Χρ. Σταϊκούρας: Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική οικονομία

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις πέντε βασικές προϋποθέσεις για περαιτέρω πρόοδο.

Σήμερα υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση και ότι έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης,  ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το Σάββατο στη Σπάρτη σε οικονομικό forum-συμπόσιο με θέμα "Κοιτώντας Μπροστά: Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε ρυθμούς ανάπτυξης;" που διοργάνωσαν ο Δήμος Σπάρτης και το "Sparta Forum", στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών.  

"Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση  της χώρας, κάνει ιεραρχημένα, σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση  της χώρας και την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, με πολιτικές που έχουν αναπτυξιακή διάσταση και συνδυάζουν, επιτυχώς, την οικονομική αποδοτικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη" ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας παραθέτοντας  τα πεπραγμένα των έξι πρώτων μηνών στο πεδίο της οικονομίας.

 

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στη βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών, στην κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών στην υλοποίηση επενδυτικών έργων, στην αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του ΔΝΤ και στην έγκριση μιας συστημικής λύσης για τη μείωση των "κόκκινων δανείων" στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. 

 

"Η υλοποίηση αυτού του πλέγματος πολιτικών αξιολογείται θετικά από τους εταίρους, τους επενδυτές, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης, και πρωτίστως από τους Έλληνες πολίτες», είπε, προσθέτοντας πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θέτει τις βάσεις για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας, δηλαδή το επενδυτικό κενό.

 

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις πέντε βασικές προϋποθέσεις για περαιτέρω πρόοδο.  

Πρώτη προϋπόθεση, η ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, σε περιβάλλον υγιών και πειθαρχημένων δημόσιων οικονομικών.

Δεύτερη προϋπόθεση, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Τρίτη προϋπόθεση, όπως είπε, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την επενδυτική ελκυστικότητα της οικονομίας.  

Τέταρτη προϋπόθεση, η  ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και πέμπτη προϋπόθεση η βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους και η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου από το 2021.

ΚΥΠΕ

Home