Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

To 2023 υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Κύπρο

Offsite Team
- 10.11.2021

To 2023 υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Κύπρο

Για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής / Στόχος ο για τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης

Τα έργα της εισαγωγής φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και τo EUroAsia Interconnector, που αποσκοπούν στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, συζητήθηκαν κατά τις εργασίες του Eastern Mediterranean Conference & Exhibition, που ξεκίνησαν σήμερα στη Λευκωσία.

 

«Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ το σύστημα της οποίας δεν είναι διασυνδεδεμένο”, ανέφερε ο Ανδρέας Πουλλικκάς Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Όπως είπε, τα χαρακτηριστικά ενός απομονωμένου συστήματος ηλεκτροδότησης, περιλαμβάνουν υψηλός κόστος καυσίμου, λόγω της εξάρτησης από τα υγρά καύσιμα, που το καθιστούν ευάλωτο στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, τα πρόσθετα κόστη λόγω των υψηλών εκπομπών ρύπων, η ανυπαρξία οικονομιών κλίμακας λόγω μικρού μεγέθους, ενώ υπάρχει η ανάγκη διατήρησης υψηλής εφεδρικής ικανότητας για διασφάλιση της αξιοπιστίας του συστήματος.

Ο κ. Πουλλικκάς είπε ακόμη πως η εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος είναι περίπου 1,500 MW, εκ των οποίων σχεδόν τα 500 MW προέρχονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Πρέπει να αυξήσομε την ευελιξία του συστήματος, να χρησιμοποιήσουμε φυσικό αέριο και να ενσωματώσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε.

Από την πλευρά του, ο Συμεών Κασσιανίδης, Πρόεδρος της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου αναφέρθηκε στο έργο της έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, λέγοντας ότι το ΥΦΑ αναμένεται να έλθει στην Κύπρο το καλοκαίρι του 2023.

 

Το έργο προνοεί την εγκατάσταση ενός πλωτού τερματικού αποθήκευσης και επαναϋγροποίησης ΥΦΑ (FSRU) και μια προβλήτα μήκους 1,3 χιλιομέτρου για την μεταφορά του φυσικού αερίου στην ακτή. Ο κ. Κασσιανίδης είπε πως το έργο έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότησή του, καθώς η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται στα €374 εκατ., ενώ η εκτιμώμενη δαπάνη ανέρχεται γύρω στα €290 εκατ.

 

Ο κ. Κασσιανίδης είπε πως το έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη Κύπρο και την κυπριακή οικονομία. «Το έργο θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση, επιτρέποντας περισσότερη ευελιξία, θα μειώσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο, θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις, θα διαφοροποιήσει το ενεργειακό μείγμα και επίσης θα δώσει οφέλη σε σχέση με το περιβάλλον», συμπλήρωσε.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 

«Φέρνουμε την Κύπρο σε μια νέα εποχή», είπε, προσθέτοντας πως η ΔΕΦΑ από μια μικρή εταιρεία χωρίς έσοδα θα μετατραπεί σε μια εταιρεία με έσοδα €400 εκατ. σε περίοδο δεκαοχτώ μηνών.

Εξάλλου, ο τέως ΥΠΕΞ και πρόεδρος του Στρατηγικού Συμβουλίου του EuroAsia Inteconnector Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως το υποβρύχιο καλώδιο θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, μήκους 1.209 χιλιομέτρων και θα συνδέει τα ηλεκτρικά συστήματα της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας και θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

Όπως είπε, η Κύπρος εξαρτάται σημαντικά από τον EuroAsia Interonnector σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55%, αλλά και για την επίτευξη του στόχου της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 40% μέχρι το 2030.

Είπε ακόμη πως η υλοποίηση του EuroAsia Interconnector θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 20%.

 

ΚΥΠΕ

Home