Επεκτείνονται τα Μέτρα Στήριξης για επιχειρήσεις & εργαζόμενους

Επεκτείνονται τα Μέτρα Στήριξης για επιχειρήσεις & εργαζόμενους

121.000 αιτήσεις για τα έκτακτα σχέδια - Πότε αναμένεται να γίνουν οι πληρωμές - Αρκετά προβλήματα με λάθη στις αιτήσεις

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επέκταση των πακέτων μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης για Επιχειρήσεις, εργαζόμενους, τους αυτοτελώς καθώς και για την φροντίδα Παιδιού και την άδεια ασθενείας. Θυμίζουμε ότι το αρχικό πακέτο έχει ισχύ μέχρι τις 12/4.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Brief, η Κυβέρνηση αναμένεται να επεκτείνει τα μέτρα μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Αξίζει στο σημείο να αυτό να αναφέρουμε ότι οι αιτήσεις για ένταξη σε ένα από τα πακέτα μέχρι στιγμής ανέρχονται περίπου στις 121 χιλιάδες. 

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες της Brief, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ώστε να υιοθετηθεί η πρόταση της Υπ. Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου και να επεκταθούν τα πακέτα Μέτρων Στήριξης για άλλους δυο μήνες, δηλαδή έως τα μέσα Ιουνίου.

Η επέκταση του ενός μηνός, έως 12 Μαΐου δηλαδή, είναι δεδομένη «και τώρα γίνονται οι αναγκαίοι υπολογισμοί ώστε τα Μέτρα Στήριξης να επεκταθούν και για τρίτο μήνα, δηλαδή να καλύψουν και την περίοδο 12 Μαΐου έως 12 Ιουνίου», λέχθηκε χαρακτηριστικά στην Brief.

Οι αριθμοί ανά Σχέδιο

Όπως προαναφέρθηκε ήδη 121 χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για τα Σχέδια.

Πιο συγκεκριμένα,

  • Το Σχέδιο Πλήρης / Μερικής Αναστολής Εργασιών Επιχειρήσεων θα καλύψει γύρω στις 80,000 εργαζόμενους,
  • Το Σχέδιο Επιδόματος Φροντίδας θα καλύψει γύρω στις 12,500 εργαζόμενους,   
  • Το Σχέδιο Επιδόματος Ασθενείας θα καλύψει γύρω στις 11,000 εργαζόμενους,
  • Το Σχέδιο για Αυτοτελώς Εργαζόμενους θα καλύψει γύρω στις 17,500 πολίτες. 

''Μάχη'' με τον χρόνο για τις πληρωμές

Παράλληλα, το Υφυπουργείο Καινοτομίας βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, σε αγώνα δρόμου ώστε να ολοκληρώσει την μηχανογράφηση όλων των αιτητών, να περάσουν όλες οι αιτήσεις από «διασταύρωση στοιχείων», έτσι ώστε να μπορέσει το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στην καταβολή των επιδομάτων.

Στόχος, είναι όπως όλοι οι αιτητές, οι οποίες έχουν συμπληρώσει σωστά τα στοιχεία τους να πληρωθούν πριν τις εορτές του Πάσχα.

Αρκετές αιτήσεις με προβλήματα

Υπάρχουν πάντως αρκετές αιτήσεις με λανθασμένα στοιχεία, είτε αυτά αφορούν IBAN είτε ακόμη και λανθασμένο αριθμό κοινωνικών ασφαλίσεων (ΑΚΑ) και είναι πολύ πιθανόν αυτοί οι αιτητές να μην μπορέσουν να λάβουν το επίδομα, αφού η πιστοποίηση και η επιβεβαίωση των στοιχείων τους θα εκκρεμεί.

Προς διόρθωση των στοιχείων πάντως το Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση την Δευτέρα και καλεί τους αιτητές να προχωρήσουν σε διορθώσεις των στοιχείων τους.

Η ηλεκτρονική δήλωση για απόσυρση/ακύρωση αίτησης ή αλλαγή στοιχείων 

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσε την Δευτέρα (6/4) ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.coronavirus.mlsi.gov.cy η ηλεκτρονική δήλωση για απόσυρση / ακύρωση οποιασδήποτε αίτησης για Ειδικό Επίδομα ή Δήλωσης Στοιχείων Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που υποβλήθηκε με ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική δήλωση μπορεί να αξιοποιηθεί και για αιτήσεις, τις οποίες ο αιτητής / το πρόσωπο που δεσμεύει την κάθε εταιρεία επιθυμεί να αποσύρει / ακυρώσει για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

Νοείται πως η κάθε αίτηση για Ειδικό Επίδομα / Δήλωση Στοιχείων Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που αποσύρεται δύναται να αντικαθίσταται από νέα, ορθώς και πλήρως συμπληρωμένη αίτηση / δήλωση, αν δεν έχει ήδη υποβληθεί.

Δείτε εδώ την αίτηση

Home