Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καμιά ανοχή σε δόλια δραστηριότητα, ζήτησε ο ΥΠΟΙΚ από την ΕΚ

Offsite Team -
14.07.2021 - 16:16

Καμιά ανοχή σε δόλια δραστηριότητα, ζήτησε ο ΥΠΟΙΚ από την ΕΚ

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ ή CySEC) θα πρέπει να προσπαθήσει να ενισχύσει τις ικανότητές της και τις μεθόδους της, ώστε να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο του επόπτη του χρηματοοικονομικού τομέα, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε ομιλία του σε Διαδικτυακό Συνέδριο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου υπό τον τίτλο « CySEC 25 χρόνια: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χρηματοοικονομικής ανάπτυξης και καινοτομίας».

 

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο, με προσπάθειες εποπτικής αριστείας και χωρίς ανοχή σε παράνομες και δόλιες δραστηριότητες», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές της ΕΚΚ θα πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία μιας αγοράς με ισχυρές και καλά διοικούμενες οντότητες, μακριά από ευκαιριακές συμπεριφορές. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η εποπτεία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, θα αυξηθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον με τη χρήση της τεχνολογίας και της ανάλυσης δεδομένων.

 

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο όραμά του για το μέλλον της ΕΚΚ, λέγοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσει την ανοιχτή πολιτική της με τις ρυθμιζόμενες οντότητες, έτσι ώστε να υπάρχει καλή κατανόηση της εξελισσόμενης αγοράς αλλά και η ευκαιρία παροχής της κατάλληλης καθοδήγησης. Όπως είπε, η εισαγωγή του Κέντρου Καινοτομίας, είναι μια επίδειξη αυτή της προοδευτικής προσέγγιση από την ΕΚΚ.

 

«Το Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες της ΕΚΚ καθώς και αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενισχύουν τους επόπτες και το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν», σημείωσε

 

Ο Υπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι οι προσπάθειες για επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, για τη διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά και θα ενισχυθούν.  

«Η πανδημία έχει αποδείξει για άλλη μια φορά, ότι η υπεύθυνη συμπεριφορά σε καλές εποχές είναι ζωτικής σημασίας προετοιμασία για πιο δύσκολες στιγμές», είπε.  

Ο κ. Πετρίδης τόνισε επίσης ότι η καθοριστική στιγμή για τις κεφαλαιαγορές στην Κύπρο, ήταν η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως μέλος της ΕΕ, είπε, η Κύπρος απολαμβάνει σημαντικά πλεονεκτήματα, κυρίως ένα σταθερό νομικό πλαίσιο που εξελίσσεται ανάλογα με τις περιστάσεις, με τις προσπάθειες και τη συμβολή των ευρωπαϊκών οργάνων και των κρατών - μελών.  

Όπως είπε, οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, η οδηγία για την κατάχρηση των αγορών, η οδηγία για τη διαφάνεια και μια πληθώρα άλλων νομικών πράξεων και μέσων που ρυθμίζουν την προληπτική εποπτεία, τα συστήματα συλλογικών επενδύσεων και όλες τις πτυχές των κεφαλαιαγορών, έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της αγοράς της Κύπρου.  

Είπε επίσης ότι η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχει επίσης ασφάλεια για μελλοντικές προκλήσεις στην οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία.  

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα ευρωπαϊκά προνόμια συνοδεύονται επίσης από υποχρεώσεις και ότι το νομικό πλαίσιο χωρίς ισχυρή εποπτεία και επιβολή, δεν είναι χρήσιμο. Όπως είπε, αυτό τον ζωτικό και καθόλου εύκολο ρόλο καλείται να εκπληρώσει η ΕΚΚ.  

«Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν καλά αυτόν τον ζωτικό ρόλο της εποπτικής αρχής και για το λόγο αυτό, η ΕΚΚ ήταν ένας από τους λίγους οργανισμούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου δεν εφαρμόστηκε το μορατόριουμ για τις προσλήψεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κατά τη διάρκεια το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης από το 2013 και μετά. Οι προσλήψεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με μόνιμες θέσεις να αυξάνονται από 52 στον προϋπολογισμό της ΕΚΑΕ 2014 σε 172 στον προϋπολογισμό του 2021», είπε.  

