Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αρνητικό αν συνηθίσουν οι δανειολήπτες στην αναστολή δόσεων

Του Στέλιου Ξιουρή
- 15.08.2020

Αρνητικό αν συνηθίσουν οι δανειολήπτες στην αναστολή δόσεων

Thumbnail
Στόχος να αποτρέψουμε την ραγδαία αύξηση των ΜΕΔ

Του Στέλιου Ξιουρή

Με τις ρηξικέλευθες, ωστόσο πραγματιστικές του τοποθετήσεις, προκάλεσε αναστάτωση αλλά εν τέλει και δημόσια συζήτηση πάνω σε καυτά  θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία και απασχολούν τους πολίτες. Αναφερόμαστε στον νεαρό οικονομολόγο ΜΑΡΙΟ ΠΕΛΕΚΑΝΟ, Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης  ( ΚΟΑΓ) , σύμβουλο αφερεγγυότητας, από τον οποίο ζητήσαμε να τοποθετηθεί στο θέμα της αναστολής καταβολής δόσεων δανείων που εφαρμόστηκε με σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο.

Οι κατοικοεδρεύοντες στα πολιτικά παρασκήνια και ελέω περιρρέουσας οσμιστήκαμε  ότι οι βουλευτικές εκλογές του Μαίου του 2021 θα αποδυναμώσουν τις αντιστάσεις των βουλευτών και θα απορυθμίσουν τις σχέσεις τους με την ορθολογιστική προσέγγιση των οικονομικών θεμάτων ζητήσαμε από τον κ. Πελεκάνο να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Μας ανέφερε για το καυτό θέμα τα εξής παραστατικά και με τεχνοκρατικό φακό και τα οποία προφανώς θα τεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων , κυρίως του Κοινοβουλίου που θα έχει και την ευθύνη για τα περαιτέρω . 

«Θα ήταν λάθος κατά την άποψη μου η απλή επέκταση της διάρκειας της αναστολής δόσεων. Οι δέκα μήνες για τους οποίους όσοι έχουν ενταχθεί στο υφιστάμενο σχέδιο δεν θα πληρώσουν δόσεις είναι ήδη πάρα πολλοί. Ο κίνδυνος να “συνηθίσουν” οι δανειολήπτες είναι παραπάνω από ορατός και ποτέ στην εξέλιξη αυτό δεν έχει θετικό αντίκτυπο για την οικονομία έστω και αν τα χρήματα διοχετεύονται στην ίδια μέσω της κατανάλωσης. Αυτό αποδεικνύεται και από τη συμπεριφορά πολλών οι οποίοι αντιμετώπισαν  δυσκολίες μετά την κρίση του 2013, αναγκάστηκαν να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους και σήμερα εξακολουθούν να πράττουν το ίδιο παρόλο που έχουν πλέον τα εισοδήματα για να το κάνουν.»

Ακόμη ο Μάριος Πελεκάνος μας δίνει και τις θέσεις του για ακόμη ένα θέα ου βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα και απλώς διατυπώνεται ενίοτε διαφορετικά αλλά παραμένει τεράστιο και ουσιώδες. Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων( ΜΕΔ) το οποίο και έχει άμεση σχέση με την αναστολή δόσεων και για το οποίο αναφέρει :

«Διαβάζω τις τελευταίες μέρες ότι η ανάγκη να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένει. 

Με τα νέα οικονομικά δεδομένα όμως φοβάμαι πως θα πρέπει περισσότερο να ανησυχούμε για το πως θα αποτρέψουμε την ραγδαία αύξηση των ΜΕΔ, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή και την κατανάλωση. Δυο βασικοί στόχοι για το αύριο της οικονομίας μας.

Στο σχέδιο αναστολής δόσεων που βρίσκεται σε ισχύ δεν υπήρχαν κριτήρια για τους δικαιούχους πέραν του να ήταν τα δάνεια τους εξυπηρετούμενα. Κάτι που σημαίνει ότι όλοι όσοι το επιθυμούσαν μπορούσαν να ενταχθούν. Ανεξάρτητα αν τα εισοδήματα τους μειωθήκαν ή όχι.

