Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επ.Οικονομικών: Νέα παράταση 15 ημερών στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ

Offsite Team
- 25.05.2020

Επ.Οικονομικών: Νέα παράταση 15 ημερών στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ

Thumbnail
Ζήτησε παράταση λόγω της πανδημίας

Νέα παράταση 15 ημερών στο σχέδιο Εστία, πέραν της διορίας της 30ης Ιουνίου, ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε όσους είχαν υποβάλει αίτηση με ελλιπή στοιχεία να την συμπληρώσουν και να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων.

 

Στην πρώτη της συνεδρία, με φυσική παρουσία στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, η επιτροπή εξέτασε τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το κρατικό σχέδιο που προνοεί του ενός τρίτου της δόσης των όσων στις 30 Σεπτεμβρίου του 2017 είχαν μη εξυπηρετούμενο δάνειο με εξασφάλιση την κύρια κατοικία, με τα στοιχεία που δόθηκαν να επιβεβαιώνουν το πολύ χαμηλότερο ενδιαφέρον σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

 

«Έχουμε ζητήσει επέκταση της περιόδου για συμπλήρωση των αιτήσεων», ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης, προσθέτοντας ότι λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων δεν υπήρξε δυνατότητα να συμπληρωθούν τα στοιχεία. «Άρα πιστεύουμε θα υπάρξει μια αναβολή σε αυτή την ημερομηνία», συμπλήρωσε.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, από τις 5.639 αιτήσεις που είχαν συμπληρωθεί, μόνο οι 673 είχαν προωθηθεί από τις τράπεζες στο Υπουργείο Εργασίας για εξέταση. Μάλιστα από αυτές μόνο οι 152 βρίσκονται στο στάδιο έγκρισης, ενώ 182 αιτήσεις έχουν απορριφθεί, 271 έχουν επιστραφεί πίσω στις τράπεζες για συμπλήρωση, ενώ 68 έχουν καταγραφεί ως μη βιώσιμες.  

Βάσει των στοιχείων που έχουν δοθεί ένας αριθμός 1.204 υποθέσεων είναι πλήρως συμπληρωμένες, ενώ περίπου 4.404 έχουν συμπληρωμένο μόνο το ονοματεπώνυμο. Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως βάσει πληροφόρησης από την Τράπεζα Κύπρου και την ΚΕΔΙΠΕΣ, που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο δανειοληπτών στο σχέδιο, περίπου 2.800 αιτήσεις είναι μερικώς συμπληρωμένες και απουσιάζουν μερικά παραστατικά, αλλά παρουσιάστηκε το πρόβλημα με τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού.  

Αναμένουμε να δούμε πώς θα κυλήσει η ροή των αιτήσεων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και θα το κοιτάξουμε ανάλογα, πρόσθεσε.  

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας εξήγησε πως πολλές αιτήσεις απορρίφθηκαν λόγω κριτηρίων διαμονής, η αξία της κύριας κατοικίας υπερέβαινε του ορίου των €350.000, ή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν ξεπερνούσαν το 20% των συνολικών τους δανείων.

 

Ο διευθυντής στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Κρονίδης είπε πως από τους γύρω στις 4.400 αιτητές που υπέβαλαν αίτηση για ελλιπή στοιχεία (όνομα, ταυτότητα, διεύθυνση), με ένα ποσοστό περίπου 1 στους δέκα αιτητές να επανέρχεται για να συμπληρώσει τα στοιχεία.  

Ο κ. Κρονίδης ανέδειξε και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που αφορά σε προβλήματα που προκύπτουν λόγω αιτήσεων διαζυγίων, με τα δύο μέρη να μην συνεργάζονται στην ανάληψη του δανείου, προβλήματα διαχωρισμών και μεριδίων οικοπέδων, αλλά και αδρανείς εταιρείες που δεν έχουν ελεγμένους λογαριασμούς.  

Σημείωσε δε πως το Υπουργείο Εργασίας, που είναι αρμόδιος φορέας του έργου, δεν έχει πετύχει σύνδεση με τις τράπεζες έτσι ώστε να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αιτητών.  

