Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιωρκάτζη: «Ο ΠτΔ ανησυχούσε πολύ»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 15.11.2018

Γιωρκάτζη: «Ο ΠτΔ ανησυχούσε πολύ»

Thumbnail
Ενδιαφέρουσες ατάκες

Για δεύτερη ημέρα κατέθεσε στη Διερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Στη χθεσινή ημέρα η Διοικήτρια μίλησε για τον Νικόλα Χατζηγιάννη, τους χειρισμούς του Υπουργού Οικονομικών, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων και τις κομματικές παρεμβάσεις. Επίσης, τόνισε ότι ασκεί κριτική σε όλους.

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της κ. Γιωρκάτζη η οποία την Τρίτη 20 Νοεμβρίου θα κληθεί να δώσει και άλλα έγγραφα.

Η κ. Γιωρκάτζη παρέδωσε στην Επιτροπή διάφορα έγγραφα ενώ κληθείσα να σχολιάσει τους λόγους που έκλεισε η ΣΚΤ ανέφερε ότι η Τράπεζα μπορούσε να σωθεί, αλλά τελικά ο Κύπριος θα πληρώσει πολλά περισσότερα. Υπέδειξε ακόμα ότι έγινε λάθος υπολογισμός στο ότι «θέλαμε να διασώσουμε την Τράπεζα με λιγότερα χρήματα».

 

 

Ερωτηθείσα εάν ήταν προαποφασισμένη η πώληση της ΣΚΤ η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε: « Είχα πει και χθες ότι δεν διανοούμαι να γνώριζαν το τέλος του δρόμου και να άφησαν τα πράγματα να πήγαν μόνα τους προς τα εκεί και αβοήθητα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις. Μη εμπιστοσύνη ότι ο SSM θα το τραβούσε μέχρι το τέλος. Το γεγονός ότι θα υπήρχαν μεταξύ πολιτικών προσώπων για το ποιος θα επωμιστεί τη διάσωση. Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά πράγματα. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει Κύπριος που είπε «άστα να παν τα πράγματα».  

Η Επιτροπή ρώτησε την Διοικήτρια για την επιλογή του ισπανικού fund Αltamira για τη διαχείριση των ΜΕΔ με την κ. Γιωρκάτζη να απαντά: «Χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, είχαμε τοποθετηθεί πως οτιδήποτε γινόταν για απάβλυνση των δανείων μας έβρισκε θετικούς. Για τη διαχείριση και επιλογή της Altamira δεν είχαμε εμπλακεί καθόλου. Δεν είναι δουλειά μας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε την κ. Γιωρκάτζη να τοποθετηθεί για την πρόσληψη ξένων συμβουλευτικών οίκων από τη ΣΚΤ και την ρώτησε εάν η διαχείριση των ΜΕΔ μπορούσε να γίνει από τη ΣΚΤ. Η Διοικήτρια είπε ότι: «Ναι μπορούσε. Ερχόμενη πίσω στο θέμα της καταλληλότητας των προσώπων, ίσως και όχι. Χθες με επέκρινε ο Γενικός Ελεγκτής με απαξιωτικούς όρους. Έτσι αποφεύγω να απαντήσω.

Σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανησυχούσε πάρα πολύ για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και τον Μάρτιο του 2018 έγιναν συσκέψεις και με όλους τους αρχηγούς κομμάτων για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.

Η κ. Γιωρκάτζη τοποθετήθηκε για αλληλογραφία που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών τον Ιούνιο του 2017 σε σχέση με τη διαχείριση των ΜΕΔ με την ίδια να θεωρεί υπεύθυνο για την επιλογή των προσώπων που στελεχώνουν τη ΣΚΤ  τον Υπουργό και τον μέτοχο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αρέστη ανέφερε ότι θα ζητηθούν διευκρινίσεις από το Προεδρικό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κλήσης του Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Η κ. Γιωρκάτζη μίλησε για πολιτικές παρεμβάσεις στο θέμα συγχωνεύσεων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Χαρακτηριστικά, σε ερώτηση του μέλους της Δ.Ε. Γεώργιου Χαραλάμπους ότι: «Θέλαμε να κρατήσουμε πολλά ΣΠΙ για να μπορούμε να βάζουμε τους δικούς μας στα 18 ΣΠΙ;», η Διοικήτρια απάντησε λακωνικά: «Ναι, ήταν λίγα».