Καλογήρου: Η ΕΚΚ έχει τους ανθρώπους και την εμπειρία για περαιτέρω ανάπτυξη των επενδυτικών υπηρεσιών

 

Η Πρόεδρος της ΕΚΚ, Δήμητρα Καλογήρου, αναφέρθηκε στους σημαντικότερους σταθμούς των 25χρόνων, που καθόρισαν την εξέλιξη της ΕΚΚ και στα μελλοντικά σχέδια του οργανισμού ως Εποπτική Αρχή.  

«Η EKK έχει την εμπειρία, την αποφασιστικότητα και τους ανθρώπους για να κάνουν τη διαφορά και να προωθήσουν την περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών, συμβάλλοντας στην κυπριακή οικονομία», είπε.  

Πρόσθεσε ότι ο κύριος στόχος της ΕΚΚ από το 2021 και μετά είναι η ανάπτυξη διαδικασιών και μεθοδολογίας για τη διεξαγωγή εποπτείας βάσει δεδομένων, η οποία θα της επιτρέψει να εντοπίσει τυχόν παρατυπίες και κινδύνους στην αγορά σε πρώιμο στάδιο και να δράσει πιο προληπτικά.  

Ταυτόχρονα είπε ότι η ΕΚΚ δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση, την καινοτομία καθώς και το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου.  

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην ΕΚΚ που θα τριπλασιαστεί τον επόμενο Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το 2011 και στην αύξηση των μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου από τρία σε πέντε.  

Είπε επίσης ότι συμπεριλήφθηκαν νέες οντότητες υπό την επίβλεψη της ΕΚΚ, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την εκπλήρωση του οράματος και της αποστολής της, ώστε να καταστεί η κυπριακή αγορά ως ένας από τους ασφαλέστερους, πιο αξιόπιστους προορισμούς για επενδύσεις και αποτελεσματική εποπτεία, προστασία των επενδυτών και υγιή ανάπτυξη της αγοράς.  

Πρόσθεσε ότι η αύξηση του αριθμού των εποπτευόμενων οντοτήτων πάνω από 219% από το 2011 έως το 2021 είναι ενδεικτική του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την Κύπρο ως προορισμού επενδυτικών υπηρεσιών. Σήμερα, είπε, η ΕΚΚ εποπτεύει 790 οντότητες σε σύγκριση με 247 το 2011, ενώ περισσότερες από 100 νέες αιτήσεις βρίσκονται στη διαδικασία χορήγησης άδειας.  

Αναφερομένη στις νέες εξελίξεις, είπε μεταξύ άλλων ότι ένα νομοσχέδιο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας και σε διαβούλευση μέχρι 20 Ιουλίου, σχετικά με την εποπτεία των εταιρειών που αναλαμβάνουν τη διαχείριση εναλλακτικών κεφαλαίων και στόχος είναι να το εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων έως το επόμενο έτος. Ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΚ εξετάζει τις επιτρεπόμενες επενδυτικές στρατηγικές για διαχειριστές κεφαλαίων και τους ισχύοντες κανόνες και βρίσκεται στη διαδικασία εγγραφής των παρόχων υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων που θα εποπτεύονται κυρίως όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.  

Είπε επίσης ότι η ΕΚΚ δημιούργησε ένα Κέντρο Καινοτομίας τον Σεπτέμβριο του 2018 για να διερευνήσει την ανάπτυξη και τις χρήσεις των εξελίξεων της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech).  

Η πρόεδρος της EKK σημείωσε ότι μεταξύ του 2015 και του 2021 η Επιτροπή ανέστειλε περισσότερες από 25 εταιρείες, έκλεισε περισσότερες από 13 εταιρείες και απαγόρευσε σε άτομα να δραστηριοποιούνται στον τομέα έως και 10 χρόνια. Πρόσθεσε ότι από το 2013 έως σήμερα η ΕΚΚ έστειλε 34 υποθέσεις στον Γενικό Εισαγγελέα για να διερευνήσει πιθανά ποινικά αδικήματα από ρυθμιζόμενες οντότητες.  

Σε χαιρετισμό της η Ευρωπαία Επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ένωσης Κεφαλαιαγορών, Μέιριντ Μακγκίνες είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, σχεδιάζουν να αναπτύξουν μια στρατηγική για τα εποπτικά δεδομένα που θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι απαιτήσεις εποπτικής αναφοράς είναι σαφείς, ευθυγραμμισμένες και προσαρμοσμένες για αυτοματοποιημένη αναφορά.  

Όπως είπε, είναι μια νέα εποχή για τους επόπτες και τις αγορές που επιθυμούν να επενδύσουν στην τεχνολογία και να προωθήσουν τις βιώσιμες επενδύσεις.

ΚΥΠΕ

Home