Δώσε το παλιό αυτοκίνητο και πάρε μεταχειρισμένο με επιχορήγηση

Δώσε το παλιό αυτοκίνητο και πάρε μεταχειρισμένο με επιχορήγηση

Όλες οι πληροφορίες

Επιχορήγηση για αγορά όχι μόνο καινούργιου αλλά και μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μέχρι τριών ετών προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών που προχωρά σε αλλαγές στο Σχέδιο απόσυρσης παλαιού αυτοκινήτου που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Νεότερο: Σκέψεις Κυβέρνησης για επιδότηση αγοράς μεταχειρισμένου οχήματος

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, θα καταθέσει το νέο σχέδιο στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη (15/1).

Δείτε επίσης: Kατάργηση του άγραφου νόμου για υπέρβαση ταχύτητας κατά 20km

Θυμίζουμε ότι το σχέδιο που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο προνοούσε επιχορήγηση 2000 ευρώ για απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου ηλικίας 15 ετών και άνω σε συνδυασμό με αγορά καινούργιου αυτοκινήτου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.  Θα πρέπει να έχει κυβισμό μικρότερο ή ίσο των 1800 κυβικών εκατοστών, Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης με ένδειξη “Euro 6AD” ή μεταγενέστερη και μάζα εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα μικρότερη ή ίση των 150 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο, μετρούμενη με τη νέα μέθοδο μέτρησης, γνωστή ως «WLTP».  

Με βάση τον προϋπολογισμό του σχεδίου αναμενόταν ότι θα δοθούν 1250 χορηγίες για το παλιό αυτοκίνητο.

Η βασικότερη αλλαγή που προωθείται είναι η δυνατότητα επιχορήγησης με ένα ποσό και για αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μέχρι 3 ετών. Το ποσό επιχορήγησης για αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου θα είναι χαμηλότερο από τις 2000 ευρώ που θα δίνεται για αγορά καινούργιου. Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη. 

Φιλοσοφία του νέου σχεδίου να μπορούν να εξυπηρετηθούν άτομα με χαμηλά εισοδήματα και δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο. 

 

Η άλλη πτυχή του σχεδίου αφορά αγορά καινούριου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου αξίας 40 χιλιάδων ευρώ και κάτω, και η χορηγία θα είναι ύψους 5000 ευρώ και με βάση τον προϋπολογισμό του σχεδίου αναμενόταν να δοθούν περίπου 100 χορηγίες. 

Αναμένεται ότι οι αριθμοί χορηγιών και τα ποσά θα διαμορφωθούν ανάλογα για να υπάρξει και κονδύλι για αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Το συνολικό ποσό της χορηγίας που θα δοθεί είναι €3.000.000. 

Το σχέδιο θα ανακοινωθεί ολοκληρωμένο και θα τεθεί σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά την έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

 

Home