Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επίδομα τέκνου: Ξεκινούν σύντομα οι αιτήσεις - Οι δικαιούχοι

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
25.03.2022 - 06:45

Επίδομα τέκνου: Ξεκινούν σύντομα οι αιτήσεις - Οι δικαιούχοι

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση - Ποιοι θα πάρουν τα λεφτά χωρίς αίτηση - Τα ποσά

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να είναι διαθέσιμες οι αιτήσεις για το επίδομα τέκνου και το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας.

Όπως πληροφορείται η Offsite, όσοι είχαν υποβάλει την σχετική αίτηση κατά το 2021 ή και τις προηγούμενες χρονιές και η αίτησή τους εγκρίθηκε, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν ξανά αίτηση για το 2022.

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση

Τονίζεται ωστόσο πως οι νέοι δικαιούχοι αλλά και όσοι αιτήθηκαν πέρσι για να λάβουν Επιδόματα και δεν εγκρίθηκαν, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την φετινή χρονιά.

Παράλληλα, εάν προκύπτει οποιαδήποτε αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης ή των συνθηκών και στοιχείων που επηρεάζουν το δικαίωμα τους σε καταβολή του επιδόματος, οι δικαιούχοι που δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για φέτος, οφείλουν να ενημερώσουν γραπτώς την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, συμπληρώνοντας το σχετικό Έντυπο Αλλαγής Στοιχείων. Νοείται ότι δικαιούχοι, θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα. 

Για παράδειγμα, εάν μια γυναίκα έλαβε διαζύγιο, θα πρέπει να συμπληρώσει το Έντυπο Αλλαγής Στοιχείων και να επισυνάψει μαζί αντίγραφο διαζυγίου και διάταγμα αρμόδιου Δικαστηρίου για τη Γονική Μέριμνα ή Διάταγμα Διατροφή. Εάν το τέκνο μιας οικογένειας, είναι άνω των 18 και παρουσιάστηκε στον στρατό, θα πρέπει να δοθεί στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων, βεβαίωση από την Εθνική Φρουρά, στην οποία να φαίνεται η ημερομηνία κατάταξής τους.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα τέκνου

Δικαίωμα σε επίδομα τέκνου έχει η οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα για το προηγούμενο έτος δεν υπερβαίνει:

(α) τις €49.000 για οικογένειες με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο,

(β) τις €59.000 για οικογένειες με δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα,

(γ) τις €59.000 αυξανόμενες κατά €5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο για οικογένειες με περισσότερα από δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα.

Τα ποσά

1

2

Πώς θα γίνεται η αίτηση

Σημειώνεται πως φέτος θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αιτηθούν επίδομα τέκνου και επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας, και μέσω της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Διόδου Ασφαλείας (ΑΡΙΑΔΝΗ). Ουσιαστικά οι δικαιούχοι θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω της ΑΡΙΑΔΝΗΣ, είτε με το να συμπληρώσουν οι ίδιοι την αίτηση και να την αποστείλουν την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας ή στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) και Κέντρα του Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ.)

Πότε θα γίνουν πληρωμές

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αναφορικά με τη διαδικασία για το επίδομα τέκνου, αλλά και το πότε θα γίνουν οι πληρωμές. Ταυτόχρονα θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι αιτήσεις. 

Home