Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναπέμπει το 9% στο ΦΠΑ του ρεύματος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Offsite Team -
04.12.2021 - 10:11

Αναπέμπει το 9% στο ΦΠΑ του ρεύματος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με αναπομπή του νόμου για επιβολή 9% στο ΦΠΑ του ρεύματος – Ενδεχόμενη παρέμβαση και της ΕΕ

Με αναπομπή του νόμου που ψηφίστηκε σήμερα (3/12) στην Ολομέλεια που αφορά τη μείωση του ΦΠΑ του ρεύματος σε 9% θα προχωρήσει άμεσα και εντός των επόμενων ημερών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στην Brief. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές υπαρκτό είναι και το ενδεχόμενο παρέμβασης της ΕΕ για το ζήτημα, καθώς ο νόμος που ψηφίστηκε για μείωση του ΦΠΑ σε όλους και χωρίς χρονικό περιορισμό, δεν συνάδει με την εργαλειοθήκη της (σ.σ. η μείωση σε ΦΠΑ πρέπει να είναι στοχευμένη και για μικρό χρονικό διάστημα). 

Ειδικότερα, η ΕΕ νομιμοποιείται να παρέμβει σε περιπτώσεις όπου επηρεάζεται το δημοσιονομικό πλαίσιο και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εκτροχιασμού, καθώς θα πρέπει να σημειωθεί πως το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως το κόστος από τη μείωση του ΦΠΑ στο 9% θα είναι 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα και περίπου 78 εκατ. ευρώ ετησίως.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Στον «πάγο» η μείωση του ΦΠΑ 

Τώρα, μετά την αναπομπή του Προέδρου η Βουλή μπορεί είτε να την δεχθεί, είτε να την απορρίψει. Σε περίπτωση που την απορρίψει τότε το ζήτημα θα οδηγηθεί στο Ανώτατο. 

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως η μείωση του ΦΠΑ θα μπει στον πάγο μέχρι να αποφανθεί το Ανώτατο και έτσι δεν θα προχωρήσει οποιαδήποτε αλλαγή. 

Από την άλλη η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει με το δικό της νομοσχέδιο για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, αφού έχει εγκριθεί από την επιτροπή ΦΠΑ, ωστόσο, το σενάριο να υπερψηφιστεί είναι απομακρυσμένο μετά και την υπερψήφιση της σημερινής πρότασης. 

Να υπενθυμίσουμε πως την πρόταση νόμου η οποία υπερψηφίστηκε σήμερα υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου και συνυπογράφουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, και αφορά την υπαγωγή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ύψους 9%, για όλους και χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ στον αντίποδα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης προωθείται η επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για ευάλωτους καταναλωτές για 6 μήνες (1/11/2021 μέχρι 30/04/2022) και συντελεστή ΦΠΑ 9% για οικιακή χρήση για περίοδο 3 μηνών (1/11/2021 μέχρι 31/01/2022).

Πηγή:brief

 

Home