Αυξάνεται ο Εταιρικός φόρος - Καθησυχαστικό το ΥΠΟΙΚ

Αυξάνεται ο Εταιρικός φόρος - Καθησυχαστικό το ΥΠΟΙΚ

Περικοπές, μειώσεις, «σταυρώματα» Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού
Η προτεινόμενη αύξηση του εταιρικού φόρου σχετίζεται με τα προβλήματα που προκύπτουν στον τομέα των διεθνών υπηρεσιών

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν σημερινό δημοσίευμα, ότι γίνονται σκέψεις για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 12,5% στο 15%, καθησυχάζοντας την ίδια ώρα ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να απωλέσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα από μια τέτοια κίνηση.  

 

Έγκυρες πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ανέφεραν ότι το Υπουργείο πράγματι έχει θέσει τη συγκεκριμένη σκέψη υπό διαβούλευση, προτείνοντας συγκεκριμένα αύξηση εταιρικού φόρου στο 15% με σειρά φοροελαφρύνσεων για πλήρη αντιστάθμιση.  

Όπως εξήγησαν, ο λόγος δεν είναι φοροεισπρακτικός, μιας και το κράτος λειτουργεί με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και για αυτό, όπως ανέφεραν, ό,τι εισπραχθεί προτείνεται να επιστραφεί και με το παραπάνω.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προτεινόμενη αύξηση του εταιρικού φόρου σχετίζεται με τα προβλήματα που προκύπτουν στον τομέα των διεθνών υπηρεσιών από τη διατήρηση ενός υπέρμετρα χαμηλού εταιρικού φόρου. Προβλήματα που σχετίζονται με τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας και με ένταξη της χώρας σε «μαύρες λίστες».

 

«Αυξάνοντας τον εταιρικό φόρο στο 15% θα περιορίζαμε δραστικά αυτά τα προβλήματα, χωρίς απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος», τονίστηκε.  

Ωστόσο, πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, έχουν ζητηθεί και αναμένονται οι απόψεις των εμπλεκομένων φορέων.  

Υπολογίζεται ότι το αυξημένο φορολογικό έσοδο θα ανέλθει στα €170 εκ. ανά έτος. Το Υπουργείο έχει προτείνει ως αντιστάθμισμα την επιστροφή €200 εκ. ανά έτος, με διάφορους τρόπους, που περιλαμβάνουν μείωση φορολογίας επί των μερισμάτων από 17% στο 15%, μείωση φορολογίας επί των τόκων από 30% στο 15%, μείωση φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από 20% στο 15%, πλήρη κατάργηση τέλους εταιρειών (350 ευρώ ανά εταιρεία ανά έτος), πλήρη κατάργηση τέλους χαρτοσήμου και αύξηση έκπτωσης για συνεισφορές προσώπων σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία από 1/6 σε 1/5 του ετήσιου μισθού.

Tags
Home