Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δημητριάδης: Ανθεκτική εν μέσω πανδημίας η κυπριακή ναυτιλία

Offsite Team
- 01.11.2021

Δημητριάδης: Ανθεκτική εν μέσω πανδημίας η κυπριακή ναυτιλία

Aυξημένες οι δαπάνες το 2022

Η κυπριακή ναυτιλία εν καιρώ πανδημίας κατάφερε να ανταποκριθεί και να αποδειχθεί ανθεκτική, δήλωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου για το 2022, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, το νηολόγιο καθώς και οι εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο, κατέγραψαν σχετική αύξηση. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή το κυπριακό νηολόγιο αριθμεί πέραν των 1000 ποντοπόρων πλοίων σε σύνολο 1750 πλοίων, η χωρητικότητα των οποίων αγγίζει τα 25 εκ. κόρους για πρώτη φορά από το 2004 που η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ.

Επίσης, οι ναυτιλιακές εταιρείες, που είναι εγγεγραμμένες στο σύστημα φόρου χωρητικότητας, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, από περίπου 100 το 2012, σε 173 το 2017, και σήμερα ανέρχονται σε 275.

«Ο τομέας της ναυτιλίας έχει τεράστια προοπτική για τον τόπο», είπε ο Υφυπουργός, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός, αντίθετα, προ 15μέρου υιοθετήθηκε η Εθνική Στρατηγική για την κυπριακή ναυτιλία, η οποία περιλαμβάνει 35 στοχευμένες δράσεις «απόλυτα υλοποιήσιμες και εφικτές» και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. «Δεν είναι μόνο μία στρατηγική που καλύπτει τη χρονική περίοδο μέχρι το 2030 αλλά είναι μια νέα φιλοσοφία, ένα νέο μοντέλο προσέγγισης στο τρόπο λειτουργίας του Υφυπουργείου», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης. Η εν λόγω στρατηγική χωρίζεται σε τρεις πυλώνες: Αειφορία, εξωστρέφεια, προσαρμοστικότητα.

Σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια εξήγησε ότι το Υφυπουργείο αλλάζει τον τρόπο που προσεγγίζει τα θέματα και προκλήσεις μπαίνοντας σε διαδικασία συνεχούς διαβούλευσης και συλλογής δεδομένων, ώστε να αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες. Ακολουθεί η προσαρμοστικότητα, η προσαρμογή δηλαδή των δεδομένων που συλλέγονται στο νομοθετικό πλαίσιο. Ο τρίτος πυλώνας της αειφορίας αφορά τη μετατροπή της διαδικασίας συλλογής και προσαρμογής των δεδομένων σε αειφόρες δράσεις, που περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, ο προϋπολογισμός για το 2022 επιδιώκει να στηρίξει μεγάλο αριθμό των συγκεκριμένων δράσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπονται δαπάνες 17,2 εκ. ευρώ, έναντι 14,6 εκ. το 2021, και έσοδα 15,4 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη για το 2021 καταγράφεται αύξηση εσόδων στο 91%, απόρροια της αύξησης του αριθμού των εταιρειών που έχουν εγγραφεί στο σύστημα φόρου χωρητικότητας του Υφυπουργείου.

Ο κ. Δημητριάδης στάθηκε σε τρεις παραμέτρους που δικαιολογούν τις αυξημένες δαπάνες στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου για το επόμενο έτος. Η πρώτη αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υφυπουργείου. Προς την κατεύθυνση αυτή το Υφυπουργείο έχει εξασφαλίσει στο πλαίσιο του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κονδύλι 2,3 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,4 εκ. ευρώ εντάσσονται στον προϋπολογισμό του 2022. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για μια σημαντικότατη δράση, που θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα και θα στηρίξει τη λεγόμενη μονοθυριδική εξυπηρέτηση - one stop shop. Στόχος, τόνισε, είναι να ενισχυθεί η αποτελεσματική εξυπηρέτηση της ναυτιλίας. Παράλληλα, δημιουργείται η πλατφόρμα e-help desk ώστε οι συναλλασσόμενοι με το Υφυπουργείο να εξυπηρετούνται επί 24ωρου βάσεως, καθώς και μια ηλεκτρονική ναυτιλιακή βιβλιοθήκη ώστε οι εγκύκλιοι και νομοθεσίες του Υφυπουργείου να είναι άμεσα προσβάσιμες από όλους.

Η δεύτερη παράμετρος αφορά τη θαλάσσια επιβατική σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα, για την οποία η επιδότηση αυξάνεται από 4,2 εκ. ευρώ σε 5 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό θα γίνει μια δεύτερη προσπάθεια με νέο διαγωνιστικό έγγραφο στα τέλη Νοεμβρίου, το οποίο περιλαμβάνει βελτιωμένους και πολύ πιο ευνοϊκούς όρους.

Η τρίτη παράμετρος αφορά αυξημένες δαπάνες όσον αφορά τις χορηγίες εκπαίδευσης και υποτροφίες για τα ναυτικά επαγγέλματα. Επίσης, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει αυξημένα κονδύλια για εκπαίδευση στελεχών του Υφυπουργείου σε σύγχρονες τεχνολογίες και προσεγγίσεις ώστε ξένοι πλοιοκτήτες και πλοιοδιαχειριστές να εμπιστευτούν την Κύπρο ακριβώς επειδή μπορεί να στηρίξει τα πλοία τους παρέχοντας τεχνική βοήθεια, και όχι μόνο λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως η νέα στρατηγική επιδιώκει προληπτική αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η ναυτιλία, που είναι ο πράσινος και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Η Κύπρος, είπε, είναι ίσως η μοναδική χώρα στο παγκόσμιο που έχει υιοθετήσει και πράσινα φορολογικά κίνητρα για τη ναυτιλία, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από φέτος.

