Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τσίρειο/ΓΣΟ: Μας έταξε €4 εκατ. ο Ν. Αναστασιάδης και δεν πήραμε ακόμα ούτε σεντ

Σωτήρης Νικηφόρου
- 10.06.2023

Τσίρειο/ΓΣΟ: Μας έταξε €4 εκατ. ο Ν. Αναστασιάδης και δεν πήραμε ακόμα ούτε σεντ

Πάει Βουλή το θέμα-Αλαλούμ από το 2014-Ζητά μελέτη για Αθλητικό Κέντρο Στίβου ο ΚΟΑ-Με περιορισμούς η νέα αδειοδότηση

Αλαλούμ επικρατεί και πάλι σχετικά με τα έργα αναβάθμισης του Τσιρείου Σταδίου στη Λεμεσό, με το κονδύλι των σχεδόν 4 εκατ. ευρώ που περιμένει ο ΓΣΟ από τον ΚΟΑ και την κυβέρνηση, αλλά και το θέμα της ανανέωσης της αδειοδότησης του σταδίου από την αρμόδια αρχή.

Το θέμα δεν είναι σημερινό αφού κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια έχουμε σχεδόν την ίδια ιστορία με τον ΚΟΑ και την κυβέρνηση να κατηγορούν τον ΓΣΟ για καθυστερήσεις και το ΓΣΟ να ζητά το κονδύλι. Τα έργα που θα γίνουν θα αφορούν επιδιόρθωση των κερκίδων και του στεγάστρου.

Το Τσίρειο Στάδιο ως γνωστό συνεχίζει να φιλοξενεί διάφορους αγώνες στίβου ενώ όπως και πέρσι αναμένεται ότι θα αγωνίζεται στο γήπεδο η Καρμιώτισσα στο γήπεδο τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά. Επιπλέον, όπως δηλώνει στην OffsiteNews ο Πρόεδρος του ΓΣΟ Κυριάκος Τσολάκης, η Πάφος FC βολιδοσκόπησε τον ΓΣΟ για να χρησιμοποιεί το γήπεδο για ένα χρονικό διάστημα και μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στο Παφιακό. Παράλληλα, συζητήσεις γίνονται και με την ΑΕΖ Ζακακίου που επίσης θα αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία. 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη ενέκρινε από το 2014 ένα κονδύλι 2.7 εκατ. Ευρώ για βελτιωτικά έργα στο Τσίρειο. Τα έργα δεν έγιναν ποτέ και η Κυβέρνηση κατηγορούσε τον ΓΣΟ για ολιγωρία. Το 2017 το κονδύλι ανέβηκε στα €3.9 εκατομμύρια αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα. Ούτε ο ΓΣΟ φαίνεται να ικανοποίησε απόλυτα τα θέλω της κυβέρνησης, ούτε η κυβέρνηση έδειξε διάθεση για να δώσει έστω ένα μέρος του κονδυλιού για να ξεκινήσουν τα έργα.   

Τον Μάιο του 2018, σε μία επίσκεψη του στη Λεμεσό, ο τέως ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά.  «Για τη συντήρηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων στο Τσίρειο Στάδιο, το αναθεωρημένο συνολικό κόστος είναι €3.9 εκ. σε σύγκριση με το αρχικά εκτιμηθέν κόστος των €2.7 εκ. και το οποίο θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Κράτος. Παρουσιάζεται σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών, με αποκλειστική ευθύνη, οφείλω να αναφέρω, του ΓΣΟ».

Σημειώνεται ότι όπως πληροφορείται η OffsiteNews, το θέμα του Τσιρείου και το σχετικό κονδύλι, θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα και την αρμόδια Επιτροπή Παιδείας της Βουλής μετά από αίτημα βουλευτών της Λεμεσού. 

Πρόεδρος ΓΣΟ: Ο ΚΟΑ δίνει χρήματα σε όλα τα στάδια εκτός από το Τσίρειο - Από το 2014 το κονδύλι

Ο Πρόεδρος του ΓΣΟ Κυριάκος Τσολάκης, μιλώντας στην OffsiteNews, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είδαμε ακόμα το κονδύλι για το Τσίρειο από τον ΚΟΑ. Από το 2014 πάρθηκε απόφαση από την Κυβέρνηση να φτιάξει το Τσίρειο αλλά ακόμα δεν πήρε τίποτα ο ΓΣΟ. Κάθε χρόνο το κονδύλι του ΚΟΑ πάει σε άλλα γήπεδα αντί στο Τσίρειο. Το Τσίρειο δεν πήρε ακόμα ούτε ένα σεντ. Επανειλημμένα διαμαρτυρηθηκαμε στον ΚΟΑ και το Προεδρικό και ζητήσαμε το κονδύλι για τα έργα αναβάθμισης. Δυστυχώς δεν καταφέραμε τίποτα ακόμα». 

