Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

To 23,9% των πολιτών στην Κύπρο σε επίπεδο κινδύνου φτώχειας

Offsite Team
- 21.02.2020

To 23,9% των πολιτών στην Κύπρο σε επίπεδο κινδύνου φτώχειας

Thumbnail
Συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια

Ένα ποσοστό 23,9% των πολιτών στην Κύπρο, δηλαδή 200.000 συμπολίτες μας ή ένας στους τέσσερις βρίσκεται σε επίπεδο κινδύνου φτώχειας, με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το 2018.

Αυτό λέχθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από διήμερη συζήτηση που φιλοξένησε στη Λευκωσία το Κυπριακό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια και η Εκτελεστική Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια (ΕΑPN).

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου, Ισπανός Carlos Susias και αντιπρόεδροι από έξι χώρες μεταξύ  αυτών και η Κύπρος.

Η διήμερη συζήτηση είχε τίτλο «Αξιολογώντας τον αγώνα κατά της φτώχειας  και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Κύπρο και την Ευρώπη» με αφορμή και τα 30χρονα δραστηριότητας του Ευρωπαϊκού Δικτύου και τα 15χρονα του Κυπριακού Δικτύου.

Στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο συμμετέχουν 31 εθνικά δίκτυα και 13 ευρωπαϊκές οργανώσεις και έχει βασικό στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της φτώχειας με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο, την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στο πρόβλημα και την προσπάθεια να αποκτήσουν φωνή όσοι βιώνουν την φτώχεια και τον αποκλεισμό.  

Μιλώντας εκ μέρους της ΣΕΚ η οποία φιλοξένησε τη συζήτηση ο Νίκος Σατσιάς, επαρχιακός οργανωτικός Λευκωσίας-Κερύνειας δήλωσε πως το φαινόμενο της φτώχειας είχε υποτιμηθεί στην Κύπρο, αλλά μετά την κρίση του 2013 και τους αριθμούς των φτωχών, των απόρων και των συμπολιτών μας στο φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού, αντιληφθήκαμε ότι η φτώχεια υπάρχει και στην Κύπρο, είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατηγικές και σωστές πολιτικές.

«Η φτώχεια είναι ένα θέμα πολυεπίπεδο και οι ενέργειές μας πρέπει να γίνονται σε διάφορες κατευθύνσεις. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι συμπολίτες μας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες. Οι φτωχοί δεν είναι πλέον αόρατοι», ανέφερε.

Ο κ. Σατσιάς αναφέρθηκε σε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του 2018 με βάση τα οποία  ένα ποσοστό 23,9% των πολιτών στην Κύπρο, δηλαδή 200.000 συμπολίτες μας ή ένας στους τέσσερις βρίσκεται σε επίπεδο κινδύνου φτώχειας. Όπως είπε, το χρηματικό όριο για εισόδημα ενός ατόμου για να θεωρείται ότι βρίσκεται σε επίπεδο φτώχειας είναι 9.302 ευρώ το χρόνο, ωστόσο τόνισε πως οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα καθώς κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ένα άτομο με εισόδημα 10.000 ευρώ ετησίως έχει ξεφύγει από τα όρια της φτώχειας.

Ερωτηθείς για τη θέσπιση του ΕΕΕ ο κ. Σατσιάς τόνισε πως είναι ένα μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν στρεβλώσεις. «Την περίοδο μόλις εφαρμόστηκε βοηθήθηκε πολύς κόσμος ωστόσο κάποιες πρόνοιές του δεν υλοποιήθηκαν, υπάρχει θέμα προσβασιμότητας, επάρκειας, ενεργοποίησης. Επιπρόσθετα όταν έγινε η μελέτη για το καλάθι της νοικοκυράς οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές, τα ενοίκια ήταν διαφορετικά, άρα και αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σατσιά θα αναμένεται η αξιολόγηση του μέτρου του ΕΕΕ και το Δίκτυο θα καταθέσεις τις εισηγήσεις του όπως έπραξε και το 2014 και το 2017. Αναφέρθηκε και στο μέτρο για θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού εκφράζοντας την άποψη ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για κοινωνική οικονομία όπως πχ υπηρεσίες για ηλικιωμένα άτομα.  

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Carlos Susias ανέφερε ότι στη στρατηγική για το 2020 της ΕΕ περιλαμβάνεται ο στόχος για μείωση κατά 25 εκατομμύρια των πολιτών που ζουν στο όριο της φτώχειας. Αναφέρθηκε στις δράσεις του Δικτύου από ιδρύσεώς του πριν από 30 χρόνια, λέγοντας ότι το φαινόμενο της φτώχειας είναι κοινωνικό και οικονομικό και δεν απαιτούνται μόνο ορθές στρατηγικές και σχεδιασμοί αλλά και ευαισθητοποίηση από τα ΜΜΕ, τις ΜΚΟ, τα πανεπιστήμια, τις διάφορες οργανώσεις, και γενικά από την κοινωνία των πολιτών ώστε τα άτομα που ζουν στη φτώχεια να αποκτήσουν επιτέλους φωνή και να μπορούν να περιγράψουν τι ακριβώς βιώνουν.  

Ο κ. Susias ανέφερε επίσης πως οι πολιτικές της ΕΕ πρέπει να συνοδεύονται και από τα απαραίτητα κονδύλια και τους πόρους για να μπορούν να υλοποιηθούν και να είναι αποτελεσματικές και ότι εμείς οι πολίτες μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στις Βρυξέλλες και τους 27 ηγέτες των κρατών μελών μέσω των Ευρωβουλευτών μας, τους οποίους εμείς εκλέγουμε και στέλνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο. Ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο και το Κυπριακό Δίκτυο κατά της φτώχειας έχουν τους ίδιους στόχους και παλεύουν για τον ίδιο σκοπό , δηλαδή για μια πιο δίκαιη ΕΕ με κοινωνικές πολιτικές και δράσεις προς όφελος των πολιτών της.  

Ο κ. Susias έκανε αναφορά και στα φαινόμενα φτώχειας ανάμεσα στον παιδικό πληθυσμό, στα προβλήματα στέγασης, στην ισότιμη πρόσβαση στην ενέργεια, στην οικολογική οικονομική ανάπτυξη και άλλα.

ΚΥΠΕ

Home