Οι πλείστες δράσεις της στρατηγικής θα αρχίσουν να σχεδιάζονται το 2022, κάποιες από αυτές θα ολοκληρωθούν το 2022 ενώ άλλες το 2023, σύμφωνα με τον Υφυπουργό.

Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι να ενισχυθεί το δίκτυο εποπτών προκειμένου να θωρακιστεί περαιτέρω η ασφάλεια στα πλοία από το 2022, αλλά και να ενισχυθεί η παρουσία της Κύπρου στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων, με άνοιγμα γραφείου στο Τόκιο.

Σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι το Υφυπουργείο φιλοδοξεί εντός του χρόνου να παρουσιάσει ένα ενοποιημένο, ολιστικό νομοσχέδιο για θέματα ακτοπλοΐας, ώστε να επιλυθούν υπάρχοντα προβλήματα και να αποσαφηνιστούν διαδικασίες που αφορούν την ακτοπλοΐα, η οποία στηρίζεται με ένα σχέδιο de minimis ύψους 950 χιλιάδων ευρώ.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας σημείωσε πως η Κύπρος μπορεί να διαπρέψει στην παγκόσμια κι ευρωπαϊκή ναυτιλιακή σκηνή με δικές της πρωτοβουλίες και με προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη ναυτιλιακή ατζέντα και τα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα. Προσπαθούμε, σημείωσε, μέσα από την κατάλληλη δικτύωση, η Κύπρος να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Προσπάθεια να εκτεθεί η Τουρκία για το εμπάργκο

Ερωτηθείς αναφορικά με το τουρκικό εμπάργκο, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι δεν επαφίεται σε εμάς η άρση του, ωστόσο το Υφυπουργείο στρέφει τις προσπάθειές του σε ενέργειες που θα εκθέσουν την Τουρκία, όπως περιφερειακά προγράμματα μέσα από τα οποία θα μπορούσαν να έρθουν κοντά η κυπριακή και η τουρκική ναυτιλιακή βιομηχανία. «Τέτοια προγράμματα κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ που ευνοούν συνεργασίες για εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν τις προκλήσεις της ναυτιλίας, θεωρώ ότι εκθέτουν την πολιτική της Τουρκίας σε πολιτικό επίπεδο και αναζητούμε προγράμματα που θα μπορούσε να υπάρχουν εταίροι τόσο από την Κύπρο όσο και από την Τουρκία, που να αναδεικνύουν ότι αν δεν υπήρχε το εμπάργκο θα μπορούσε ο ναυτιλιακός τομέας τόσο της Τουρκίας όσο και της Κύπρου να είχε διαφορετική προοπτική», εξήγησε.

Παράλληλα, είπε, γίνεται προσπάθεια να αντισταθμιστεί αυτό το μειονέκτημα, με στοχευμένα μέτρα όπως τα φορολογικά και η άμεση εξυπηρέτηση, όμως αυτό που θα προσδώσει στην Κύπρο συγκριτικό πλεονέκτημα, σημείωσε, είναι η τεχνογνωσία εξ ου και η έμφαση στην εκπαίδευση των στελεχών του Υφυπουργείου και η ενίσχυση του δικτύου εποπτών.

Σε μεταβατικό στάδιο η ναυτιλία

Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την εκτίμηση πως η ναυτιλία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, λόγω και της προσπάθειας τόσο σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού αλλά και ΕΕ για πράσινο μετασχηματισμό και απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα, χωρίς να υπάρχει το διαθέσιμο καύσιμο. Θέση μας, σημείωσε, είναι τα μεταβατικά καύσιμα όπως είναι η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου ως καύσιμο στη ναυτιλία να διατηρηθούν για περισσότερο χρονικό διάστημα και να διατεθούν περισσότερα κονδύλια στην έρευνα για να εξευρεθεί το καύσιμο.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην ανωμαλία που υπάρχει ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση εμπορευματοκιβωτίων και η οποία εκτόξευσε τις τιμές τους. Οι τιμές, εκτίμησε, θα μειωθούν μεν ωστόσο θα διατηρηθούν σε επίπεδα ψηλότερα του 2019.

Ικανοποίηση για τη στήριξη

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υφυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την καθολική και ομόφωνη στήριξη των βουλευτών στους σκοπούς, στις επιδιώξεις και στις στοχεύσεις του Υφυπουργείου για τον επόμενο χρόνο.

«Στον προϋπολογισμό αποτυπώνονται οι δράσεις της νέας στρατηγικής που προ δεκαπενθημέρου έχουμε ανακοινώσει με 35 στοχευμένες δράσεις, η υλοποίηση των οποίων θα καταστήσει τη ναυτιλία μας πιο ανθεκτική και πιο ανταγωνιστική. Οι βουλευτές καλωσόρισαν αυτές τις πρωτοβουλίες και είμαστε έτοιμοι με την έγκριση του προϋπολογισμού να έχουμε τα σωστά εργαλεία προς υλοποίηση των στοχεύσεών μας», δήλωσε ο Υφυπουργός.

ΚΥΠΕ

Home