Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΔΝΤ για κυπριακή οικονομία: Επιβραδύνεται αλλά παραμένει ισχυρή

Offsite Team
- 04.06.2019

ΔΝΤ για κυπριακή οικονομία: Επιβραδύνεται αλλά παραμένει ισχυρή

Thumbnail
Τι λέει το ΔΝΤ για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας

Επιβραδύνεται, σταδιακά, η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, αλλά παραμένει ισχυρή, στηριζόμενη από τους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών, ενώ χρηματοδοτείται εν μέρει από τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) παραμένει από τα υψηλότερα στην ΕΕ και ότι αυξημένο παραμένει και το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

 

Παράλληλα, αναφέρει ότι ενώ η απασχόληση αυξάνεται, οι μισθολογικές πιέσεις και ο πληθωρισμός παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σε έκθεση του στο πλαίσιο του τρίτου μεταμνημονιακού προγράμματος παρακολούθησης της κυπριακής οικονομίας, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι το μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα συμβάλλει στη μείωση του δημόσιου χρέους μετά την αύξηση του η οποία σχετίζεται με την πώληση το 2018 της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), όπως σημειώνει.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η μετακίνηση από το τραπεζικό σύστημα των ΜΕΔ της ΣΚΤ και η τιτλοποίηση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου ΜΕΔ (η μεταφορά των ΜΕΔ της ΣΚΤ στην ΚΕΔΙΠΕΣ που ανέρχονται στο 34% του κυπριακού ΑΕΠ και στο «Σχέδιο Χέλιξ» της Τράπεζας Κύπρου που ανέρχεται στο 13% του ΑΕΠ ή στα 2,7 δισ. ευρώ) έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ΜΕΔ, οδηγώντας σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα.  

Ωστόσο, το Ταμείο τονίζει πως το επίπεδο των ΜΕΔ εξακολουθεί να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, τα επίπεδα του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους παραμένουν αυξημένα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον καθαρισμό των ισολογισμών των τραπεζών και δημιουργίας κεφαλαιακών αποθεμάτων.  

Επαρκής η ικανότητα αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ τονίζει πως η ικανότητα της Κύπρου αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ είναι επαρκής στο πλαίσιο του βασικού σεναρίου, δεδομένης της αναμενόμενης μείωσης, όπως σημειώνει, του ακαθάριστου δημόσιου χρέους, του σταθερού προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους και των συνεχών ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς.  

Αναφορικά με τους κινδύνους στην ικανότητα της Κύπρου αποπληρωμής των δανείων, το ΔΝΤ τονίζει πως αυτοί μειώνονται και αναμένεται να είναι διαχειρίσιμοι.  

Οι κίνδυνοι, προσθέτει, απορρέουν κυρίως από ενδεχόμενες υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τον ακόμη αδύναμο τραπεζικό τομέα και από αυξημένες πιέσεις στις δημοσιονομικές δαπάνες οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να αυξήσουν το κόστος δανεισμού και να μειώσουν την μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.  

Οι επιπτώσεις από εξωτερικές κρίσεις, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη δυναμική της ανάπτυξης, επηρεάζοντας αρνητικά τη δυναμική του δημόσιου χρέους και αυξάνοντας τις πιέσεις χρηματοδότησης.  

Αναφέρει επίσης ότι οι μεγάλες εξωτερικές υποχρεώσεις και οι χρηματοδοτικές ανάγκες επιδεινώνουν αυτούς τους κινδύνους.

Αναφορικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για τον μετριασμό των συγκεκριμένων κινδύνων, το ΔΝΤ τονίζει πως βασικές προτεραιότητες πολιτικής πρέπει να είναι η σταθερή εφαρμογή των προσφάτων τροποποιημένων νομικών εργαλείων για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προεξόφληση του χρέους και η ενθάρρυνση των τραπεζών για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη βελτίωση της κερδοφορίας τους και στη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων για ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.  

Επίσης, προτεραιότητες πρέπει να είναι, σύμφωνα με το Ταμείο, η διαφύλαξη των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και η μείωση των κινδύνων για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, μέσω αυστηρής πειθαρχίας στις δαπάνες αλλά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόσο στον τομέα της δικαστικής εξουσίας όσο και στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αλλά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, όπως σημειώνει, και να ενισχυθούν οι επενδύσεις.  

Αυτές οι πολιτικές, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι κρίσιμες για τη μείωση των τρωτών σημείων, για να καταστήσουν την κυπριακή οικονομία πιο ανθεκτική σε διαταραχές και για να αυξήσουν το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό.

Home