Διέταξε Έρευνα για το χαλούμι ο Λακκοτρύπης - Φωνάζουν τα κόμματα

Διέταξε Έρευνα για το χαλούμι ο Λακκοτρύπης - Φωνάζουν τα κόμματα

xalloumi
Ενημερώθηκε το Υπουργικό για το θέμα

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε σήμερα η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Κλέλια Βασιλείου, προσθέτοντας ότι έχει διαταχθεί εσωτερική έρευνα στο Υπουργείο για το θέμα.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, η κα Βασιλείου ερωτηθείσα για το ζήτημα  που προέκυψε με το χαλούμι, είπε ότι «ήδη ο Υπουργός Εμπορίου έχει ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο ότι έχει διατάξει εσωτερική έρευνα για το τι ακριβώς έχει γίνει και οπωσδήποτε μόλις υπάρχουν νεότερα θα ενημερωθείτε. Γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες».

Ερωτηθείσα τι αφορά αυτή η απόφαση στο ΗΒ, η κα Βασιλείου είπε ότι «αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίον ένας ιδιώτης κατοχυρώνει τα δικαιώματα του ως ιδιώτης και μπορεί να πραγματεύεται το χαλούμι, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με την πιστοποίηση του προϊόντος ως κρατικού προϊόντος. Εντός της μέρας θα δοθούν πολύ περισσότερες πληροφορίες διότι υπάρχουν ζητήματα που αφορούν νομικοτεχνικά σημεία που δεν θα ήταν φρόνιμο να αναφέρουμε τώρα».

Σε άλλη ερώτηση, η κα Βασιλείου είπε ότι «είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας η εξασφάλιση της τυποποίησης του χαλουμιού. Είναι εξέχουσας σημασίας για όλους μας, για ευνόητους λόγους».

Έντονο Ενδιαφέρον - Αυξανόμενες οι πωλήσεις χαλουμιού στη Βρετανία

Α.Καυκαλιάς: Ασήκωτες οι ευθύνες της Κυβέρνησης 

Η απόφαση του Βρετανικού Δικαστηρίου να «δώσει» το εμπορικό σήμα σε ιδιωτική εταιρεία, στην Αγγλία, απορρίπτοντας την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαμορφώνει επικίνδυνα δεδομένα και θέτει  την προοπτική του χαλουμιού σε νέα δοκιμασία, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, Ανδρέας Καυκαλιάς.

Επεσήμανε πως "οι ανησυχίες εντείνονται, αφού πληροφορίες φέρουν ιδιωτικές εταιρίες να προσφεύγουν δικαστικώς, κατά του κοινοτικού εμπορικού σήματος, το οποίο ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε  κατοχυρώσει".

Καταλόγησε τεράστιες ευθύνες για το αποτέλεσμα αυτό στην Κυβέρνηση "η οποία είτε λόγω ανεπάρκειας, πρόχειρων χειρισμών και παραλείψεων, είτε λόγω λανθασμένων πολιτικών εκτιμήσεων ή και σκοπιμοτήτων, η κυβέρνηση έχει αποτύχει", όπως είπε.

Υπενθύμισε σε ότι "η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, εξακολουθεί να βρίσκεται στην απόλυτη στασιμότητα", ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να πει αλήθειες και να πράξει αυτό που πρέπει για να προχωρήσει η διαδικασία.

Διαψεύδει η Κομισιόν ότι καθυστερεί επίτηδες το φάκελο για το Χαλούμι

ΔΗΚΟ: Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι

"Η απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι συνέπεια μνημειώδους προχειρότητας του δημοσίου τομέα", τονίζει με τη σειρά του το ΔΗΚΟ. Κάνει λόγο για πρωτοφανή αδιαφορία, απάθεια και κωλυσιεργία της κυπριακής γραφειοκρατίας, ακόμα και για τα κυπριακά δεδομένα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρουν στην ανακοίνωση, ενώ Υπουργείο Εμπορίου και ο αρμόδιος Υπουργός, φέρουν τεράστια ευθύνη.

"Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί τη λογοδοσία των υπευθύνων για αυτή τη μεγάλη αποτυχία, η οποία θα έχει επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία".   

Καδής:Συνεχίζεται η προσπάθεια κατοχύρωσης του χαλλουμιού

Συμμαχία: Επιεικώς εξοργιστικοί οι χειρισμοί

"Οι χειρισμοί του Υπουργείου Εμπορίου αναφορικά με την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στη Βρετανία, είναι επιεικώς εξοργιστικοί. Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο σημαίνει πως κάποιοι εκ των λειτουργών του Υπουργείου είχαν εκτελέσει πλημμελώς τα καθήκοντα τους", τονίζει η Αν.Εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος.

"Η κωλυσιεργία που επέδειξαν ενώ είχαν μπροστά τους σωρεία προειδοποιήσεων, πέραν της οικονομικής ζημιάς, εκθέτουν και την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναμένουμε να διεξαχθεί έρευνα για απόδοση ευθυνών", ξεκαθάρισε, κάτι που φυσικά έχει ήδη ανακοινωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό.

"Είναι για αυτό που επιβάλλεται να προωθηθεί το νομοσχέδιο της Συμμαχίας Πολιτών για την «Προσωπική Αστική Ευθύνη Πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων»", αναφέρει κλείνοντας.

Home