Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γίνεται ΠΟΠ το χαλούμι - Τι ακριβώς σημαίνει για την Κύπρο

Offsite Team
- 29.03.2021

Γίνεται ΠΟΠ το χαλούμι - Τι ακριβώς σημαίνει για την Κύπρο

Thumbnail

Όλα όσα δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας στην εκπομπή ''Business Hour'' - Τι λέει για τις αντιδράσεις, για τα κατεχόμενα και τις τεράστιες προοπτικές του γεγονότος ότι πλέον το χαλούμια θα παράγεται μόνο στην Κύπρο - ''Έχουμε λύσεις για όλες τις ανησυχίες''

Σε αναμονή για επίσημες ανακοινώσεις από την Κομισιόν για το χαλούμι βρίσκεται η Κύπρος. Οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή ‘’Business Hour’’ το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, η κατοχύρωση του χαλουμιού συνοδεύεται από 2 νομοθετικά κείμενα που ετοιμάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρώτο αφορά τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους που θα πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα ούτως ώστε το προϊόν που θα πιστοποιείται θα εμπορεύεται μέσω της πράσινης γραμμής. Αυτό το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί. Το 2ο νομοσχέδιο που αφορά την κατοχύρωση του προϊόντος και αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις. Δεν υπήρξε καμία ένσταση και αναμένουμε ότι θα έχουμε θετική ανακοίνωση σήμερα. 

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι στα κατεχόμενα

‘’Η ΚΔ θα αναθέσει σε εξειδικευμένο διεθνή οργανισμό την πραγματοποίηση των φυτοϋγειονομικών ελέγχων στην κατεχόμενη Κύπρο με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Άρα και όσον αφορά τις ανησυχίες για εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα κατεχόμενα δεν ισχύει κάτι τέτοιο’’.

Οι προοπτικές που δημιουργούνται από την κατοχύρωση

΄΄Θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για αυτή τη χρονική συγκυρία ιδιαίτερα. Το εθνικό μας προϊόν δέχεται την τελευταία περίοδο πολύ σημαντικές πιέσεις από φορείς του εξωτερικού και άλλους οι οποίοι προσπαθούν να παράξουν και να εμπορευτούν προιοντα μιμητισμού σε άλλες χώρες όπου αντιλαμβάνεστε και το κόστος είναι πιο χαμηλό. Έχουμε μάλιστα δει τις τελευταίες μέρες που συνδέονται και με το εμπορικό σήμα που δέχεται πιέσεις. Αποφάσεις δικαστηρίων λένε ότι το χαλούμι καθίσταται γενόσημο, ότι δηλαδή μπορεί να το παράξει οποιοσδήποτε και οπουδήποτε. Αυτό τώρα έρχεται να το ανατρέψει η απόφαση της Ευρ. Επιτροπής η οποία με νόμο παρέχεται ασπίδια προστασίας στο εθνικό μας προϊόν και το οποίο θα παράγεται πλέον στην Ευρώπη μόνο στην Κύπρο, από Κύπριους παραγωγούς ενώ τα προϊόντα μιμητισμού θα αντιμετωπιστούν όχι από μηχανισμό της ΚΔ αλλά από ένα πολύ ισχυρό μηχανισμό προστασίας που εμπλέκει μέσα την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή’’.