Ο κ. Χαραλάμπους ρώτησε την Διοικήτρια για τα τραγικά γεγονότα του 2018 και το γεγονός ότι η Κεντρική δεν έτριξε τα δόντια για να απαντήσει η Διοικήτρια: « Ναι καθυστερήσαμε. Αλλά είχαμε και εμείς την κρυφή ελπίδα πως μπορούσε με τις ενέργειες που έκανε ο Συνεργατισμός, να έδειχνε στον SSM ότι θα γίνουν πράγματα. Λίγο ήθελε ο SSM, δεν περίμενε θαύματα. Μας το έλεγε. Αλλά δεν γινόταν τίποτε».

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε από το 2014 η Κεντρική Τράπεζα ως εποπτική Αρχή έκανε τις δικές της ενέργειες για τις αναδιαρθρώσεις δανείου αλλά «η δουλειά του επόπτη είναι να υποδείξει τις ενέργειες που πρέπει να κάνει διαχειριστής». Ερωτηθείσα από τον πρόεδρο της Δ.Ε. Γεώργιο Αρέστη εάν υπήρξαν επαφές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι: «πό το 2015 - 2016. Οι ανησυχίες μας ήταν ότι η τράπεζα δεν πήγαινε καλά. Ο SSM φαινόταν ότι θα έπαιρνε μέτρα. Μπαίνω σε τομείς που δεν μπορώ να πω πολλά. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αποφύγαμε και χειρότερα. Υπήρχαν και χειρότερα».

Το μέλος της Επιτροπής Γεώργιος Χαραλάμπους ρώτησε την κ. Γιωρκάτζη τι έφερε το τέλος του Συνεργατισμού. Η Διοικήτρια στην ανάλυσή της εντόπισε το πρόβλημα στη διαχείριση των ΜΕΔ που το 2018 ανέβηκαν στο 6.1 δις και στην ανάγκη συγχώνευσης των 356 Συνεργατικών Ιδρυμάτων που ‘επρεπε να γίνουν ένα. Όπως είπε αυτό δεν ήταν εύκολο εγχείρημα. «Έπρεπε να δράσουμε πιο γρήγορα».

 

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη συνεχίζει να καταθέτει στη Δ.Ε.

Σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη μεχρι το 2003 που ο εκάστοτε Υπουργός Εμπορίου ήταν ο καθ ύλην αρμόδιος για το Συνεργατισμό τα πράγματα ήταν στον αυτόματο πιλότο. Χαρακτηριστικά είπε: «Ήταν μοιρασμένα τα ΣΠΙ - τούτο ήταν του ΑΚΕΛ, τούτα ήταν του ΔΗΣΥ, τούτα του ΔΗΚΟ - και είχαν μεγάλη πολιτική δύναμη όταν μπορούσαν να συγκεντρώσουν τόσα άτομα να τους μιλήσουν».

Η Διοικήτρια της Κεντρικής ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Αρέστη για την εποχή που ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου από το Συνεργατισμό. Όπως είπε, αυτό έγινε την περίοδο 1998 μέχρι 2003. Όπως είπε, σε αυτά τα πέντε χρόνια δεχόταν παρεμβάσεις. Αυτές ήταν «από άτομα που έχουν φήμη στην κοινωνία για το φιλανθρωπικό τους και αθλητικό τους έργο και φίλοι τους μας έπαιρναν να μην γράψουμε κάποιες παρατυπίες, αυτό το έξοδο ή αν χρηματοδοτούσε μια ομάδα χάντμπολ».Απηύδυσα και ζήτησα από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να με απαλλάξει».

 

Η κ. Γιωρκάτζη διευκρίνισε ότι ο φάκελος που εστάλη στον Γενικό Εισαγγελέα για πρόσωπα που κατείχαν ΜΕΔ δεν αφορούσε πολιτικούς, αλλά αξιωματούχους της ΣΚΤ. Όπως είπε, «όταν δίνονται δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις είναι ποινικά κολάσιμο».

Home