Ο κ. Τσολάκης τόνισε ότι έγινε μικρή διαφοροποίηση στα έργα για να μειωθεί το κόστος: «Υπήρχε μια διαφορά στο ύψος της προσφοράς και αφήσαμε εκτός από τα έργα λίγα καθίσματα στις άκρες των κερκίδων για ρίξουμε το κόστος του έργου. Το τελικό κόστος ήταν €3.6 εκατ. Έχουμε έτοιμη την μελέτη και τον σχεδιασμό του έργου αλλά επειδή δεν πήραμε τα χρήματα, ο καιρός πέρασε και η προσφορά που είχαμε έληξε. Τώρα αποταθήκαμε ξανά στον προσφοροδότη για να μας πει τι διαφορά προκύπτει στο κόστος από τότε. Περιμένουμε ενημέρωση για την διαφορά».

Ζήτησε ένα αρχικό ποσό για να ξεκινήσει ο ΓΣΟ

«Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του ΚΟΑ, και ζήτησα όπως αν δεν μπορεί να παραχωρηθεί ολόκληρο το κονδύλι, να δοθεί ένα αρχικό ποσό για να ξεκινήσει το έργο σιγά σιγά. Να γίνει μέρος του έργου και να το ολοκληρώσουμε την αναβάθμιση των κερκιδων και του στεγάστρου σε 2-3 χρόνια. Στον φετινό προϋπολογισμό είναι 1.5 εκατ. Για το Τσίρειο και το ΓΣΖ μαζί. Δεν έχουμε καμία ακόμα ενημερωση. Αναμένουμε ότι θα δοθεί ένα κονδύλι για να ξεκινήσουμε την επιδιόρθωση. Εμείς αν δεν πάρουμε τα χρήματα από τον ΚΟΑ, δεν μπορούμε να κάνουμε το έργο. Αποταθήκαμε και σε διάφορους φορείς της Λεμεσού για να βοηθήσουν να προχωρήσει η αναβάθμιση του Τσιρείου». 

Μελέτη ειδικών από Ελλάδα: «Είναι ασφαλές το Τσίρειο»

Όσον αφορά την ανανέωση της αδειοδότηση του σταδίου, ο κ, Τσολάκης ανέφερε ότι ο ΓΣΟ κατέθεσε στην αρμόδια αρχή όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά από τους μηχανικούς. Σημείωσε ότι ο ΓΣΟ κάλεσε ειδικό συνεργείο από την Ελλάδα το οποίο έκανε μελέτη όσον αφορά την στατικότητα και την ασφάλεια του σταδίου και το βρήκε απόλυτα ασφαλές. «Έχουμε και τις εκθέσεις του δικού μας μελετητή ο οποίος παρακολουθεί το στάδιο, έχουμε και την μελέτη από το ειδικό συνεργείο από την Ελλάδα. Το γήπεδο είναι ασφαλές. Σίγουρα θέλει αναβάθμιση αλλά είναι ασφαλές. Ότι μας ζητήσει η Αρχή Αδειοδότησης και είναι στις δυνατότητες μου θα το κάνουμε».

Ανδρέας Μιχαηλίδης: Πρώτη η μελέτη για Εθνικό Στάδιο Στίβου Β’ και μετά το κονδύλι

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, μιλώντας στην OffsiteNews για το θέμα, διευκρίνισε ότι το το ποσό που υπάρχει κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό του ΚΟΑ για τα στάδια, είναι συνολικό για όλους τους αθλητικούς χώρους. Και ο ΚΟΑ αποφασίζει που και πόσα χρήματα θα πάνε για κάθε στάδιο ανάλογα με τις ανάγκες. «Έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις για το Τσίρειο. Ο ΓΣΟ καθυστερεί πάρα πολύ για να κάνει τα έργα στο γήπεδο». 

