Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βουτιά Δεκεμβρίου σε επιτόκια καταθέσεων&δανείων προς εταιρείες

Offsite Team -
04.02.2020

Βουτιά Δεκεμβρίου σε επιτόκια καταθέσεων&δανείων προς εταιρείες

Thumbnail
Αύξηση στο νέο δανεισμό κατά €237,4 εκ.

Βουτιά σημείωσε τον Δεκέμβριο του 2019 το επιτόκιο τόσο για καταθέσεις από εταιρείες, όσο και για δάνεια προς εταιρείες, για ποσά μέχρι €1 εκατομμύριο, ενώ αύξηση σημείωσε το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ.

 

Παράλληλα, τα νέα δάνεια αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά €237,4 εκατομμύρια, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τα καταναλωτικά δάνεια να σημειώνουν μείωση, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα δάνεια προς εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. Αύξηση σημείωσαν και τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας και τα δάνεια προς εταιρείες για ποσό μέχρι €1 εκ.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τα επιτόκια των νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για καταθέσεις και δάνεια σε ευρώ, καθώς και τα στοιχεία για ποσά νέων δανείων σε ευρώ, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,16%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες σημείωσε πτώση στο 0,12%, σε σύγκριση με 0,30% τον προηγούμενο μήνα.  

Επιτόκια dανείων

Όσον αφορά το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια, αυτό αυξήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στο 3,13%, σε σύγκριση με 3,00% τον προηγούμενο μήνα.  

Εξάλλου, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασε άνοδο στο 2,12%, σε σύγκριση με 2,10% τον προηγούμενο μήνα.  

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. υποχώρησε στο 3,10%, σε σύγκριση με 3,52% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε αύξηση στο 3,25%, σε σύγκριση με 2,91% τον προηγούμενο μήνα.  

Ποσά νέων δανείων

Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο του 2019 τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν αύξηση και έφτασαν στα €441,2 εκ., σε σύγκριση με €203,8 εκ. τον προηγούμενο μήνα.  

Οι κυριότερες κατηγορίες νέων δανείων αναλύονται πιο κάτω:

 

Τα νέα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν στα €14,5 εκ., σε σύγκριση με €16,2 εκ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν άνοδο στα €93,7 εκ., σε σύγκριση με €89,5 εκ. τον προηγούμενο μήνα.  

Εξάλλου, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. αυξήθηκαν στα €53,2 εκ., σε σύγκριση με €36,8 εκ. τον προηγούμενο μήνα.  

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψαν αύξηση στα €261,9 εκ., σε σύγκριση με €46,8 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

ΚΥΠΕ

Home