Χατζηγιάννης: Επενδύει δισεκατομμύρια ευρώ η ΑΗΚ

Χατζηγιάννης: Επενδύει δισεκατομμύρια ευρώ η ΑΗΚ

Η ΑΗΚ παρουσίασε στην Επιτροπή Ενέργειας το 10ετες πρόγραμμα επενδύσεων της

Το δεκαετές πρόγραμμα επενδύσεων της ΑΗΚ ανέρχεται σε δισεκατομμύρια, είπε σε δήλωση του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας, η ΑΗΚ παρουσίασε το 10ετες πρόγραμμα επενδύσεων της.

Αυτούσια η δήλωση του

Είχαμε σήμερα στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής ενημέρωση από πλευράς της ΑΗΚ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου σχετικά με το 10ετές πρόγραμμα επενδύσεων της προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που τίθενται ενόψει της πράσινης μετάβασης. Η λεπτομερής παρουσίαση δεικνύει ότι η ΑΗΚ έχει πλέον μπει στη λογική του προβληματισμού και ξεκίνησε τον όλο προγραμματισμό.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ένα δεκαετές πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να τύχει εποπτείας από την ΡΑΕΚ και έγκρισης από το διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ανέρχεται αυτό το 10ετές πρόγραμμα σε κάποια δισεκατομμύρια. Δισεκατομμύρια τα οποία θα πάνε για την ανανέωση του δικτύου μεταφοράς, συστήματα τα οποία θα πάνε για εκσυγχρονισμό και επενδύσεις που έχουν να κάνουν με γραμμές μεταφοράς. Συστήματα ή επενδύσεις που έχουν να γίνουν και σε σχέση με το σύστημα διανομής, μια άλλη παράμετρος ένας άλλος πυλώνας που και εδώ πάλι χρειαζόμαστε περίπου κοντά στα 700 εκατομμύρια.

Άρα λοιπόν αν υπολογίσουμε ότι για το δίκτυο μεταφοράς θα χρειαστεί πέραν του 1,5 δις άλλο περίπου 0,7 για το σύστημα διανομής και άλλα που θα φέρουν οι ιδιώτες και οι άλλοι επενδυτές, θα επαναλάβω αυτό που έχω πει και στην Ολομέλεια: χρειαζόμαστε αρκετά δισεκατομμύρια για να μπορέσουμε να περάσουμε στην πράσινη μετάβαση ασφαλείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για να τελειώσει ο ηλεκτρισμός ή να υπάρξει κενό στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος καθώς επίσης να εκπληρώνουμε και τους στόχους είτε τους άμεσους είτε τους ενδιάμεσους είτε τους μακροχρόνιους. Στόχοι οι οποίοι είναι πλέον προκαθορισμένοι από πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Υπάρχουν ιδιαιτερότητες κυρίως σε σχέση με το δίκτυο αφού οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη δίκαιη διεξαγωγή των επενδύσεων. Δεν μπορεί οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά να είναι προνόμιο των οποιονδήποτε λίγων ή της οποιασδήποτε περιοχής με το επιχείρημα ότι το δίκτυο δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Γι’ αυτό το λόγο σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει και μια εναρμόνιση και με την αρχή της δικαιοσύνης προκειμένου να ανταποκριθούμε και σε ρυθμούς γρήγορους να ενισχύσουμε ή να υιοθετήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Home