Καμπανάκι κινδύνου για τους developers λόγω… διαβατηρίων 

Καμπανάκι κινδύνου για τους developers λόγω… διαβατηρίων 

Οι αυστηρότερες διαδικασίες στο σχέδιο πολιτογράφησης επενδυτών έριξαν τις πωλήσεις ακινήτων

Η αλλαγή στους όρους για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας και οι αυστηρότερες διαδικασίες μετά το μείζον θέμα που προκλήθηκε ένεκα της παραχώρησης κυπριακών διαβατηρίων αποθάρρυνε τους ξένους επενδυτές. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η μείωση στις πωλήσεις ακινήτων κατά 6,6% τους τελευταίους τέσσερεις μήνες. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Financial Mirror, οι πωλήσεις ακινήτων είχαν εκτοξευθεί στις αρχές του χρόνου καθώς όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές έτρεχαν να προλάβουν την αλλαγή στους όρους απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας μέσω ξένων επενδύσεων. 

Μάλιστα, στο δημοσίευμα τονίζεται πως η οικονομολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου στον κατασκευαστικό τομέα λόγω της μεγάλης εξάρτησης του σε ξένους επενδυτές που εποφθαλμιούσαν το κυπριακό διαβατήριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η αυξητική τάση που παρουσιάστηκε τους πρώτους πέντε μήνες του 2018 έχει αντιστραφεί από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κύπρος έχει παραχωρήσει περίπου 2.000 διαβατήρια σε ξένους επενδυτές από την αρχή του προγράμματος, δηλαδή από το 2013, ενώ από τον Μάιο έχουν εκδοθεί μόνο κάποιες δεκάδες, σε σχέση με τις εκατοντάδες που παραχωρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες. 

Να σημειώσουμε πως η μεγαλύτερη πτώση στις πωλήσεις ακινήτων παρατηρείται σε Ελεύθερη Αμμόχωστο και Λεμεσό.  

Home