Φθηνά σπίτια και χαμηλό ενοίκιο σε Λεμεσό & Λευκωσία-Λεπτομέρειες

Φθηνά σπίτια και χαμηλό ενοίκιο σε Λεμεσό & Λευκωσία-Λεπτομέρειες

Όλα όσα δήλωσε στην Digital tv ο Πρόεδρος ΚΟΑΓ για τους Σχεδιασμούς για Προσιτή Κατοικία και Προσιτό ενοίκιο

Tους σχεδιασμούς του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) με στόχο την προσφορά προσιτής στέγης σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη, ανέλυσε στην εκπομπή Business Hour της DigitalTv ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Μάριος Πελεκάνος.

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για την προσφορά του Οργανισμού, επεσήμανε την σημαντικότητα των σχεδιασμών για την κοινωνία, σε ποιους απευθύνεται και πως οι κινήσεις του ΚΟΑΓ θα βοηθήσουν στη ρύθμιση του ύψους των ενοικίων, ειδικά σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Την ίδια ώρα εξήγησε πως, ένας από τους λόγους που, ίσως, ώθησαν στην αύξηση των ενοικίων είναι η αναλογία της ζήτησης και της προσφοράς, η οποία, όπως είπε, επηρεάζει τα κόστη των ενοικίων.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στην εκπομπή Business Hour ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ:

-Ποιος είναι ο ΚΟΑΓ και ποιες οι δράσεις του;

Ο ΚΟΑΓ έχει δημιουργηθεί πριν από πάρα πολλά χρόνια. Ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης έχει δημιουργηθεί με ένα και μοναδικό στόχο: Να προσφέρει την κοινωνική και προσιτή στέγη σε αυτούς που έχουν ανάγκη την επιλογή να έχουν πάνω από το κεφάλι τους μια ποιοτική στέγη.

-Τι εννοείται κοινωνική και προσιτή στέγη;

Κοινωνική Στέγη αποκαλούμε αυτή την οποία παρέχεται σε δικαιούχους με σκοπό να λύσει για τους δικαιούχους ένα κοινωνικό πρόβλημα, με σκοπό, δηλαδή, να τους δώσει μια στέγη εκεί που οι ίδιοι δεν έχουν τις δυνατότητες να αποκτήσουν μόνοι τους.

Η Προσιτή στέγη διαφέρει κάπως από την κοινωνική στέγη. 

Η Προσιτή Στέγη προσφέρεται σε αυτούς που έχουν κάποιες δυνατότητες αλλά δεν είναι αρκετές για να αποκτήσουν από μόνοι τους στέγη, οπόταν εμείς δημιουργούμε αυτές τις μονάδες τις οποίες αποκαλούμε «Προσιτή Στέγη», οι οποίες προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές από ό,τι προσφέρονται στην αγορά και στη βάση κάποιων κριτηρίων για μια κατηγορία συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν κάποιες δυνατότητες αλλά όχι αρκετές.

Εμείς τους την προσφέρουμε σε μια πιο χαμηλή τιμή για να μπορούν οι δικές τους οι δυνατότητες να αποδειχθούν αρκετές για να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

-Για ποιες οικογένειες μιλάμε ακριβώς; Ποια είναι τα κριτήρια του ΚΟΑΓ για να δώσει την Προσιτή Στέγη;

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες οι οποίες είναι και οι πελάτες του ΚΟΑΓ.

Μιλάμε για τα Μέτρια Αμειβόμενα Νοικοκυριά, τα νοικοκυριά, δηλαδή, που έχουν κάποια εισοδήματα τα οποία επαρκούν αν τους προσφερθεί μια στέγη σε μια προσιτή τιμή για να την αποκτήσουν στέγη και είναι και τα χαμηλά αμειβόμενα νοικοκυριά, που όσο χαμηλά και αν τους δώσεις μια μονάδα δυστυχώς τα εισοδήματα τους δεν είναι αρκετά για να μπορέσουν οι ίδιοι να αγοράσουν τη μονάδα.

