Κατάργηση Δήμων: Τα σενάρια για τους Δήμους που καταργούνται

Δύο αποκλειστικές μελέτες παρουσιάζει σήμερα η Brief αναφορικά με την επικείμενη μείωση των Δήμων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης βάσει υφιστάμενων μελετών. Η τελική απόφαση δεν αναμένεται να έχει μεγάλη απόκλιση από τα ευρήματα των μελετών, εκτιμούν πηγές. 

Πολλά έχουν ειπωθεί και πολλά έχουν γραφτεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για το πώς θα επιτευχθεί η αναζητούμενη, εδώ και χρόνια, μεταρρύθμιση. Η συζήτηση για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάει πολλά χρόνια πίσω ενώ το όλο θέμα εμφανίστηκε πιο έντονα κατά τα μέσα της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Η ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης άρχισε να γίνεται πιο επιτακτική στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όπου κυρίαρχο θέμα ως προς τα των Δήμων ήταν και η συνεχής ισχυρή οικονομική στήριξη από πλευράς κράτους αλλά και τα «αμύθητα» χρέη σχεδόν όλων των Δήμων της Κύπρου. 

Διαβάστε επίσης: Στα «αζήτητα» 1.5 εκ. ευρώ για φοιτητικές χορηγίες/επιδόματα

Οι πτυχές της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αρκετές. Ωστόσο το κυριότερο ερώτημα είναι, κατά πόσο στα πλαίσια της μεταρρύθμισης θα υπάρξει μείωση του αριθμού των Δήμων ή αν τελικά τα πολιτικά κόμματα και κυβέρνηση θα περιοριστούν μόνο σε κάποιες τυπικές αλλαγές και συμπλεγματοποίηση κάποιων υπηρεσιών. 

Οι 30 Δήμοι που υπάρχουν σήμερα στις ελεύθερες περιοχές. Στην Επαρχία Λευκωσίας υπάρχουν 10 Δήμοι, στις Επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας υπάρχουν από 6 Δήμοι και στις Επαρχίες Πάφου και ελεύθερης Αμμοχώστου από 4 Δήμοι. 

Δυο μελέτες, ένα συμπέρασμα, πέντε σενάρια 

Κατά τα τελευταία χρόνια έγιναν δυο μελέτες. Μια από πλευράς της Ένωσης Δήμων (από Ιταλικό Οίκο) και μια από πλευράς Άγγλων Εμπειρογνωμόνων στα πλαίσια του Μνημονίου. Τα ευρήματα των ερευνών, τόσο των δυο πιο πρόσφατων όσο και παλαιότερων που έγιναν, είναι ξεκάθαρα και έχουν ένα κοινό συμπέρασμα: Αφενός ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να διαθέτει 30 Δήμους (στις ελεύθερες περιοχές) και άλλες 350 κοινοτικές αρχές και αφετέρου καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να θεωρείται ριζική και διορθωτική εάν δεν μειωθεί ο αριθμός των Δήμων.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην Brief.