Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επίδομα θέρμανσης - Οι αλλαγές, τα ποσά και η αίτηση

Offsite Team -
26.03.2022 - 06:20

Επίδομα θέρμανσης - Οι αλλαγές, τα ποσά και η αίτηση

Οι 119 κοινότητες που είναι στο σχέδιο - Μπήκαν νέα χωριά στη λίστα - Λεπτομέρειες

Δύο αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια αλλά και επιδόματα σε κατοίκους ορεινών περιοχών εξήγγειλε την Δευτέρα (21/3) ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. 

>>> Δείτε το 1ο σχέδιο: Περιοχές και χωριά που δικαιούσαι έως και €70.000 για να σπίτι

>>> Δείτε το 2ο σχέδιο: Σε αυτά τα 109 χωριά δικαιούσαι έως και €20.000 για σπίτι

Το πρώτο επίδομα είναι το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Βοήθειας στα Πλαίσια Στήριξης των Κατοίκων Ορεινών Κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων, γνωστό και ως επίδομα θέρμανσης που δίνεται κάθε χρόνο και αφορά κατοίκους ορεινών κοινοτήτων με υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων.

Λόγω όμως της αλλαγής της μεθοδολογίας υπολογισμού των υψομέτρων των κοινοτήτων, βάσει του μέγιστου υψομέτρου των οικιστικών ζωνών της κοινότητας, αντί του υψομέτρου του κέντρου της κατοικημένης περιοχής που ίσχυε μέχρι πέρυσι, εντάσσονται πρόσθετα ακόμη εννέα κοινότητες/ περιοχές με πληθυσμό 1.880 κατοίκους περίπου (και αυτές είναι ο Άγιος Γεώργιος Λεμεσού, η Τριμήκληνη, η Πιττοκόπος, η Κορφή, η Ορά, η Κρίτου Τέρα, η Λυσός, οι Καπέδες και τα Κελοκέδαρα).

Επίσης, 37 ακόμα κοινότητες αναβαθμίζονται σε κατηγορία με μεγαλύτερο ποσό επιδότησης ανά νοικοκυριό. Σαν αποτέλεσμα, το σχέδιο καλύπτει πλέον, συνολικά 119 κοινότητες, με πληθυσμό 25.500 κατοίκους. 

Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης

Δικαίωμα στην οικονομική βοήθεια έχουν όλοι οι Κύπριοι και Ευρωπαίοι υπήκοοι (συμπεριλαμβανομένων και εργατών ή/και υπαλλήλων), οι οποίοι διαμένουν μόνιμα σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κατοικία/υποστατικό σε κοινότητες με υψόμετρο μεγαλύτερο ή ίσο των 600 μέτρων και αποδεδειγμένα διαμένουν για όλη τη διάρκεια του χρόνου στην κοινότητα κατά τα τελευταία τουλάχιστον δύο έτη.

>>> Δείτε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το 2ο επίδομα για κάλυψη κόστους μετάβασης

Ποιοι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης

(ι) Μη Ευρωπαίοι πολίτες, ακόμα και εάν διαμένουν μόνιμα στην κοινότητα. (ιι) Ευρωπαίοι ή μη οικιακές/οί βοηθοί που διαμένουν στην οικία του δικαιούχου αιτητή. (ιιι) Μοναστήρια και μοναχοί/ μοναχές. (ιν) Άτομα που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στις κοινότητες που καλύπτονται από το εν λόγω Σχέδιο.

Τα ποσά

Η οικονομική βοήθεια καταβάλλεται ανά έτος και το ποσό που εμβάζεται στον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε αιτητή, υπολογίζεται στη βάση των πιο κάτω:

- Για κάθε νοικοκυριό/ οικιστική μονάδα ανάλογα με το υψόμετρο της κοινότητας όπου διαμένει:

(α) €175 (υψόμετρο 600-800μ.)

(β) €225 (υψόμετρο 801-1000 μ.)

(γ) €260 (υψόμετρο 1001μ. και άνω)

Πρόσθετα,

- για κάθε συνταξιούχο άτομο €85

- για κάθε μη συνταξιούχο άτομο €165

«Συνταξιούχο άτομο», για τους σκοπούς του παρόντος Σχεδίου, είναι άτομο το οποίο έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Δείτε πιο κάτω αναλυτικά τα χωριά που εμπίπτουν στο σχέδιο

1

2

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές και θα κατατίθενται έναντι αποδείξεως στο γραφείο του οικείου Προέδρου ή του εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου του Κοινοτικού Συμβουλίου από τις 04.04.2022 μέχρι και τις 30.04.2022. Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου υποβάλλει όλες τις αιτήσεις στα Γραφεία των οικείων Επαρχιακών Διοικήσεων το αργότερο μέχρι την 31.05.2022. 

Αιτήσεις που υποβάλλονται μετά την πιο πάνω ημερομηνία, ΔΕΝ θα παραλαμβάνονται. Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση όπου περιοχή που εντάσσεται στα Σχέδια δεν έχει Κοινοτικό Συμβούλιο, η αίτηση θα κατατίθεται στις κατά τόπους Επαρχιακές Διοικήσεις.

Οι Λειτουργοί των Επαρχιακών Διοικήσεων διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν συμπληρωματικά πιστοποιητικά ή άλλα στοιχεία που κρίνουν απαραίτητα για την εξέταση οποιασδήποτε αίτησης.

Home