Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Άτακτο Brexit: Τα έκτακτα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
04.04.2019 - 06:00

Άτακτο Brexit: Τα έκτακτα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας

Thumbnail
Όλες οι λεπτομέρειες για τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας σε περίπτωση άτακτου Brexit

Σε σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης προχωρεί η Κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει τον οικονομικό «κυκεώνα» που μπορεί να προκληθεί από πιθανή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Μία περίπτωση όπου με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι πλέον ένα μακρινό σενάριο.

Τα Υπουργεία βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να ετοιμάσουν τα απαραίτητα μέτρα που θα προστατεύουν την κυπριακή οικονομία στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit, έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα τόσον των Βρετανών υπηκόων στην Κύπρο, όσο και τον Κύπριων υπηκόων στην Βρετανία.

Την Τετάρτη (3/4), ήταν η σειρά της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, να ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την ετοιμότητα του Υπουργείου της να αντιμετωπίσει ένα άτακτο Brexit. Παράλληλα, παρουσίασε τα μέτρα εκείνα που θα χρειαστούν για προσαρμογή των νέων δεδομένων για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που εργάζονται στην Κύπρο.

Εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του στις 7/3/2019, αποφάσισε όπως, σε περίπτωση άτακτου Brexit όσοι Άγγλοι υπήκοοι διαμένουν στην Κύπρο μέχρι την ημερομηνίας εξόδου του Η.Β από την Ε.Ε, θα έχουν και μετέπειτα τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα που έχουν σήμερα.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε πως όσοι Άγγλοι διαμένουν στην Κύπρο μέχρι την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε, θα μπορούν να συνεχίσουν και μετά την ημερομηνία αυτή να τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να λαμβάνουν επιδόματα όπως σήμερα.

Τα πιο πάνω μέτρα θα ισχύσουν εφόσον οι ίδιες ρυθμίσεις εφαρμοστούν από το Η.Β και για τους Κύπριους υπηκόους που διαμένουν στο Η.Β.

Συναντιέται με τους οργανωμένους γονείς ο Νίκος Αναστασιάδης

Τα έκτακτα μέτρα που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, όσον αφορά το δικαίωμα των υπηκόων του Η.Β να συνεχίσουν να εργάζονται στην Κύπρο και μετά το Brexit, υποβλήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας εισήγηση στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών και τον Γενικό Εισαγγελέα για ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος. Σύμφωνα με το μέτρο, η ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος θα εφαρμοστεί μέσω του Νομοσχεδίου  που έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και τιτλοφορείται ως «Νομοσχέδιο που Ρυθμίζει τους όρους και τις διατυπώσεις για άσκηση ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στη Δημοκρατία από ορισμένους υπηκόους του Η.Β και τα Μέλη των Οικογενειών τους».

Όσον αφορά τα επαγγελματικά προσόντα, θα προωθηθούν μέτρα υπό μορφή κατευθυντήριων γραμμών προς τα αρμόδια Υπουργεία/Αρχές για τον τρόπο χειρισμού περιπτώσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όσον αφορά τα επιδόματα που χορηγούνται με βάση αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει ετοιμαστεί σχετική πρόταση η οποία θα διασφαλίζει τη συνέχιση του δικαιώματος των Βρετανών υφιστάμενων δικαιούχων στα δικαιώματα αυτά.

Παράλληλα, έχει σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα, τροποποιητικό νομοσχέδιο του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα Περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου, το οποίο έχει σκοπό να διασφαλίσει τη διατήρηση παροχής του Ε.Ε.Ε σε υπηκόους του Η.Β που κατά τις 29/3/2019 ήταν δικαιούχοι. Το θέμα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιλύεται βάσει των κατευθυντήριων γραμμών που έχει ήδη θεσπίσει για το θέμα το Υπουργικό Συμβούλιο όσο και το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, η παρουσίαση των μέτρων από τα Υπουργεία θα συνεχίσει και τις επόμενες εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί ο τελικός σχεδιασμός και το Κράτος να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για το σενάριο της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.  

Home