Σε αυτή τη κατηγορία, των χαμηλά αμειβόμενων νοικοκυριών είναι που εστιάζουν και οι νέες πολιτικές ΚΟΑΓ, έτσι ώστε να δώσουμε ποιοτικές και κυρίως βιώσιμες  λύσεις σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

-Αντιλαμβάνομαι ότι θα προχωρήσετε σε νέο έργο στη Λεμεσό και Λευκωσία με Προσιτές κατοικίες;

Ναι. Να πούμε ότι οι σχεδιασμοί του ΚΟΑΓ, το λεγόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα του οργανισμού συνεχίζει κανονικά. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μονάδες που θα προσφέρονται σε προσιτές τιμές στα μέτρια αμειβόμενα νοικοκυριά και μάλιστα είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, σε μερικές εβδομάδες, θα μπορέσουμε να παραδώσουμε 15 μονάδες στα Πολεμίδια στη Λεμεσό και άλλες 8 μονάδες στην Κοκκινοτριμιθιά στη Λευκωσία.

 

Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει και τρέχουμε ένα φιλόδοξο και πρωτοποριακό σχέδιο για τα Κυπριακά δεδομένα και το ονομάζουμε «Σχέδιο Προσιτού Ενοικίου».

Σε αυτό το Σχέδιο ο ΚΟΑΓ θα παράξει μονάδες τα αμέσως επόμενα χρόνια, οι οποίες θα προσφέρονται με βάση κάποιων κριτηρίων στα χαμηλά αμειβόμενα νοικοκυριά, με σκοπό αντί να πουλήσουμε τη μονάδα να την νοικιάσουμε σε αυτά τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να την αγοράσουν και να την νοικιάσουμε σε μια τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή που προσφέρει η αγορά.

-Αν δεν μπορούν να το αγοράσουν θα μπορούν να το νοικιάσουν; Ποιες θα είναι οι τιμές αγοράς;

Ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι ακριβώς στα αρχικά στάδια. Είναι λίγο νωρίς για το συγκεκριμένο σχέδιο για να μιλήσουμε για συγκεκριμένες τιμές. Αυτό που μπορούμε με ασφάλεια να πούμε είναι ότι με βάση τους σχεδιασμούς μας στοχεύουμε να προσφέρουμε αυτές τις μονάδες που θα είναι κάτω από το Σχέδιο Προσιτού Ενοικίου, σε τιμές που θα είναι 40% ή και περισσότερο πιο κάτω από τις τιμές που προσφέρει η αγορά.

-Παρατηρείται όντως πρόβλημα στη Λεμεσό και Λευκωσία; Υπάρχει ανάγκη για προσιτή κατοικία;

Υπάρχει ανάγκη για προσιτή κατοικία παγκύπρια. Ανάγκη για προσιτό ενοίκιο. Ειδικά σε Λευκωσία και Λεμεσό υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα χωρίς να λέω ότι δεν υπάρχει κα σε άλλες επαρχίες. Αυτές οι δύο περιοχές έχουν το πιο μεγάλο πρόβλημα. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Προκύπτει ουσιαστικά από τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.

Σε αυτές τις περιοχές για πολλούς λόγους αλλά κυριότερα η αύξηση των φοιτητών σε αυτές, έχει αυξήσει πολύ τη ζήτηση ενώ δεν έχει αυξηθεί αναλογικά και η προσφορά των μονάδων και αυτό πιέζει τις τιμές των ενοικίων προς τα πάνω.

Εμείς με την παρέμβαση μας, αρχικά σε Λεμεσό και Λευκωσία, στοχεύουμε να αυξήσουμε την προσφορά στην αγορά, αλλά η προσφορά θα στοχεύει σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. 

Ουσιαστικά θα αφαιρέσουμε από το κομμάτι της ζήτησης τα νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να τους δώσουμε τις μονάδες τις οποίες θα αναγείρουμε εμείς, όχι μόνο τα ίδια τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα - τα χαμηλά νοικοκυριά- αλλά θα βοηθήσει και γενικότερα την αγορά. Θα βοηθήσει να ρυθμιστούν και οι τιμές στην αγορά με αυτή μας την παρέμβαση.

-Οι μονάδες που ετοιμάσετε αφορούν οικογένειες ή και φοιτητές που προέρχονται από χαμηλόμισθη οικογένεια;

Αν και δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα κριτήρια και ποιους αφορούν, θα έλεγα ναι. Οι σχεδιασμοί μας αφορούν ουσιαστικά τον οποιωνδήποτε συγκαταλέγεται σε αυτό που εμείς αποκαλούμε χαμηλά αμειβόμενα νοικοκυριά.

Θα μπορούσε να είναι φοιτητής, θα μπορούσε να είναι μια πολύτεκνη οικογένεια, στις οποίες δίνεται και ιδιαίτερη έμφαση, μετά και από συναντήσεις που είχαμε με τον σύνδεσμο Πολυτέκνων αντιλαμβανόμαστε ιδιαίτερα σε αυτές τις οικογένειες είναι μεγαλύτερο και το πρόβλημα.