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωσε ότι η σύνδεση των συστημάτων χρειάζεται λίγο χρόνο για να ολοκληρωθούν. Για τους μη βιώσιμους αιτητές είπε πως από τις 68 περιπτώσεις που κρίθηκαν μη βιώσιμοι, οι 55 ήταν πραγματικά μη βιώσιμες, ενώ οι 13 περιπτώσεις αφορούσαν αναδιαρθρώσεις που έγιναν πριν το τέλος Σεπτεμβρίου του 2017.  

Για την καθυστέρηση, είπε ακόμη ότι οι τράπεζες ζήτησαν να δοθεί προτεραιότητα στις απόρριψη των υποθέσεων, κατόπιν αιτήματος των τραπεζών.  

Απαντώντας, ο κ. Κρονίδης είπε πως οι τράπεζες ζήτησαν να εξεταστούν κατά προτεραιότητα υποθέσεις που βρίσκονταν σε δικαστικές διαδικασίες και περιπτώσεις που βρίσκονταν ήδη στα τμήματα ανάκτησης χρεών των τραπεζών.  

Και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, Σταύρος Παπαδούρης συνηγόρησε υπέρ μιας 15ημερης αναβολής. Λέγοντας πως από τις 4.400 αιτήσεις που δεν είναι συμπληρωμένες το 70% βρίσκεται στην διαδικασία συμπλήρωσής τους αλλά προέκυψαν τα προβλήματα λόγω κορωνοϊού, σημείωσε πως μια αναβολή θα βοηθήσει να επιστρέψουμε στην ομαλότητα.  

Ο Πρόεδρος της επιτροπής διερωτήθηκε αν υπήρξε απόφαση για τη κάλυψη όσων η αίτηση απορριφθεί ως μη βιώσιμων με νέο σχέδιο, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ να σημειώνει πως ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου έδωσε οδηγίες να μην στέλλονται επιστολές απόρριψης.  

Και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας είπε πως δεν αποστέλλονται επιστολές απόρριψης της αίτησης όσων κρίνονται μη βιώσιμοι.  

Εξάλλου, η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου είπε πως τα κριτήρια του σχεδίου ήταν αυστηρά και πολύπλοκα και για αυτό το σχέδιο δεν πέτυχε.  

Βουλευτές του ΑΚΕΛ ήγειραν θέμα αν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων συμμορφώνονται με την αναστολή των εκποιήσεων, λέγοντας ότι έχουν πληροφορίες ότι εξασκούνται πιέσεις στους δανειολήπτες. Παρά το ότι λέχθηκε ότι δεν θα γίνουν εκποιήσεις δεν έχουμε εικόνα για το τι γίνεται πέραν των τραπεζών, ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο ως λανθασμένο και πολύπλοκο.  

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά διαβεβαίωσε δεν θα προχωρήσει καμία εκποίηση ενόσω εκκρεμεί η αίτηση ενός δανειολήπτη και ότι δεν θα αποστέλλονται επιστολές απόρριψης αιτήσεων σε ευάλωτο δανειολήπτη. Και αυτό εξήγησε «μέχρι το ΥΠΟΙΚ στη βάση όλων εκείνων των αιτήσεων, έχοντας μπροστά του όλα τα απαραίτητα στοιχεία θε εκπονήσει ένα σχέδιο με στόχο και σκοπό κανένας ευάλωτος δανειολήπτης να παραμείνει χωρίς κατοικία».  

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης  εκτίμησε ότι και να ανοίξει ξανά το σχέδιο δεν θα προσφέρει και πολλά πράγματα. «Αντίθετα η διεύρυνση του σχεδίου με συμμετοχή και των μικρών επιχειρήσεων και της μικρής επαγγελματικής στέγης θα δώσει μία ανάσα ζωής σε αυτό το σχέδιο το οποίο έχει αποδειχθεί ουσιαστικά αναποτελεσματικό».  

Και ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας ζήτησε όπως δοθεί περισσότερος χρόνος για υποβολή αιτήσεων, συνδέοντας το όλο θέμα και με την κρίση του κορωνοϊού. «Να ξανανοίξει ο κύκλος υποβολής αιτήσεων προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πληγεί οικονομικά έτσι ώστε να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για να προστατευθούν», είπε.

ΚΥΠΕ

Home