Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έξι επενδυτές στο «short list» της ΚΕΔΙΠΕΣ

Offsite Team -
24.08.2021 - 11:36

Έξι επενδυτές στο «short list» της ΚΕΔΙΠΕΣ

Για πώληση χαρτοφυλακίου δανείων ύψους €477 εκατομμύριων

Στον καταρτισμό της μικρής λίστας των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την αγορά του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €477 εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε η κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ, στο πλαίσιο του έργου «Λήδρα».

 

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η μικρή λίστα περιλαμβάνει πλέον έξι δυνητικούς επενδυτές, από τους 13 που είχαν εισέλθει αρχικά στο εικονικό δωμάτιο δεδομένων (Virtual Data Room) στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διαδικασίας. Το χρονοδιάγραμμα του όλου project παραμένει η υποβολή προσφορών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

 

Η διαδικασία εισέρχεται πλέον στον πλήρη έλεγχο δέουσας επιμέλειας, αφού οι επενδυτές που παρέμειναν στη μικρή λίστα θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, που αφορούν στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Δεν δόθηκαν στοιχεία για τους επενδυτές λόγω των συμφωνιών εμπιστευτικότητας, που έχουν υπογραφεί.  

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και η ΚΕΔΙΠΕΣ θεωρεί ως ιδανικό σενάριο την υπογραφή συμφωνίας με έναν επενδυτή, εντούτοις δεν αποκλείεται να υπάρξουν περισσότεροι επενδυτές, καθώς το χαρτοφυλάκιο έχει χωριστεί σε 4 διαφορετικά τμήματα και βάσει της διαδικασίας, ο κάθε επενδυτής μπορεί να υποβάλει προσφορά είτε για όλο το χαρτοφυλάκιο ή για διαφορετικά τμήματα.  

Εξάλλου, η ολοκλήρωση του έργου Λήδρα θα ανοίξει το δρόμο και για περαιτέρω δυνητικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο πλαίσιο των όρων εντολής της για διαχείριση των ΜΕΔ και αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας, ενώ θα της δώσει και τα απαραίτητα ρευστά διαθέσιμα, για απόκτηση νέου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), εφόσον τελεσφορήσει η διαδικασία μετατροπής της σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με την αλλαγή των όρων εντολής της.  

Υπενθυμίζεται πως όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, εφόσον η ΚΕΔΙΠΕΣ μετεξελιχθεί στην εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσε να αποκτήσει ΜΕΔ ύψους μέχρι και €1,5 δισεκατομμυρίου είτε από τραπεζικά ιδρύματα είτε από άλλες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Στο τέλος Μαρτίου 2021 τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της ΚΕΔΙΠΕΣ ανέρχονταν σε €7.495 εκ. σε ονομαστική αξία και περιλαμβάνουν μετρητά €188 εκατ., ακίνητη περιουσία €619 εκατ. και εξυπηρετούμενες χορηγήσεις €628 εκατ.

ΚΥΠΕ

Home