Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Eurostat: Οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες

Offsite Team -
06.11.2020 - 14:36

Eurostat: Οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες

Thumbnail
Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων στην ΕΕ των 27 έχει βελτιωθεί ελαφρώς από πέρυσι

Οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κερδίζουν ακόμη λιγότερα από τους άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που επικαλείται η Κομισιόν. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων στην ΕΕ των 27 έχει βελτιωθεί ελαφρώς από πέρυσι: από 14,5% σε 14,1% (στοιχεία Eurostat).

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ίσων Αμοιβών σηματοδοτεί (συμβολικά) την ημέρα που οι γυναίκες «σταματούν να πληρώνονται» σε σύγκριση με τους άντρες συναδέλφους τους για την ίδια εργασία - φέτος στις 10 Νοεμβρίου.

Με αφορμή τη συμβολική αυτή ημέρα, η Věra Jourova, Αντιπρόεδρος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, o Nicolas Schmit, Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, και η Helena Dalli, Επίτροπος για την Ισότητα, εξέδωσαν κοινή δήλωση, στην οποία αναφέρουν ότι «οι γυναίκες και οι άνδρες είναι ίσοι».

Σύμφωνα με τους τρεις Επιτρόπους «καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να ανακάμψει οικονομικά από την πανδημία, χρειαζόμαστε όλα τα ταλέντα και τις δεξιότητες για να το κάνουμε». Ωστόσο, προσθέτουν, «οι γυναίκες δεν εκτιμούνται εξίσου για τη δουλειά τους. Κερδίζουν κατά μέσο όρο 86 σεντ για κάθε ευρώ που κερδίζει ένας άντρας σε όλη την Ευρώπη. Οι γυναίκες εργάζονται έτσι 51 ημέρες περισσότερο για να κερδίσουν το ίδιο με τους άντρες συναδέλφους τους».

Όπως αναφέρουν, «η πανδημία έχει επιδεινώσει αυτές τις διαρθρωτικές ανισότητες μεταξύ των φύλων και τον κίνδυνο της φτώχειας». Αυτό, σημειώνουν, «δεν είναι μόνο άδικο. Είναι αντίθετο με αυτό που αντιπροσωπεύει αυτή η Ένωση».

Υπενθυμίζουν ότι «έχουν περάσει περισσότερα από 60 χρόνια από τότε που το δικαίωμα ίσης αμοιβής κατοχυρώθηκε στις Συνθήκες της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «με τον τρέχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν δεκαετίες, ή ακόμα και αιώνες, για να επιτευχθεί ισότητα».

«Αυτό δεν είναι αποδεκτό, πρέπει να επιταχύνουμε και να μειώσουμε αυτό το μισθολογικό χάσμα στο μηδέν», προσθέτουν.

Κάνουν αναφορά στην στρατηγική την οποία παρουσίασαν νωρίτερα φέτος για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρώπη με μέτρα για την κάλυψη του μισθολογικού χάσματος, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα σταματήσουμε εκεί».

«Τυχόν εναπομένουσες διακρίσεις στις αμοιβές και μεροληψία λόγω φύλου στις δομές των αμοιβών πρέπει να τερματιστούν. Τις επόμενες εβδομάδες, θα προτείνουμε τη θέσπιση δεσμευτικών μέτρων για τη διαφάνεια των αμοιβών», σημειώνουν.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ακόμη σήμερα ότι η ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων 2020 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου 2020, σε συνεργασία με το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Στην πέμπτη χρονιά της, η εκδήλωση αυτή ενθαρρύνει άτομα όλων των ηλικιών να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους ώστε να συνάδουν με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), ενός σημαντικού τομέα για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη στο πλαίσιο της νόσου COVID-19», αναφέρει η Κομισιόν.

Επίκεντρο της εβδομάδας αυτής για το 2020 θα είναι η ανώτερη ΕΕΚ (μετά την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και οι δεξιότητες ΕΕΚ για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Η προώθηση πλατφορμών ψηφιακής μάθησης, η δημιουργία μιας νοοτροπίας διά βίου και συνεχούς εκπαίδευσης και η εφαρμογή βιώσιμων δομών ΕΕΚ αποτελούν βασικά ζητήματα για την Επιτροπή και τη γερμανική Προεδρία.

«Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας επαγγελματικών δεξιοτήτων 2020, τοπικές, περιφερειακές και εθνικές οργανώσεις χωρών εντός και εκτός της ΕΕ φιλοξενούν διαδικτυακές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, για να αναδείξουν τα οφέλη της ΕΕΚ και τον καίριο ρόλο της στη διά βίου μάθηση», αναφέρει.

Έτσι, προσθέτει, «παρέχουν στους νέους εκπαιδευόμενους τις αρχικές δεξιότητες που χρειάζονται για μια ικανοποιητική σταδιοδρομία και δίνουν στους ενήλικες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν υφιστάμενες δεξιότητές τους (αναβάθμιση δεξιοτήτων) και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες (επανειδίκευση) καθ` όλη τη διάρκεια της ζωής τους». 

Ενημερώνει επίσης ότι έχουν ήδη καταχωριστεί πάνω από 781 σχετικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε 38 χώρες, που απευθύνονται σε περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Κομισιόν αναφέρει επίσης ότι φέτος, 28 πρεσβευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν 25 χώρες, στηρίζουν την εκστρατεία της ευρωπαϊκής εβδομάδας επαγγελματικών δεξιοτήτων, παρέχοντας ενημέρωση σχετικά με τις επαγγελματικές δεξιότητες.

Οι πρεσβευτές αυτοί, οι οποίοι ορίζονται από την Κομισιόν, αποτελούν ελπιδοφόρα παραδείγματα των οφελών της ΕΕΚ.

«Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά τους καταδεικνύουν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η ΕΕΚ όχι μόνο στους νέους αλλά και σε όσους εξετάζουν νέες ευκαιρίες μάθησης», καταλήγει η Κομισιόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home