Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓΔ ΥΠΟΙΚ: Σε τουρισμό & ενέργεια οι επιπτώσεις κυρώσεων στη Ρωσία

Offsite Team -
16.03.2022

ΓΔ ΥΠΟΙΚ: Σε τουρισμό & ενέργεια οι επιπτώσεις κυρώσεων στη Ρωσία

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας εντοπίζονται οι κύριες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τις κυρώσεις που έλαβε η ΕΕ κατά της Ρωσίας έπειτα από την εισβολής της τελευταίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), η οποία ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, στο επίκεντρο των συζητήσεων των εργασιών του Συμβουλίου ήταν οι οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

 

Σε παρέμβαση του, ο κ. Παντελή εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό.

 

Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, ο Γενικός Διευθυντής αφού αναφέρθηκε στις γενικότερες επιπτώσεις που αναμένεται να έχουν οι κυρώσεις για την οικονομία της ΕΕ, σημείωσε ότι στην περίπτωση της Κύπρου θα αντιμετωπίσουμε κυρίως προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας.  

 

Επίσης, οι ‘27’ με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισαν τη δημιουργία μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΜΣΠΑ) με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ διεξήχθη συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την πρόταση για μεταφορά στο Δίκαιο της ΕΕ, της επιτευχθείσας σε επίπεδο ΟΟΣΑ παγκόσμιας συμφωνίας με την οποία οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα υπόκεινται σε ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%.

Εξάλλου, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, ο κ. Παντελή συμμετείχε στις εργασίες του Eurogroup το οποίο απασχόλησε η οικονομική κατάσταση και ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, υπό το φως και του πολέμου στην Ουκρανία.  Διεξήχθη, επίσης συζήτηση για την Τραπεζική Ένωση, καθώς και για την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας.  

ΚΥΠΕ

Home