Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΕΒΕΛ: Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με συμμετοχή 4 ευρωβουλευτών

Offsite Team
- 27.05.2022

ΕΒΕΛ: Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με συμμετοχή 4 ευρωβουλευτών

Οι 4 ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τα μέλη του Επιμελητηρίου για τα τεκταινόμενα στο ευρωκοινοβούλιο

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή φορολογία, το σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν, το βράδυ της Πέμπτης, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, με τη συμμετοχή τεσσάρων Κύπριων ευρωβουλευτών.

Λευτέρης Χριστοφόρου, Γιώργος Γεωργίου, Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τα μέλη του Επιμελητηρίου για τα τεκταινόμενα στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και να ακούσουν απόψεις και εισηγήσεις, στις συζητήσεις που οργανώθηκαν σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60χρονα του ΕΒΕΛ.

1

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τη φορολογία, ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, ανέφερε πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι μοναδικός στο είδος του, καθώς είναι σχεδόν εξολοκλήρου αναπτυξιακός, κοινωνικός και επενδυτικός προϋπολογισμός, με μόνο το 5% αφορά τα διοικητικά έξοδα.

«Το 95% των κονδυλίων δίνονται σε όλους και όλοι κερδίζουν, κανένας δεν χάνει. Από τα 170 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα 160 δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται στις οικονομίες, στις κοινωνίες των κρατών – μελών και ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει κονδύλια κατευθείαν ή μέσα από τα διαθρωτικά προγράμματα», είπε.

2

Υπογράμμισε πως, στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Κύπρος έχει πραγματικούς συμμάχους, έχει μέλλον και προοπτική σε όλα τα επίπεδα και τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές, αν αξιοποιήσει τη θέση της και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, υποδεικνύοντας ότι «ο επιχειρηματικός μας κόσμος παίρνει τα εύσημα σε πολλούς τομείς, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ».

Εξέφρασε ακόμη την άποψη πως «η Κύπρος έχει τη δυνατότητα, έναντι οποιονδήποτε σχεδίων της ΕΕ, να συνεχίσει να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στις φορολογίες της και να μην πάψει ποτέ να είναι ένα κέντρο επενδύσεων και προσέλκυσης ξένων εταιρειών», σημειώνοντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει ο επιχειρηματικός κόσμος του τόπου.

Αναφερόμενος στην κρίση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Λευτέρης Χριστοφόρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έχοντας την ΕΕ δίπλα μας, θα το ξεπεράσουμε», ενώ τόνισε πως δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα ξεπερνούσαμε ανώδυνα την πανδημία ή ότι θα είχαμε όσα θεωρούμε δεδομένα αν βρισκόμασταν εκτός της ΕΕ.

3

4

Η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή φορολογία και οι πολιτικές τηλεργασίας απασχόλησαν τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης υπό τον ευρωβουλευτή Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος στην καταληκτική τοποθέτηση του ανέφερε πως άντλησε πολύ εποικοδομητικές προτάσεις από τους συνομιλητές του.

«Ναι, θέλουμε την Πράσινη Μετάβαση, που όμως να μην μας οδηγήσει σε έναν πράσινο άγριο καπιταλισμό, αλλά μέσα από τη λεγόμενη δημοκρατία της ενέργειας, μέσα από την ανάγκη να αποκλειστεί η ενεργειακή φτώχια», είπε ο κ. Γεωργίου και σημείωσε πως με παρεμβάσεις του έγιναν τροπολογίες στην ευρωπαϊκή οδηγία για προστασία των μικροεπιχειρήσεων, της κοινωνίας και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα διερωτήθηκε τι γίνεται με τον υπόλοιπο κόσμο, όταν η Ευρώπη σηκώνει το βάρος της Πράσινης Μετάβασης και κατά πόσο οι άλλες χώρες θα κερδοφορούν «στην ευαισθησία της Ευρώπης να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές».

Ως Αριστερά, συνέχισε, δεν έχουμε πρόβλημα με το επιχειρείν και ούτε δαιμονοποιούμε την ανάγκη να κερδίζει ο άλλος, «γιατί ξέρουμε σε ποιο σύστημα ζούμε και πώς λειτουργούν τα πράγματα», ενώ αναφερόμενος στις πολιτικές για την τηλεργασία, είπε πως δεν θα πρέπει να διασαλευθούν οι εργασιακές σχέσεις και να υποσκαφθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων για αποσύνδεση μετά το εργασιακό ωράριο.

Λέγοντας, εξάλλου πως «είναι προς όφελος και των επιχειρήσεων και των συντεχνιών και των εργαζομένων ένας ήρεμος κοινωνικός διάλογος», ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ υπογράμμισε πως αυτό διασφάλισε με αντικειμενικό τρόπο η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, για την οποίαν ευχήθηκε να επιστρέψει υγιής το συντομότερο, «γιατί ήταν καταλυτικός ο ρόλος της στο διάλογο για την τηλεργασία, τον κατώτατο μισθό κ.λπ.».

Ισχυρότερη οικονομία, χρηματοοικονομικός τομέας και σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη απασχόλησαν τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της οποίας προήδρευσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος στο καταληκτικό του σχόλιο είπε πως η φράση που κυριαρχεί τελευταία στην ευρωπαϊκή ατζέντα είναι η στρατηγική αυτονομία, δηλαδή, η ΕΕ να μπορεί από μόνη της να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις, χωρίς εξαρτήσεις από άλλες πηγές, «ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα στο οποίο πρωτοστατεί η Γαλλία και ο Πρόεδρος Μακρόν».

