ΔΟΕ: 1,6 δις εργαζόμενοι 1,6 δις εργαζόμενοι

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν επείγοντα, στοχευμένα και ευέλικτα μέτρα για να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρότερες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία και άλλοι ευάλωτοι, με αφορμή νέες εκτιμήσεις που δίνει στη δημοσιότητα σύμφωνα με τις οποίες, 1,6 δις εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία είναι αντιμέτωποι με κίνδυνο να μην μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<

«Η συνεχιζόμενη κατακόρυφη πτώση των ωρών εργασίας παγκοσμίως λόγω της εξάπλωσης της COVID-19 σημαίνει ότι 1,6 δισεκατ. εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το μισό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο καταστροφής του βιοπορισμού τους, προειδοποιεί η ΔΟΕ σε ανακοίνωση της, η οποία αναρτάται την Τετάρτη στην ιστοσελίδα της.

Αναφέρεται ότι σύμφωνα με την τρίτη έκδοση «Παρατηρητήριο ΔΟΕ: COVID-19 και ο κόσμος της εργασίας», η πτώση των ωρών εργασίας στο υφιστάμενο, δεύτερο τρίμηνο του 2020, αναμένεται να είναι σημαντικά επιδεινωμένη απ’ ότι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Σε σχέση με τα επίπεδα πριν την κρίση του τέταρτου τριμήνου του 2019, αναμένεται τώρα μια επιδείνωση 10,5%, η οποία αναλογεί σε 305 εκατ. θέσεις πλήρους εργασίας, με την υπόθεση της εργασίας 48 ωρών την εβδομάδα, προστίθεται.

Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για πτώση 6,7%, η οποία αναλογεί σε 195 εκατ. θέσεις πλήρους εργασίας. Αυτό, σημειώνεται, οφείλεται στην επιμήκυνση και την παράταση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

Περιφερειακά, αναφέρεται, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί για όλες τις κύριες περιφερειακές ομάδες.

Εκτιμήσεις, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΔΟΕ, υποδηλούν μια απώλεια ωρών εργασίας 12,4% το δεύτερο τρίμηνο στην Αμερική σε σχέση με τα επίπεδα πριν την κρίση και 11,8% για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Οι εκτιμήσεις για τις υπόλοιπες περιφερειακές ομάδες ακολουθούν σε παρόμοια επίπεδα και είναι όλες πάνω από το 9,%%.

«Ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης η οποία δημιουργήθηκε από την πανδημία, σχεδόν 1,6 δισεκατ. εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν και την πιο ευάλωτη ομάδα εργασίας, από παγκόσμιο σύνολο 2 δισεκατ. και ένα παγκόσμιο εργατικό δυναμικό των 3,3 δισεκατ. έχουν υποστεί τεράστια ζημιά στην δυνατότητα τους να κερδίσουν τα προς το ζην», αναφέρεται.

Αυτό, προστίθεται, οφείλεται στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ή λόγω του ότι εργάζονται στους τομείς οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Ο πρώτος μήνας της κρίσης εκτιμάται να είχε ως αποτέλεσμα μια πτώση του 60% στο εισόδημα των άτυπων εργαζόμενων παγκοσμίως. Αυτό μεταφράζεται σε μια πτώση του 81% στην Αφρική και την Αμερική, 21,6% στην Ασία και τον Ειρηνικό και 70% στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Χωρίς να έχουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος, αυτοί οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους δεν έχουν τρόπο επιβίωσης», σημειώνεται.

Η αναλογία των εργαζόμενων οι οποίοι ζουν σε χώρες στις οποίες έχει συσταθεί ή έχει διαταχθεί όπως κλείσουν χώροι εργασίας έχει σημειώσει πτώση από 81% σε 68% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η πτώση αυτή από την προηγούμενη εκτίμηση του 81% στην δεύτερη έκδοση του «Παρατηρητήριου» η οποία δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου είναι κυρίως αποτέλεσμα των αλλαγών στην Κίνα, αναφέρεται και προστίθεται ότι αλλού τα μέτρα κλεισίματος χώρων εργασίας έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, παγκοσμίως, πάνω από 436 εκατ. .επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με υψηλό κίνδυνο σοβαρής διακοπής. Αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν στους τομείς οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο, περιλαμβανομένων περίπου 232 εκατ. στον χονδρικό και λιανικό εμπόριο, 111 εκατ. στον κατασκευαστικό τομέα, 51 εκατ. στον τομέα καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης και 42 εκατ. στον τομέα των ακινήτων και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η ΔΟΕ καλεί όπως ληφθούν «επείγοντα, στοχευμένα και ευέλικτα μέτρα για να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρότερες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία και άλλοι οι οποίοι είναι ευάλωτοι».

«Για εκατομμύρια εργαζόμενων, το να μην έχουν εισόδημα σημαίνει να μην έχουν φαγητό, να μην έχουν ασφάλεια, να μην έχουν μέλλον […] Καθώς η πανδημία και η κρίση με τις θέσεις εργασίας εξελίσσεται, η ανάγκη να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι γίνεται ακόμη πιο επείγουσα», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ.

Σύμφωνα με την ΔΟΕ «μέτρα για την οικονομική επαναδραστηριοποίηση θα πρέπει να ακολουθήσουν μια προσέγγιση πολλών θέσεων εργασίας, υποστηριζόμενα από ισχυρότερες πολιτικές και θεσμούς για την εργασία και ολοκληρωμένα κοινωνικά συστήματα προστασίας με καλύτερους πόρους».

«Η διεθνής συνεργασία για πακέτα τόνωσης και μέτρα για την ανακούφιση χρέους θα είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για να είναι η ανάκαμψη αποτελεσματική και βιώσιμη», προστίθεται.

Τα διεθνή πρότυπα εργασίας, τα οποία ήδη τυγχάνουν της τριμερούς συναίνεσης, «μπορούν να παρέχουν ένα πλαίσιο».

ΚΥΠΕ