Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το 2023 σε λειτουργία η νέα Μονάδα Παραγωγής στο Βασιλικό

Offsite Team
- 29.07.2021

Το 2023 σε λειτουργία η νέα Μονάδα Παραγωγής στο Βασιλικό


Προκηρύχθηκε διαγωνισμός / Δημιουργήθηκε Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας

Eντός του 2023 θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία η νέα Μονάδα Παραγωγης 6 στο Βασιλικό. Αυτό αναφερθηκε σήμερα Πέμπτη στο πλαίσιο της παρουσίασης των πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2020.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΗΚ Μιχάλης Κωμοδρόμο, με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αδειών, προκήρυξε μέσα στο 2020 Κοινοτικό Διαγωνισμό για την εγκατάσταση 6ης Μονάδας Αεριοστροβίλων Συνδυασμένου Κύκλου (ΜΑΣΚ) δυναμικότητας 160 MW, στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού. Το Έργο περιλαμβάνει σχεδιασμό, προμήθεια, εγκατάσταση, έλεγχο και αρχική λειτουργία.  Ο Διαγωνισμός συμπεριλαμβάνει και τη μακρόχρονη συντήρηση «Long Term Service Agreement» (LTSA) των αεριοστρόβιλων μέχρι και τη συμπλήρωση της πρώτης μεγάλης συντήρησης (major overhaul).

Οι προσφορές υποβλήθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε η τεχνική αξιολόγηση.  Ο διαγωνισμός αναμένεται να κατακυρωθεί εντός του 2021.

Η διάρκεια εκτέλεσης του συμβολαίου είναι περίπου 28 μήνες από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του.  Η Νέα Μονάδα Παραγωγής αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2023.

Δίκτυο Μεταφοράς

Στο Δίκτυο Μεταφοράς συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση των προγραμμάτων επέκτασης, αναβάθμισης και συντήρησης.  Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα από τα έργα που ολοκληρώθηκαν:

Ο Υποσταθμός Μεταφοράς New Moni GIS που αντικατέστησε πλήρως τον παλαιό εξοπλισμό του Σταθμού Μονής.

Η νέα διασύνδεση του Η/Σ Βασιλικού με τον Υ/Σ Μονή GIS.

Η εγκατάσταση διαζυγικών Μετασχηματιστών 11/22 kV για συνδέσεις φωτοβολταϊκών πάρκων στους Υ/Σ Μαρί, Κοφίνου, Άγιος Νικόλαος, Ορούντα και Πισσούρι.

Η αναβάθμιση του Υ/Σ Σωτήρας από 2Χ31.5 σε 2Χ40 MVA

Παράλληλα η ΑΗΚ προχώρησε και στη δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας.  Στόχος της ΑΗΚ είναι η διασύνδεσή της με αναγνωρισμένα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα.  Ο Οργανισμός επιδιώκει να ενθαρρύνει και να υλοποιήσει καινοτόμες ιδέες μέσω της διασύνδεσης του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του, με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.  Ε

Το Κέντρο παρέχει επίσης τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και ανάπτυξης κοινών πολιτιστικών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.  Επίσης, η τοποθέτηση φοιτητών στους εργασιακούς χώρους της ΑΗΚ, παρέχει την ευκαιρία στους νέους μας να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία πριν ακόμα ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους. Ένα πολύτιμο εφόδιο για τη μελλοντική επαγγελματική τους καριέρα. 

Home