Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν πήγε καλά το φετινό Black Friday - «Μειωμένη επισκεψιμότητα»

Offsite Team -
27.11.2021 - 07:20

Δεν πήγε καλά το φετινό Black Friday - «Μειωμένη επισκεψιμότητα»

Μειωμένη η επισκεψιμότητα - Ακόμα πιο μειωμένο το ενδιαφέρον για αγορές από τους Κύπριους - Όλες οι λεπτομέριες

Του Μίμη Χριστοφόρου

Η χθεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια στις αγορές. Λόγω της ημέρας οι καταστηματάρχες μειώνουν τις τιμές λόγω του θεσμού και οι καταναλωτές κάνουν ουρές έξω από τα καταστήματα για να αγοράσουν διάφορα προιόντα συνήθως ηλεκτρικές συσκευές.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Φέτος όπως φαίνεται το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμεναν στο λιανικό εμπόριο με αποτέσμα οι καταστηματάρχες να απογοητευτούν αφού η συγκεκριμένη μέρα σηματοδοτούσε και την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου όπου τα ψώνια και τα δώρα έχουν την τιμητική τους.

Η Offsite επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) κ. Μάριο Αντωνίου καθώς και με τον κ. Μάριο Δρουσιώτη, Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών για να μας μεταφέρουν τις εντυπωσεις τους από την χθεσινή μέρα.

Όπως μας ανέφεραν και οι δύο οι λόγοι της μειωμένης ζήτησης ήταν η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών, η αύξηση στις τιμές βασικών προιόντων και υπηρεσιών όπως οι τιμές των καυσίμων και του ρεύματος, η ανακοίνωση των μέτρων κατά της πανδημίας αλλά και η αναξιοπιστία του θεσμού προς τους πολίτες 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Μάλιστα ο κύριος Αντωνίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "Δεν είναι αυτό που αναμέναμε", δεν υπάρχει σύγκριση με Black Friday των προηγούμενων ετών αναφέροντας ότι η κίνηση ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα αλλά αυτό που αντικρίσαμε χθες δεν έχει καμιά σχέση με το Black Friday.

Φαίνεται, ανέφερε, ότι η προχθεσινή ανακοίνωση των μέτρων  επηρέασε αλλά αυτό που βάζουμε στην εξίσωση είναι η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών που είναι συνιφασμένη με την κατανάλωση διότι το τελευταίο διάστημα έχουμε αυξήσεις σε βασικά προιόντα όπως είναι τα καύσιμα ανάγκασε τον κόσμο να μαζευτεί και αυτό αποτειπωνεται στην αγορά.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι πολύ προβληματισμένοι διότι το Black Friday σηματοδοτούσε τα γιορτινά ψώνια που είναι η πιο σημαντική περίοδος του λιανεμπορίου και ελπίζουμε να διαφοροποιηθεί αυτή η εικόνα, να δούμε κινητικότητα στην αγορά και επισκεψιμότητα να μεταφραστεί και σε αγορές.

Δεν ήταν ικανοποιητικές οι εικόνες που αντικρίσαμε χθες. Ήταν κανονική Παρασκευή με αυξημένη επισκεψιμότητα. 

"Το Black Friday φέτος συνέπεσε σε μια ημερομηνία που οι πολίτες ακόμα να πληρωθούν".

Πρώτιστο είναι ότι επηρεάστηκαν οι καταναλωτές με τις αυξήσεις, οι ανακοινώσεις των μέτρων αναχαίτησης της πανδημίας και η κακή επιδημιολογική εικόνα και η ημερομηνία, που είναι η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρή, και φέτος δεν πληρώθηκε ακόμα ο κόσμος με αποτέλεσμα να μην δούμε αυτό που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Ήδη χθες το πρωί που άνοιξαν τα καταστήματα με τα προιόντα τεχνολογίας που έχουν την τιμητική τους στο Black Friday δεν καταγράφηκε σε κανένα σημείο η δημιουργία ουρών ή το αδιαχώριτο που δημιουργείτο τα προηγούμενα χρόνια

Πέρσι, περίοδο κατά την οποία υπήρχαν τα τοπικά lockdown σε Λεμεσό και Πάφο, στην Λευκωσία τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα είχαν περισσότερη κίνηση από ότι φέτος. 

Θα περιμένουμε, σημείωσε, το Σαββατοκυρίακο διότι οι εκπτώσεις θα ισχύουν μέχρι και την Κυριακή για να δούμε την πλήρη εικόνα.

Σε ερώτηση μας για τις τιμές και προσφορές, ο κ. Αντωνίου απάντησε ότι ήταν οι ίδιες με των προηγούμενων ετών και ανέφερε ότι δεν μπορούμε φυσικά να φτάσουμε στα επίπεδα μεγάλων ευρωπαικών χωρών με προσφορές μέχρι και 70-80% διότι είμαστε πολύ μικρή αγορά άρα δεν υπήρχε καμιά διαφοροποίηση απο πλευράς λιανικού εμπορίου, σημείωσε.

Όπως δήλωσε ο κ. Δρουσιώτης, οι εκτιμήσεις είναι ότι το ενδιαφέρον για το φετινό Black Friday σε σύγκριση με το προηγούμενο ήταν στο 50%. Με μικρότερο ποσοστό ήταν και το ενδιαφέρον για αγορές. 

Οφείλεται, ανέφερε και ο Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, λόγω της ακρίβειας στο ρεύμα και τα καύσιμα και έτσι μένουν πιο λίγα χρήματα για άλλες αγορές. Πέραν από αυτό είναι και η ψυχολογική κατάσταση των πολιτών και όλα αυτά συνέτειναν, φέτος το Black Friday να ήταν απογοητευτικό.

"Οι εκπτώσεις θα παραμείνουν μέχρι και την Δευτέρα και την Τρίτη όπου θα πληρωθούν οι πολίτες όμως δεν νομίζω να αλλάξει κάτι".

Ένας άλλος λόγος σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, είναι ότι και στα προηγούμενα Black Friday οι πολίτες την "πάτησαν", υπήρξαν αρκετά παράπονα ότι ξεγελάστηκε σε κάποια καταστήματα και σιγά σιγά άρχισε να χάνει και την αξιοπιστία που έχουν προς την ημέρα.

Το γεγονός ότι ήταν στο μισό το ενδιαφέρον δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένα, αυτή ήταν η αποτίμηση της ημέρας.

Παράπονα από καταναλωτές

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι είχαμε παράπονα από κόσμο στα οποία ανέφεραν ότι την περασμένη εβδομάδα ήταν η Α τιμή και αυτή την εβδομάδα η τιμή αυξήθηκε και παρουσιάσαν την αύξηση της τιμής ως έκπτωση, οι περιπτώσεις αυτές είναι μεμονομένες αλλά είναι περιπτώσεις που σε κάθε περίοδο βρίσκομαι, κατέληξε  

Πλαφόν στα καύσιμα: Στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ

Offsite Team -
28.06.2022 - 16:15

Πλαφόν στα καύσιμα: Στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ

Πλαφόν στα καύσιμα: Στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ
Η εν λόγω πρόταση (νόμου) οδηγείται στην Ολομέλεια την επόμενη Πέμπτη 7 Ιουλίου

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ολοκληρώθηκε σήμερα η κατ΄ άρθρο συζήτηση της Πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, με την οποία το κόμμα επιθυμεί να παράσχει ακόμα ένα εργαλείο στην Υπουργό Ενέργειας ώστε να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή των καυσίμων. Δείτε ακόμη: ...

Home