Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Κύπρος θέλει να βγάλει πλοίαρχους - Στροφή στη ναυτιλία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
11.03.2022 - 06:00

Η Κύπρος θέλει να βγάλει πλοίαρχους - Στροφή στη ναυτιλία

Θέλουν να την καταστήσουν κέντρο ναυτικών σπουδών -Έχουμε τον 11ο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και 3ο στην Ευρώπη

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Κύπρος θέλει να καταστεί κέντρο ναυτικών σπουδών. Στόχος είναι η προσέλκυση τόσο Κύπριων φοιτητών, αλλά και ξένων που  θα επιλέξουν τη χώρα μας για να ασχοληθούν με το επάγγελμα του πλοιάρχου και ναυτικών επαγγελμάτων.

Στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής βρίσκεται τροποποιητικό νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ο περί εμπορικής ναυτιλίας Νόμος  (έκδοση και αναγνώριση πιστοποιητικών και ναυτική εκπαίδευση).

Η Επιτροπή  μελέτησε το νομοσχέδιο που αφορά την έκδοση και αναγνώριση των πιστοποιητικών ναυτικής εκπαίδευσης. Όπως πληροφορούμαστε, ο στόχος του νομοσχεδίου είναι τετραπλός:

Πρώτο: H αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Δεύτερο: H αναγνώριση των πιστοποιητικών ναυτικών που φοιτούν στις Ακαδημίες Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Τρίτο: H αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης (STCW).

Τέταρτο: Η αποσαφήνιση των θεμάτων που σχετίζονται με τον υπολογισμό και την απόδειξη της θαλάσσιας υπηρεσίας των ναυτικών.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της φοίτησής τους οι Κύπριοι φοιτητές  θα προωθούνται απευθείας  στην αγορά εργασίας. Ο εν λογω νόμος  ρυθμίζει την επανεπικύρωση των πιστοποιητικών για κυβερνήτες ακτοπλοϊκών και μικρών επιβατικών σκαφών. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Μεγάλες προοπτικές 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα έχουν μεγάλες προοπτικές αφού η Κύπρος σήμερα αποτελεί παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη με τον 11ο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και τον 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Υφ. Ναυτιλίας: Δίνουμε έμφαση στη θάλασσα”

Μιλώντας στην Offsite, ο Υφύπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε ότι «θέλουμε να καταστήσουμε αποτελεσματικές διαδικασίες για την έκδοση και αναγνώριση των πιστοποιητικών ναυτικής εκπαίδευσης”.

O κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι ο στόχος του Υφυπουργείου είναι η προώθηση ναυτικών και ναυτιλιακών επαγγελμάτων στη ξηρά και τη θάλασσα. Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι στις 20-21 Μαϊου προγραμματίζεται η διοργάνωση της εκδηλωσης «ΘΑΛΑΣΣΑ” στη Λεμεσό,  που διοργανώθηκε πιλοτικά τον Οκτώβριο. Στόχος ο κόσμος να έχει εμπειρία με τα ναυτικά επαγγέλματα.”

ΛΙΜΑΝΙ

Tσιρίδου: «Θα προσελκύσουμε φοιτητές”

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών Φωτεινή Τσιρίδου μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι: «Μετά την ιδρυση του Υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας  ήταν φυσικό επακόλουθο να θεσμοθετηθούν νόμοι και κανονισμοί, Στόχος είναι το Υφυπουργείο να έχει τη δυνατότητα να:Εκδιδει, και ελέγχει πιστοποιητικά ναυτικής ικανότητας και θα έχουν διεθνή αναγνώριση”.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σύμφωνα με την κα Τσιρίδου, το νομοσχέδιο προσφέρει τη δυνατότητα στους Κύπριους νέους που ακολουθούν τα ναυτικά επαγγέλματα να εξασφαλίζουν ναυτικά πιστοποιητικά που μέχρι τώρα τα εξασφάλιζαν μόνο στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, θα προσελκύσουμε φοιτητές από άλλες χώρες για να εξασφαλίσουν στην Κύπρο ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πιστοποιητικό”.

Home