισηγήσεις για τρία νέα σημεία διέλευσης στη Λευκωσία

Επιπλέον, στο τραπέζι βρίσκονται εισηγήσεις για διάνοιξη τριών νέων σημείων διέλευσης στη Λευκωσία. 

Το ένα αίτημα αφορά διάνοιξη οδοφράγματος για πεζούς στην περιοχή της Πύλης Πάφου. Το συγκεκριμένο αίτημα είναι κοινό με την τ/κ πλευρά.

Επιπλέον, από διάφορες διαβουλεύσεις που έγιναν, υπάρχει κοινή εισήγηση για διάνοιξη ενός οδοφράγματος για αυτοκίνητα στην Ανατολική Λευκωσία (περιοχή Καϊμακλίου).  Η Τ/κ κοινότητα εισηγείται όπως ανοίξει σημείο διέλευσης στην περιοχή της Πύλης Αμμοχώστου, ενώ η Ε/κ πλευρά εισηγείται όπως ανοίξει σημείο διέλευσης κοντά στον κυκλικό κόμβο Bata. 

Μια τρίτη εισήγηση, πιο πρόσφατη, αφορά διάνοιξη του οδοφράγματος για πεζούς στην οδό Ληδήνης. Θα είναι ένας δρόμος που θα ενώνει την περιοχή της αγοράς του παλιού δημαρχείου με το παντοπωλείο που βρίσκεται στα κατεχόμενα. 

Διάνοιξη της οδού Αρχαίας Λήδρας στο Γέρι

Αίτημα για διάνοιξη νέου σημείου διέλευσης υπάρχει και από τον Δήμο Γερίου, που ζητά διάνοιξη της οδού Αρχαίας Λήδρας. Ο δρόμος, που βρίσκεται στην νεκρή ζώνη, οδηγεί από το Γέρι στον παλιό δρόμο Λευκωσίας - Λάρνακάς, πίσω από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σε περίπτωση που ανοίξει ο δρόμος, θα αποσυμφορηθεί η τροχαία κίνηση στο Γέρι, αφού σήμερα υπάρχει μόνο μία έξοδος από το χωριό, προς Λευκωσία. Στον Δήμο Γερίου θεωρούν ότι είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα. Τα Ηνωμένα Έθνη απέρριψαν προηγούμενο αίτημα του Δήμου για λόγους ασφαλείας. Όπως πληροφορούμαστε όμως, ο Δήμος Γερίου θα επαναφέρει το αίτημα. 

Σημειώνεται ότι αιτήματα και πιέσεις για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης υπάρχουν και από τ/κ πλευράς. Μεταξύ άλλων σε κάποιο στάδιο ζητήθηκε όπως ανοίξει το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας για αυτοκίνητα. 

7 εκατομμύρια διελεύσεις το 2022 

Στα 7 εκατομμύρια έφθασαν οι διελεύσεις μέσω των οδοφραγμάτων για ολόκληρο το 2022. Τα 6.578.930 άτομα εισήλθαν στα κατεχόμενα μέσω των οδοφραγμάτων του Αγίου Δομετίου, της οδού Λήδρας, του Περγάμου, της Δερύνειας και του Λιμνίτη. Ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που εισήλθαν στα κατεχόμενα μέσω οδοφραγμάτων κατά την ίδιο χρόνο ανήλθε στα 2.835.496, ο αριθμός των Βρετανών υπηκόων που εισήλθαν στα κατεχόμενα μέσω της «νότιας» Κύπρου, όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, ανήλθε στις 282.237, ενώ πέρασαν στα κατεχόμενα 247.033 άτομα από την Ελλάδα και 162.481 άτομα από τη Βουλγαρία.

40% αύξηση μέχρι τώρα το 2023

Όσον αφορά τους πρώτους μήνες του 2023,  ο αριθμός των ατόμων που μετέβηκαν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές αυξήθηκε κατά 40%  κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 11,722 Ελληνοκύπριοι και πολίτες τρίτων χωρών περνούν κάθε μέρα από τα οδοφράγματα. Ο συνολικός αριθμός  των ατόμων που πέρασε στα κατεχόμενα, αυξήθηκε από 492,639 σε 691,649.

Η δεύτερη πιο πολυπληθής ομάδα που περνάει στα κατεχόμενα ήταν αυτοί που έφτασαν με ελληνικά διαβατήρια και ανέρχονται σε  40,000 άτομα. Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου κατατάσσονται στην τρίτη θέση με 27,000 άτομα, ακολουθούν η Ρουμανία με 25,636, η Πολωνία με 14,301, η Γερμανία με 11,368, η Ρωσία με 11,000 και το Ισραήλ με 7,107.

Home