Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ξανά στη Βουλή ο Ιωάννου για τις πολυκατοικίες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 31.03.2023

Ξανά στη Βουλή ο Ιωάννου για τις πολυκατοικίες

Εμπλέκουν και τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για να βρουν λύση

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Ξαναπάει εκτάκτως στη Βουλή σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου για το θέμα των 43 πολυκατοικιών που χρήζουν συντήρησης, επιδιόρθωσης ή ακόμα και ανακατασκευής.

Ο Υπουργός θα βρεθεί για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής όπου θα συζητηθεί και η εμπλοκή του Φορέα Ισότιμης  Κατανομής Βαρών. Όπως πληροφορούμαστε, η Επιτροπή θα ζητήσει από τον Φορέα να ενισχύσει το σχέδιο επιδιόρθωσης των πολυκατοικιών μέσω δανειοδότησης. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο Φορέας δεν προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

Η συνεδρία κρίθηκε αναγκαία αφού προ δεκαημέρου οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Προσφύγων δεν ολοκλήρωσαν τις τοποθετήσεις τους. 

Στην προηγούμενη συνεδρία αναλύθηκε το πλάνο της Κυβέρνησης για τις προσφυγικές κατοικίες. Η Κυβέρνηση  επιδιώκει να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσει νομικά ζητήματα που εγείρονται από το γεγονός ότι η κυριότητα πολλών οικιών και διαμερισμάτων, με την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας, δεν ανήκει στο κράτος.

>>>>Δαβάστε επίσης: ΥΠΕΣ/Πρόσφυγες: €300.000 για πολυκατοικίες 9 διαμερίσματων - Πληρωμένη μελέτη & ενοίκιο<<<<

Σχέδιο χορηγιών για 358 κατοικίες

Στα θέματα στατικής επάρκειας και αντισεισμικότητας, θα διαμορφωθεί σχέδιο χορηγιών και για τις 358 υφιστάμενες πολυκατοικίες, ώστε να μπορέσουν οι ένοικοι να εξασφαλίσουν ασφαλή στέγη και να μην υπάρχει εξάρτηση από το κράτος. Με την έγκριση του σχεδίου χορηγιών, θα υπάρξουν και προσωρινές διευθετήσεις για μεταστέγαση των ενοίκων για να αρχίσει η επιδιόρθωση των οικιών. Προτεραιότητα, θα δοθεί στην επιδιόρθωση των 43 πολυκατοικιών που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα στατικά και οικοδομικά προβλήματα, σύμφωνα με τη μελέτη του Τμήματος Πολεοδομίας το 2020. Το Σχέδιο προνοεί κρατική επιχορήγηση για να προβούν οι ιδιοκτήτες, σε συντήρηση επιδιόρθωση ή και αναδόμηση των πολυκατοικιών, ενώ θα δοθεί εφάπαξ ποσό χορηγίας για προσωρινή στέγαση. Παράλληλα θα αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας για να αποφευχθούν κωλυσιεργίες στη διαδικασία, με κάλυψη κόστους υπηρεσιών πολιτικών μηχανικών, κόστους επίβλεψης και ιδιώτες εργολάβους.

Το νέο σχέδιο θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση ίσως και την άλλη εβδομάδα και απ’εκεί και πέρα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο.

Ξεκινούν καταγραφή των ιδιοκτητών

Όπως αποκάλυψε η Brief την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 οι αρμόδιοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα σοβαρά προβλήματα με την ασφάλεια των κτηρίων και την απόφαση για κατεδάφιση 43 πολυκατοικιών προχωρούν σε καταγραφή του αριθμού των προσφύγων που διαμένουν σε προσφυγικά διαμερίσματα.

Οι αρμόδιοι ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 έρευνα ώστε να εξακριβώσουν τον ακριβή αριθμό των διαμενόντων σε αυτά τα προσφυγικά διαμερίσματα, καθώς αριθμός προσφύγων με την πάροδο του χρόνου προχώρησε με την πώληση τους σε τρίτους.

 

 

Home