Σε σχέση με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Μαυρίδης υπέδειξε πως «περιέχει μια φράση, δική μου πρωτοβουλία, ενεργώντας υπό τις εντολές της πολιτικής μου ομάδας, που αφορά ξεκάθαρα την Κύπρο, ότι θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ιδιομορφίες των απομονωμένων νησιωτικών κρατών μελών και περιοχών, ιδιαίτερα στα θέματα ενέργειας».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, τέθηκε και το Ουκρανικό και η ανάγκη επιδίωξης της ειρήνης, με τον ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ να αναφέρει πως, «δυστυχώς, υπάρχουν κράτη – μέλη της ΕΕ που δηλώνουν ότι επιθυμούν ειρήνη αλλά δεν επιθυμούν ειρήνη» και ότι «ενδεχομένως να μην το αποκαλύπτουν και να βολεύονται με την κατάσταση για πολιτικούς λόγους».

5

Εξάλλου συζητήθηκε το ενδεχόμενο για ένα νέο πακέτο στήριξης, παρόμοιο με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης για την πανδημία και το γεγονός πως « αυτή τη φορά δεν είναι μόνο η κατακόρυφη αύξηση της ενέργειας που μετακυλύεται στην παραγωγική διαδικασία αγαθών και προϊόντων, αλλά είναι και πολλά άλλα, όπως μια επικείμενη επισιτιστική κρίση, εκτός ΕΕ» αλλά και θέση για μια «επικείμενη φτωχοποίηση, που δεν φάνηκε ακόμη».

Λέγοντας ότι ως Κύπρος περηφανευόμαστε ότι απορροφούμε τα κονδύλια, ο Κώστας Μαυρίδης υπέδειξε πως αυτό δεν είναι το βέλτιστο, αλλά σημασία έχει πού καταλήγουν τα κονδύλια και το κράτος να αναλάβει την ευθύνη να τα καταστήσει προσβάσιμα σε εκείνους που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

Στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την εφαρμογή της στην Κύπρο επικεντρώθηκε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης υπό του βουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, με τον ίδιο να δηλώνει ότι η χώρα μας έχει δρόμο να διανύσει για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

«Πρέπει να ετοιμαστούμε να φορέσουμε τα αθλητικά μας παπούτσια και ειδικά ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος πρέπει να τρέξει ένα κράτος, το οποίο είναι δυσκίνητο και δεν επιτελεί το έργο που οφείλει να επιτελέσει, για να φτάσουμε στους στόχους που συμφωνήθηκαν με τους υπόλοιπους εταίρους», ανέφερε.

Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, το 2030 και το 2050, ο κ.Παπαδάκης υπογράμμισε πως «αν δεν δημιουργηθεί μια σταθερότητα και συνέπεια στον τρόπο που πολιτευόμαστε και χαράζουμε μακροπρόθεσμες πολιτικές, αυτός ο τόπος θα περιμένει πάντοτε το ευκαιριακό».

Υπέδειξε ακόμη πως δεν είναι δυνατόν, σε μια χώρα με ηλιοφάνεια 300 μέρες το χρόνο, το 85% της ενέργειας της να προέρχεται από το μαζούτ και ούτε να επιχορηγείται η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, από τη στιγμή που η ενέργεια που θα το τροφοδοτήσει προέρχονται από το μαζούτ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θεωρούμε ότι μειώνουμε.

«Οφείλουμε να πιέσουμε, να αναδεικνύουμε τις ιδιαιτερότητες που έχουμε ως κράτος, να δείξουμε πρωτοπορία εκεί που μπορούμε, όπως την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, αλλά την ίδια στιγμή να είμαστε συνεπείς με τους στόχους που τέθηκαν και να μην προσπαθούμε σε όλα τα ζητήματα να ζητούμε εξαιρέσεις», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Παπαδάκης. Το 2025 θα επιβληθούν περιβαλλοντικοί φόροι κι αν δεν καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις, «οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές», κατέληξε.

Την εκδήλωση χαιρέτησε, κατά την έναρξη της, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ Ανδρέας Τσουλόφτας.

Ο κ. Κεττής εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των ευρωβουλευτών  και την περηφάνια του, όπως είπε, «γιατί ενώ είναι μόνο έξι οι ευρωβουλευτές μας, τολμώ να πω ότι είναι ιδιαίτερα θορυβώδεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», προσθέτοντας ότι «παρά τις ιδεολογικές γραμμές που τους διαχωρίζουν, εντούτοις, στα συμφέροντα της χώρας μας, στα εθνικά θέματα, ενεργούν ως μια αντιπροσωπεία, κάτι που νομίζω δεν έχω δει σε άλλη εθνική αντιπροσωπεία».

Υπενθυμίζοντας τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, που ολοκληρώθηκε στις 9 Μαΐου, ο Ανδρέας Κεττής ανέφερε πως, από πλευράς Κύπρου, υπήρξε σημαντική η συμβολή του επιχειρηματικού κόσμου «και γνωρίζουμε πως ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης, στηρίζουν ακριβώς την ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία».

Εξάλλου, ο Ανδρέας Τσουλόφτας ευχαρίστησε τους τέσσερις ευρωβουλευτές για τη θετική ανταπόκρισή τους και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο για τη συνεργασία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60χρονα του Επιμελητηρίου.

Σημείωσε ακόμη ότι οι συζητήσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία της έγκυρης πληροφόρησης των μελών του ΕΒΕΛ για τα τεκταινόμενα στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ ταυτόχρονα οι ευρωβουλευτές θα είναι σε θέση να μεταφέρουν τη φωνή, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες της επιχειρηματικής κοινότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home