Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Κύπρος στον Ενεργειακό χάρτη – Προοπτικές δημιουργίας LNG

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
01.03.2019 - 08:25

Η Κύπρος στον Ενεργειακό χάρτη – Προοπτικές δημιουργίας LNG

Thumbnail
Στα 35 δις δολάρια το κέρδος από «Γλαύκο» - Νέες προοπτικές για το μέλλον της Κυπριακής ΑΟΖ

Άκρως σημαντική θεωρείται η ποσότητα του κοιτάσματος που ανακάλυψε η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum στον στόχο «Γλαύκος» του οικοπέδου 10, βάζοντας δυναμικά την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της Ενέργειας.

Σύμφωνα και με όσα δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ, και με βάση επίσημα στοιχεία είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα κέρδη από το κοίτασμα ανέρχονται στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση προκειμένου να καθοριστεί η τελική ποσότητα. 

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα εμπορεύσιμο κοίτασμα που δημιουργεί οικονομικά αλλά και γεωστρατηγικά οφέλη για την Κύπρο. Την ίδια ώρα παρατείνει την παρουσία των εταιρειών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ όπως η ExxonMobil όπως και η Qatar Petroleum.  

Γιώργος Σιαμμάς: “Χάθηκε μια ευκαιρία για τερματικό στην Κύπρο'

Το μεγάλο στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσον είναι ικανή αυτή η ποσότητα των 5 με 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, να δημιουργήσει τερματικό υγροποίησης (LNG) και να καταστήσει την Κύπρο ως εναλλακτική πηγή εφοδιασμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Offsite από το Υπουργείο Ενέργειας, μετά και την ανεύρεση του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος» αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες δημιουργίας του τερματικού LNG. Ωστόσο αυτό θα καθοριστεί και από τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις της Exxon τους επόμενους μήνες, καθώς επίσης και από τις γεωτρήσεις των υπόλοιπων εταιρειών που ακολουθούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το γεωλογικό μοντέλο αυτής της γεώτρησης δημιουργεί νέες προοπτικές και στις υπόλοιπες εταιρείας. Η Exxon έκανε γεωτρήσεις σε νέας μορφολογίας πετρώματα σε σχέση με όσες έγιναν μέχρι σήμερα, και ενδεχομένως και οι υπόλοιπες εταιρείες να ερευνήσουν το ενδεχόμενο να τρυπήσουν κι αυτές σε παρόμοια πετρώματα στα δικά τους οικόπεδα.

ΑΟΖ

Τα επόμενα βήματα

Όσον αφορά την επιστροφή της ExxonMobil το 2020, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Offsite, δεν αφορά μόνο πιθανές γεωτρήσεις σε άλλα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και εκ νέου γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 σε διαφορετικούς όμως στόχους.

Την ίδια ώρα αναμένονται τα χρονοδιαγράμματα για τις γεωτρήσεις των ENI και Total στα οικόπεδα 6, 7 και 3 αντίστοιχα.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως το τεμάχιο «Γλαύκος» γειτνιάζει με το οικόπεδο 6 και το τεμάχιο «Καλυψώ» της κοινοπραξίας Total/Eni, όπου υπάρχουν θετικές προβλέψεις ως προς την ποσότητα φυσικού αερίου.

Να σημειώσουμε επίσης πως το τεμάχιο «Καλυψώ» στο οικόπεδο 6 εκτείνεται και στο οικόπεδο 7 στο οποίο έχουν αδειοδοτηθεί η κοινοπραξία Total/Eni

Με δεδομένη την διεκδίκηση της Τουρκίας πως τα οικόπεδα 6 και 7 ανήκουν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, αναμένεται πως θα προσπαθήσει να ανατρέψει τις γεωτρήσεις στα συγκεκριμένα οικόπεδα όπως έπραξε και στο οικόπεδο 3 όπου παρεμπόδισε τις έρευνες της ΕΝΙ.    

 

Home