Δίνουν... οικόπεδα για να εμποδίσουν τον «Πορθητή»

Δίνουν... οικόπεδα για να εμποδίσουν τον «Πορθητή»

Συνεχίζεται η διπλωματική προσπάθεια για αποτροπή του «Πορθητή» - Τα ενεργειακά ως δέλεαρ για τις εταιρείες.

Την ίδια ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με τις παραβιάσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ και να προειδοποιεί για γεώτρηση με το τούρκικο γεωτρύπανο του «Πορθητή», η Κυβέρνηση συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς το ενεργειακό της πρόγραμμα.

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης κατά την παρουσίαση του έργου του Υπουργείου του για την περίοδο Μαρτίου 2018 – Απριλίου 2019, η Κύπρος θα προχωρήσει με συνολικά 8 γεωτρήσεις μέσα στους επόμενους 24 μήνες. Οι γεωτρήσεις θα αφορούν 6 ερευνητικές και 2 επιβεβαιωτικές. Την ίδια ώρα, βρίσκεται πολύ κοντά και η τελική συμφωνία για αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Offsite, η Κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία πως δεν πρόκειται να βάλει φρένο είτε να παγιοποιήσει το ενεργειακό της πρόγραμμα. Παράλληλα, η Λευκωσία  χρησιμοποιεί την έντονη δραστηριότητα που υπάρχει τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στις ΑΟΖ Αιγύπτου, Λιβάνου και Ισραήλ, προκειμένου να δελεάσει τις εταιρείες που συνεργάζονται με «Πορθητή» ή εταιρείες που σκοπεύουν να συνεργαστούν μαζί του.

Επιπρόσθετα, τα νομικά μέτρα της Κυβέρνησης και η ανακοίνωση των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης φαίνεται να πετυχαίνουν, καθώς το προσωπικό που εργάζονταν στα νορβηγικά υποστηρικτικά σκάφη που είναι ως επί το πλείστον ευρωπαίοι υπήκοοι, έχουν ήδη εγκαταλείψει το πόστο τους.

med7

Η συνέχεια στο MED7

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite, οι προκλητικές ενέργειες του «Πορθητή» αναμένεται να τεθούν και στο επίκεντρο της Συνόδου των Μεσογειακών Κρατών Μελών της ΕΕ «MED7», που θα πραγματοποιηθεί στην Μάλτα περί τα μέσα Ιουνίου

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται με την υποστήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να ζητήσει από τους υπόλοιπους ηγέτες όπως πιέσουν στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου, για να υπάρξουν δραστικά μέτρα ενάντια στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδια πηγές, τα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας, χρησιμοποιούν κάθε διπλωματικό και νομικό μέτρο που υπάρχει στο «οπλοστάσιό» τους προκειμένου να εμποδιστεί η γεώτρηση του «Πορθητή».

Να υπενθυμίσουμε πως, στο προηγούμενο «MED7», που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στις 30 Ιανουαρίου, οι 7 ηγέτες έστειλαν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία τόσο για το Κυπριακό, όσο και για τα ενεργειακά, υποστηρίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Home