Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συναγερμός και στις ελεύθερες περιοχές για την ευλογιά αιγοπροβάτων στα κατεχόμενα

Σωτήρης Νικηφόρου
- 31.05.2023

Συναγερμός και στις ελεύθερες περιοχές για την ευλογιά αιγοπροβάτων στα κατεχόμενα

264 κτηνοτροφικές μονάδες στα κατεχόμενα σε καραντίνα - Τα μέτρα στις ελευέθερες περιοχές

Συναγερμός σήμανε στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας μετά τα περιστατικά ευλογιάς αιγοπροβάτων που παρουσιάστηκαν στα κατεχόμενα. Η ασθένεια είναι μεταδοτική από ζώο σε ζώο και ήδη λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για να μην εξαπλωθεί και στις ελεύθερες περιοχές.

Σημειώνεται ότι η ασθένεια δεν μεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο ούτε καταναλώνοντας κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα. 

35 περιστατικά - Σε καραντίνα 264 κτηνοτροφικές μονάδες

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Τ/κ τύπο,  264 κτηνοτροφικές μονάδες, 15 χιλιάδες αιγοπρόβατα και 1200 βοοειδή τέθηκαν σε καραντίνα στα κατεχόμενα μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ οι είσοδοι και οι έξοδοι στις γαλακτοβιομηχανίες ελέγχονται, μετά τον εντοπισμό περιστατικών ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Τα πρώτα 6 περιστατικά  ευλογιάς των αιγοπροβάτων εντοπίστηκαν σε δύο κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου την περασμένη Παρασκευή. Η τελευταία ενημέρωση από τα τ/κ ΜΜΕ αναφέρει ότι τα περιστατικά έφτασαν τα 35, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. 

Το λεγόμενο υπουργείο γεωργίας και φυσικών πόρων και τα «αρμόδια τμήματα» έλαβαν μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου, θέτοντας σε καραντίνα τις περιοχές Αμμοχώστου, Έγκωμης και Αχερίτου, ενώ τα αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν αναισθητοποιήθηκαν, σφαγιάστηκαν και θάφτηκαν.

Ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας, Ντουρσούν Ογούζ ανέφερε ότι στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ασθένειας έγινε συνεννόηση με το τουρκικό Υπουργείο Γεωργίας και Δασών και 20 χιλιάδες εμβόλια έφθασαν από την Τουρκία και ξεκίνησε ηδη ο εμβολιασμός των ζώων.

Είπε ότι τους δυσκολεύει το μέγεθος της περιοχής, ωστόσο θα καταπολεμήσουν την ασθένεια, καθώς κατέχουν την απαραίτητη εμπειρία από την αντιμετώπιση της ίδιας ασθένειας το 2020 στην περιοχή της Καρπασίας.

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι σε τ/κ ΜΜΕ, η ευλογιά προέκυψε από κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Όπως σημειώνουν, ο ιός δεν είναι «εισαγόμενος», αλλά «προκαλείται από τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες», ο Ναϊμογλουλαρι είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην κατανάλωση ζωικού κρέατος μετά τη διαδικασία εμβολιασμού, ενόψει και της θρησκευτικής εορτής των Θυσιών (Κουρμπάν Μπαϊράμι).

Μέτρα και στις ελεύθερες περιοχές

Όπως προαναφέραμε τέθηκαν σε συναγερμό και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας και ήδη τέθηκαν σε εφαρμογή διάφορα προληπτικά μέτρα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που στάληκε στο ΚΥΠΕ, ορίστηκε ζώνη εφαρμογής μέτρων, όπως η απαγόρευση διακινήσεων ζώων και η επί τόπου επιθεώρηση ζώων. 

Έχει ακόμη δρομολογηθεί ενημέρωση των κτηνοτρόφων με SMS για να βρίσκονται σε εγρήγορση για την πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων ή αυξημένων θανάτων, καθώς επίσης και των υπόλοιπων εμπλεκομένων επαγγελματιών, όπως μεταφορείς ζώων και προϊόντων που επισκέπτονται εκμεταλλεύσεις, για να προβαίνουν σε απολυμάνσεις των οχημάτων.

Επίσης θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών πληροφορίες για το νόσημα και τα συγκεκριμένα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι.  Τέλος προγραμματίζονται ψεκασμοί οχημάτων σε σημεία διέλευσης/οδοφράγματα.

Καλούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων όπως ενημερώσουν αμέσως τα Επαρχιακά Κτηνιατρικά Γραφεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σε περίπτωση αυξημένων θανάτων ή εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Home