Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τέως Κιτίου: Ο λόγος στη Σύνοδο για αργία ή καθαίρεση

Offsite Team
- 16.05.2023

Τέως Κιτίου: Ο λόγος στη Σύνοδο για αργία ή καθαίρεση

Ένοχος για άσεμνη επίθεση σε ανήλικη - Πρωτοφανής στα χρονικά απόφαση για την κυπριακή εκκλησία αλλά και το δικαστήριο

Πρωτοφανής για την ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου ήταν η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο έκρινε ένοχο τον 86χρονο τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο για για άσεμνη επίθεση κατά γυναίκας το 1981 όταν η ίδια ήταν 16 ετών και 8 μηνών. 

Το δικαστήριο έκρινε ως αξιόπιστους μάρτυρες την παραπονούμενη, την μητέρα της, την αδελφή της και τον γιατρό της. Όσον αφορά την παραπονούμενη, όπως αναφέρθηκε, ακλόνητη είναι η πεποίθηση του δικαστηρίου πως είχε έντονη βιωματική εμπειρία που την στιγμάτισε γι αυτο και έκανε απόλυτα αποδεκτή της θέση της. 

Για τον κατηγορούμενο η δικαστής ανεφερε πως στερείται πειστικότητας η μαρτυρία του και οι πράξεις του αποτελούν άσεμνη επίθεση. 

Ο ποινικός κώδικας τότε προέβλεπε ποινή φυλάκισης 2 έτη ενώ με την πρόσφατη τροποποίηση προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη. 

Το Δικαστήριο όρισε τη 26η Μαΐου, στις 11:00, για αγόρευση για μετριασμό της ποινης.

Θυμίζουμε ότι ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου είχε κριθεί αθώος από δικαστήριο σε δεύτερη υπόθεση μετά από καταγγελία για βιασμό το 2021.

Ο λόγος στον Αρχιεπίσκοπο και την Σύνοδο για αργία ή καθαίρεση

Πλέον, η υπόθεση θα απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της θα ασχοληθεί με τέτοιας φύσεως υπόθεση που να αφορά Ιεράρχη. Αναμένεται ότι η Ιερά Σύνοδος θα συγκληθεί στις αρχές Ιουνίου και για άλλα θέματα και σαφώς και θα την απασχολήσει και η υπόθεση του τέως Κιτίου, ο οποίος να σημειώσουμε συνεχίζει να διαμένει στην Μητρόπολη Κιτίου. 

Η Εκκλησία έχει τους δικούς της θεσμούς και διαδικασίες με τους οποίες θα εξετάσει την υπόθεση, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση δικαστηρίου, σαφώς και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στο τι τελικά θα αποφασιστεί. Ένα από τα σενάρια είναι ο τέως Κιτίου να τεθεί αρχικά σε αργία, να μην μπορεί δηλαδή να ιερουργήσει, μέχρι να τελεσιδικήσει η δικαστική απόφαση, αφού ο τέως Κιτίου θα έχει και το δικαίωμα έφεσης, αφού ακούσε πρώτα την ποινή του. Αφού ξεκαθαρίσει οριστικά η υπόθεση στο δικαστήριο, αναμένεται ότι την Ιερά Σύνοδο θα απασχολήσει και το θέμα καθαίρεσης του τέως Κιτίου, εάν φυσικά η απόφαση είναι τελικά καταδικαστική. 

Home