Η πρόνοια αυτή του σχεδίου βοήθησε σημαντικά στο να έχουμε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό δανειοληπτών που είτε αντιμετωπίζουν είτε δεν αντιμετωπίζουν σήμερα οικονομικές δυσκολίες να δηλώνουν συμμετοχή στο σχέδιο. Στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία αφού αποτελεί εκ των βασικότερων λόγων για τη διατήρηση της κατανάλωσης η οποία αντανακλά θετικά στην οικονομία του τόπου μας. Μια οικονομία η οποία προβλέπεται παρόλα αυτά να βιώσει μια σημαντικότατη πρόκληση αφού το χτύπημα από τη μη έλευση τουριστών θα οδηγήσει το ΑΕΠ σε συρρίκνωση της τάξης του περίπου 8%.

Η μείωση του ΑΕΠ θα επιφέρει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομικές δυνατότητες επιχειρήσεων και νοικοκυριών με αποτέλεσμα ένας καθόλου αμελητέος αριθμός εξ αυτών να αδυνατούν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους με την αρχή του νέου έτους οπόταν και λήγει το υφιστάμενο διάταγμα αναστολής δόσεων. 

Πολιτεία, εποπτικές αρχές και τράπεζες καλούνται, σε πλήρη συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές αρχές, να παρουσιαστούν έγκαιρα έτοιμοι να εφαρμόσουν νέες λύσεις με σκοπό τον περιορισμό της αύξησης των ΜΕΔ. Λύσεις που θα αφήνουν παράλληλα και τα απαιτούμενα διαθέσιμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να έχουν όσα χρειάζονται για να καλύπτουν τα λογικά έξοδα διαβίωσης και λειτουργίας τους.

Αλώστε μια τέτοια κίνηση είναι προς όφελος όλων, τραπεζών, επιχειρήσεων, νοικοκυριών και κράτους.   

Σαφώς και δεν θα επηρεαστούν όλες οι επιχειρήσεις και όλα τα νοικοκυριά στον ίδιο βαθμό. Κάποιοι δεν θα επηρεαστούν καθόλου ή θα επηρεαστούν σε ελάχιστο βαθμό, άλλοι σε μέτριο και άλλοι σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι σχεδιασμοί θα πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνουν αυτό το δεδομένο υπόψη. Θα ήταν λάθος κατά την άποψη μου η απλή επέκταση της διάρκειας της αναστολής δόσεων. Οι δέκα μήνες για τους οποίους όσοι έχουν ενταχθεί στο υφιστάμενο σχέδιο δεν θα πληρώσουν δόσεις είναι ήδη πάρα πολλοί. Ο κίνδυνος να “συνηθίσουν” οι δανειολήπτες είναι παραπάνω από ορατός και ποτέ στην εξέλιξη αυτό δεν έχει θετικό αντίκτυπο για την οικονομία έστω και αν τα χρήματα διοχετεύονται στην ίδια μέσω της κατανάλωσης. Αυτό αποδεικνύεται και από τη συμπεριφορά πολλών οι οποίοι αντιμετώπισαν  δυσκολίες μετά την κρίση του 2013, αναγκάστηκαν να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους και σήμερα εξακολουθούν να πράττουν το ίδιο παρόλο που έχουν πλέον τα εισοδήματα για να το κάνουν. 

Τα δάνεια των νοικοκυριών που θα βιώσουν μείωση των εισοδημάτων τους και τα αντίστοιχα επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν στο μεγαλύτερο βαθμό όπως τα ξενοδοχεία  και οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό δεν θα πρέπει να αφεθούν για να τύχουν χειρισμού στο τέλος του έτους ή ακόμη χειροτέρα με την αρχή του νέου έτους.» 

Home