 

-Άρα οι μονάδες θα είναι και ενός υπνοδωματίου για να μπορεί να φιλοξενήσει και ένα άτομο ή για ολόκληρη οικογένεια;

Ακριβώς και θα απευθυνόμαστε και σε φοιτητές, και σε μονήρης, σε μονογονιούς, οικογένειες, σε αυτούς που έχουν κάποια προβλήματα υγείας, σε πολύτεκνες οικογένειες, στα νεαρά ζευγάρια. Δεν θα αφορά μία κατηγορία ο σχεδιασμός μας.

Ούτως η αλλιώς σκοπεύουμε σε αυτά μας τα έργα να δημιουργήσουμε ένα μείγμα πληθυσμού ώστε να μην υπάρχει και στιγματισμός αυτών των οικογενειών. Να μην περνάμε έξω από μια πολυκατοικία ή ενός σπιτιού και να λέμε εδώ μένουν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Θα φτιάξουμε μονάδες που θα δημιουργηθούν μετά από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς οι οποίοι θα τρέξουν σε παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό επίπεδο, άρα και σχεδιαστικά θα είναι αρκετά αναβαθμισμένες αυτές οι μονάδες και θα είναι πολύ ποιοτικές. 

Θα είναι μονάδες οι οποίες θα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης και ασφαλώς θα έχει ένα άμεσο όφελος για τους χρήστες των μονάδων, καθώς τα έξοδα συντήρησης θα είναι αισθητά χαμηλότερα με μια συμβατική οικία που είναι σήμερα στην αγορά.

-Από που αντλείται τα κεφάλαια για ανάπτυξη τέτοιων μονάδων;

Ιδιαίτερα για το έργο του προσιτού ενοικίου που χρειάζεται να διατεθούν και να δεσμευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ υψηλά κεφάλαια, έχουμε κάνει κάποιους σχεδιασμούς.

Πρώτα έχουμε κάνει κάποιο απόθεμα ως ΚΟΑΓ, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την οποία είμαστε σε διαρκή επαφή τους τελευταίους μήνες και σχεδιάζουμε μαζί τις κινήσεις και τα επόμενα σας βήματα μέχρι και την υλοποίηση αυτών των φιλόδοξων σχεδιασμών.

Η ΕΤΕπ φαίνεται περισσότερο από πρόθυμη να δανείσει υψηλό κεφάλαιο για να ολοκληρωθούν αυτοί οι σχεδιασμοί, επομένως ένα μέρος των κεφαλαίων θα προκληθεί και από δανεισμό από την ΕΤΕπ.

-Ποια είναι τα νέα σχέδια του ΚΟΑΓ;

Ένα νέο έργο στα Πολεμίδια είναι η συνέχεια του έργου με τις 15 μονάδες που θα παραδώσουμε επίσης στα Πολεμίδια σε μερικές εβδομάδες.

Είναι στον ίδιο χώρο που θα ανεγερθούν. Η διαφορά είναι ότι σε αυτό το έργο οι μονάδες δεν θα σχεδιαστούν εσωτερικά από τον ΚΟΑΓ αλλά από αυτόν που θα κερδίσει τον διαγωνισμό ΚΟΑΓ. Έχουμε ήδη ένα παράδειγμα για ένα έργο που θα τρέξουμε στη Λάρνακα που έχει ήδη αποφασιστεί, ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, γνωρίζουμε ποιος έχει κερδίσει τον διαγωνισμό, γνωρίζουμε το σχέδιο και προχωρούμε στην υλοποίηση.

Αυτή η επιλογή των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών μας προσφέρει μια τεράστια τεχνογνωσία από παγκόσμιο επίπεδο, μας προσφέρει την επιλογή να φτιάξουμε μονάδες που δεν θα έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από αυτές του ιδιωτικού τομέα, μονάδες οι οποίες θα είναι ποιοτικές και υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Όλα τα νέα έργα του οργανισμού θα σχεδιάζονται με διενέργεια αρχιτεκτονικών σχεδιασμών. Θα παίρνουμε τεχνογνωσία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και μετά θα αποφασίσουμε και θα διαλέγουμε τα έργα και τις προτάσεις που είναι πιο συμφέρουσες για εμάς και κατ' επέκταση για την κοινωνία και τους πελάτες μας.

Brief/ Ξένια Προδρόμου 

Home