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι για το Τσίρειο υπάρχει απόφαση ότι θα γίνει  Αθλητικό Κέντρο Στίβου Β’. «Για το Τσίρειο ένα γεγονός δεδομένο, είναι ότι πάρθηκε απόφαση από την Προεδρία υπό τον τέως ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη, από τον ΚΟΑ και από το ΓΣΟ, όπως το Τσίρειο γίνεται Αθλητικό Κέντρο Στίβου Β’. Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Στίβου είναι το βοηθητικό του ΓΣΠ. Το Τσίρειο αποφασίστηκε να γίνει το Β’ γήπεδο. Υπάρχει απόφαση. Περιμένουμε από τον ΓΣΟ να υποβληθούν οι μελέτες και τα σχέδια για να γίνει το Τσίρειο Εθνικό Στάδιο Στίβου Β’.  Όταν γίνει αυτή η μελέτη θα δούμε και τι ποσά μπορεί να πάρει το Τσίρειο. Δεν θα είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο. Δεν υπέβαλε αυτή την μελέτη ο ΓΣΟ. Πρέπει να ξέρουμε πώς προχωρά για το Εθνικό Στάδιο Στίβου Β’ και μετά να δούμε για το κονδύλι που μπορεί να πάρει».

Πρόεδρος ΓΣΟ: Άλλο το κονδύλι για επιδιορθώσεις και άλλο θέμα το Εθνικό Στάδιο Στίβου Β’ 

Μιλώντας για το θέμα της συγκεκριμένες μελέτης για το Εθνικό Στάδιο Στίβου Β’, ο Πρόεδρος του ΓΣΟ σημείωσε ότι προχωρούν και αυτό το θέμα αλλά είναι ανεξάρτητο από τα έργα αναβάθμισης στις κερκίδες και το στέγαστρο. Ήδη όπως είπε έγιναν διάφορες αναβαθμίσεις και σε άλλους χώρους του σταδίου που χρησιμοποιούνται από αθλητές στίβου. «Πριν ένα μήνα μας έστειλαν αυτή την επιστολή για το Εθνικό Στάδιο Στίβου Β’ και προσπαθούμε να το διευθετήσουμε. Είναι άλλο θέμα όμως το θέμα της αναβάθμισης των κερκίδων και του στεγάστρου και δεν πρέπει να συγχέονται. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Θα ετοιμάσουμε την μελέτη αλλά είναι ανεξάρτητο το ένα θέμα από το άλλο. Ήδη έγιναν αρκετές αναβαθμίσεις για την εξυπηρέτηση των αθλητών του στίβου». 

Πρόεδρος Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων: Με περιορισμούς στην χωρητικότητα η άδεια στο Τσίρειο

Ο Πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων Γιώργος Καράς, μιλώντας στην OffsiteNews για το θέμα της ανανέωσης της αδειοδότησης του Τσιρείου, ανέφερε ότι βάσει διαδικασιών, το ΓΣΟ υποβάλλει τις νέες του μελέτες και έρευνες για το Τσίρειο. «Απ’ όσο γνωρίζω δεν έχει γίνει κάποια επιδιόρθωση ή αναβάθμιση. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι θα αδειοδοτηθεί με περιορισμούς στην χωρητικότητα και την χρήση των κερκίδων. Πέρσι αρχικά είχαμε περιορισμό για χρήση μόνο του 50% των θέσεων στα άνω διαζώματα. Πιθανόν αυτή να είναι η απόφαση και φέτος αλλά θα δούμε και τις εισηγήσεις των πολιτικών μηχανικών». 

Ο κ. Καράς, ερωτηθείς για τη νέα μελέτη ειδικών από την Ελλάδα για το Τσίρειο, αναφέρθηκε στην αξιοπιστία και την εγκυρότητα της μελέτης που ήδη έγινε από πολιτικούς μηχανικούς που εργοδότησε ο ΚΟΑ και έλεγχε ειδική επιτροπή παρακολούθησης. «Ο ΓΣΟ σε συνεννόηση με τον ΚΟΑ εργοδότησαν πολιτικούς μηχανικούς και επιτροπή παρακολούθησης της μελέτης. Αυτή η μελέτη, έλεγε ότι πρέπει να γίνει στατική και αντισεισμική αναβάθμιση του Τσιρείου. Το κράτος του ενέκρινε ένα κονδύλι για να κάνουν την αναβάθμιση αλλά δεν προχώρησε ακόμα. Η μελέτη αυτή είναι εγκεκριμένη και από τις τεχνικές υπηρεσίες του ΚΟΑ και από την Τεχνική Επιτροπή Παρακολούθησης. Για την μελέτη αυτή έγινε δειγματολειπτικός έλεγχος σοβαρή μελέτη και έχουμε τα αποτελέσματα. Εμείς έχουμε αυτή την σοβαρή μελέτη και σε αυτή στηριζόμαστε. Θεωρώ ότι θα έχουμε σίγουρα περιορισμό 50% στη χρήση του άνω διαζώματος και αν μας προτείνουν και περισσότερους περιορισμούς οι πολιτικοί μηχανικοί θα το δούμε».

Σωτήρης Νικηφόρου

Home