Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ηροδότου: Πρόοδος σε καταπολέμηση ξεπλύματος διεθνώς

Offsite Team
- 18.04.2019

Ηροδότου: Πρόοδος σε καταπολέμηση ξεπλύματος διεθνώς

Thumbnail
Αρχίζουν να αναγνωρίζονται διεθνώς οι προσπάθειες καταπολέμησης του ξεπλύματος

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου δήλωσε σήμερα ότι από το 2013 και έπειτα υπάρχει μια νέα κουλτούρα στις κυπριακές τράπεζες για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι προσπάθειες και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί αρχίζουν να αναγνωρίζονται στο εξωτερικό.

Ο κ. Ηροδότου μιλούσε κατά τη διάρκεια του 9ου Οικονομικού Κογκρέσου Λευκωσίας.

Πρόοδος οικονομίας 

Σύμφωνα με τοn Διοικητή της Κεντρικής «έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος στα χρόνια μετά την κρίση για αναδιάρθρωση της οικονομίας και του τραπεζικού μας τομέα και για ενίσχυση των προοπτικών για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της χώρας μας».

«Η ανάπτυξη του ΑΕΠ έχει αποκατασταθεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι είναι βιώσιμη γιατί έχει πολύ ευρεία βάση». Δεν βασίζεται υπερβολικά σε μόνο ένα τομέα, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, «αυτό είναι πολύ καλύτερο από την ώθηση που είχε η ανάπτυξη του ΑΕΠ στα χρόνια πριν την κρίση». Πρόσθεσε παράλληλα ότι αυτό «αναγνωρίζεται ευρέως», αλλά έχουμε δρόμο να διανύσουμε κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα που έχουν κληροδοτηθεί στην οικονομία από την παλαιότερη κατάσταση πραγμάτων για να εδραιωθούν τα οφέλη στην οικονομία ακόμη περισσότερο.

Την ίδια ώρα, αναγνώρισε ότι «χωρίς αμφιβολία υπάρχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και την αποτελεσματική συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας στη διαμόρφωση της πολιτικής του Ευρωσυστήματος».

Ως ο νέος Διοικητής, σημείωσε ο κ. Ηροδότου, «γνωρίζω πλήρως την ευθύνη που αναλαμβάνω για να αντιμετωπίσω με αυτά τα ζητήματα». Διαβεβαίωσε ότι μαζί με τους συναδέλφους του στην Κεντρική Τράπεζα «θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους σε στενή συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς, σε Κύπρο, Ευρώπη και διεθνώς».

ΜΕΔ

Αναφερόμενος ειδικότερα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) ο κ. Ηροδότου είπε ότι έχει επιτευχθεί «τεράστια πρόοδος» τα τελευταία χρόνια.

Στο ψηλότερο τους σημείο, σημείωσε, τα ΜΕΔ ήταν γύρω στα 28 δισεκατ. Ευρώ ενώ τώρα υπάρχουν γύρω στα 11 δισεκατ. Ευρώ εντός του τραπεζικού τομέα.

Πρόκειται, είπε, «για μια σημαντική μείωση, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με το μέγεθος του ΑΕΠ της χώρας», προσθέτοντας ότι «η μείωση ισοδυναμεί σχεδόν με το 90% του ΑΕΠ μας».

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ωστόσο ότι «υπάρχει ακόμη σημαντικός αριθμός ΜΕΔ που έχουν κληροδοτηθεί από το παρελθόν τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε τα σχετικά ποσοστά να φτάσουν στα επίπεδα που απαιτείται».

Όπως είπε, με τις νομοθετικές αλλαγές που ψηφίστηκαν από την Βουλή των Αντιπροσώπων πέρυσι οι τράπεζες έχουν τώρα «μια ολοκληρωμένη σειρά επιλογών ή εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τα ΜΕΔ πιο αποτελεσματικά».  Οι διάφορες κοινοπραξίες που έχουν γίνει μεταξύ των κυπριακών τραπεζών και εξειδικευμένων εταιρειών δανείων θα πρέπει να αρχίσουν να έχουν αποτελέσματα εντός του 2019.

Από το 2013 – 2014, ανέφερε, «ο τραπεζικός τομέας έχει επίσης ενισχύσει τις προσπάθειες εναντίον του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και εναντίον της τρομοκρατίας». Είναι σαφές, τόνισε, «ότι έχει εδραιωθεί μια νέα κουλτούρα συμμόρφωσης στις κυπριακές τράπεζες».

Συνέχισε λέγοντας ότι οι προσπάθειες και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί «αρχίζουν να αναγνωρίζονται στο εξωτερικό».

Αυτό, είπε, οφείλεται στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κυπριακών αρχών και τραπεζών με ξένες αρχές και τράπεζες και σε μια «συντονισμένη και στοχευμένη προσπάθεια που άρχισε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τον Σύνδεσμο Κυπριακών Τραπεζών, τις ίδιες τις τράπεζες, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εξωτερικών».

Αυτή η προσπάθεια, εξήγησε, «στοχεύει στο να ενημερώσει τους εταίρους μας και τους εμπλεκόμενους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, αλλά μας έχει επίσης επιτρέψει να αρχίσουμε και να ενισχύσουμε διεθνείς σχέσεις που θα επιτρέψουν για μια πιο στενή και καλύτερη συνεργασία εναντίον του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτή  η προσπάθεια αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των κυπριακών αρχών και οργανισμών που δείχνει ότι «μπορούμε να πετύχουμε πολλά όταν εργαζόμαστε μαζί για κοινούς στόχους».

Ο κ. Ηροδότου, ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες μελλοντικά από την Κεντρική Τράπεζα.

Home