Η ανησυχίες των τυροκόμων για τα κατεχόμενα και την χαμηλότερη τιμή 

Όπως είπα δεν θα γίνεται καμία έκπτωση στον τρόπο παραγωγής του χαλουμιού στα κατεχόμενα. Έτσι εκτιμούμαι ότι η μέθοδος παρασκευής του προϊόντος και στα κατεχόμενα, όπως θα εξελιχθεί για να πληροί τις προδιαγραφές θα αυξήσει αναπόφευκτα και το κόστος. Το ότι ανοίγει μια πόρτα και μια ευκαιρία στους Τ/κ παραγωγούς να εμπορεύονται το χαλούμι μέσω της Πράσινης Γραμμής θεωρούμε ότι είναι θετικό, αν αναλογιστεί κανείς το ποιες άλλες πόρτες θα κλείσουν στον διεθνή ανταγωνισμό, θεωρούμε ότι η επίπτωση στον ανταγωνισμό από τα προϊόντα που θα παράγονται στα κατεχόμενα θα είναι απειροελάχιστη. Άρα με αυτό το σκεπτικό και με δεδομένο ότι το χαλούμι ανέκαθεν παράγετο και από τους Τ/κ δεν θα μπορούσε να γίνει κατοχύρωση αφήνοντας ένα κομμάτι του πληθυσμού εκτός’’.

Δεν είναι παραδοσιακό το χαλούμι με chilli ή το light

‘’Πριν 25 χρόνια δεν είχαμε χαλούμι delact, light, chilli κτλ. Αυτά τα προϊόντα δεν πληρούν τις προδιαγραφές του προτύπου και δεν μπορούν να φέρουν το όνομα χαλούμι, το παραδοσιακό προϊόν. Η ΚΔ είχε 2 επιλογές. Είτε να αφήσουμε το χαλούμι να παράγεται με οποιαδήποτε ποσόστωση στο γάλα και οποιαδήποτε προσθήκη  όπως chilli π.χ. Αλλά αυτό το προϊόν να μπορεί να το παρασκευάζει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να μην είναι ως κυπριακό παραδοσιακό προιον. Η άλλη επιλογή ήταν να το κρατήσουμε ως δικό μας προϊόν συνυφασμένο με την παράδοση των κυπρίων αλλά με κάποιους περιορισμούς που συνδέονται με την παράδοση όμως του συγκεκριμένου προϊόντος. Επιλέξαμε το 2ο διότι θεωρούμε ότι με σωστή διαχείριση ανοίγουν τεράστιες προοπτικές για όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή και εμπορία χαλουμιά από την Κύπρο και θεωρούμε ότι ατό θα είναι επωφελές για την κοινωνία και τον τόπο μας. 

Παράπονα για τις ζωοτροφές

''Είναι μια σειρά από ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από τους τυροκόμους. Προτείναμε συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης για κάθε μια από αυτές τις ανησυχίες. Θέλω να λειτουργήσουμε όλοι συναινετικά. Όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στο θέμα χαλούμι να μαζευτούμε και σε πνεύμα συναίνεσης και αλληλοκατανόησης να δούμε μία προς μία τις πτυχές και τους περιορισμούς του φακέλου. Έχουμε προτάσεις όχι μονο να μην επηρεαστεί η εμπορία του προϊόντος αλλά αντιθέτως να δημιουργηθούν οι προοπτικές για να αξιοποιηθεί το δεδομένο ότι το χαλούμι θα παράγεται αποκλειστικά στην Κύπρο. Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι να βρούμε λύσεις. Είμαστε διατεθειμένοι ως Κυβέρνηση να τους στηρίξουμε''

Για τις αντιδράσεις τυροκόμων

''Θέλουμε να βρούμε τις λύσεις όπως είπα. Θα έχουμε συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους. Με την έγκριση του νομοθετικού πλαισίου θα αποτελεί πλέον ευρωπαϊκή νομοθεσία. Άρα δεν υπάρχει νόημα να γίνουν κινητοποιήσεις. Άρα είναι σημαντικό πλέον να βρούμε τις λύσεις. Οι κινητοποιήσεις θα φέρουν μόνο αναστάτωση. Υπήρξε διαδικασία ενστάσεων και μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις ενστάσεις τους. Για αρκετά από τα σημεία που εγείρονται σήμερα, δεν υπήρξε καμία ένσταση. Πλέον το ζητούμενο είναι μέσα από διάλογο να βρούμε τις λύσεις για τα θέματα που απασχολούν όλους τους εμπλεκόμενους''

Δείτε όσα δήλωσε στην εκπομπή ''Business Hour'' ο Υπ. Γεωργίας Κώστας Καδής:

Home