ΚΟΑΓ: Δέχεται αιτήσεις για απόκτηση κατοικίας

ΚΟΑΓ: Δέχεται αιτήσεις για απόκτηση κατοικίας

Όλες οι πληροφορίες για τις αιτήσεις

Πριν το τέλος Ιουνίου ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων από το κοινό που πληροί κάποια κριτήρια, κατά κύριο λόγο εισοδηματικά, για την απόκτηση προσιτής κατοικίας, οι οποίες θα διατίθενται σε δικαιούχους στην τιμή του μέσου κατασκευαστικού κόστους και εντάσσονται στο νέο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης.  

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ Μάριος Πελεκάνος, αναφέροντας παράλληλα ότι την ίδια περίοδο ο ΚΟΑΓ, ο οποίος ορίστηκε ο Φορέας Διαχείρισης της διάθεσης των μονάδων προσιτής κατοικίας, θα καλέσει τους επενδυτές να δηλώσουν ενδιαφέρον για τη δημιουργία των συγκεκριμένων κατοικιών, για την ανέγερση των οποίων θα προσφέρονται δύο ειδών κίνητρα.

 

Σημειώνεται πως «προσιτές κατοικίες» καθορίζονται οι κατοικίες που οι δαπάνες για στέγαση είναι κάτω από το 30% του ακαθάριστου εισοδήματος ενός νοικοκυριού και θα διατίθενται σε δικαιούχους στην τιμή του μέσου κατασκευαστικού κόστους.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Πελεκάνος είπε πως το ένα κίνητρο προς τους επενδυτές αφορά την αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 25%, σημειώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση οφείλει ο επενδυτής να επιστρέψει το 10% του 25% στον ΚΟΑΓ.  

Όπως εξήγησε, αν κάποιος επενδυτής με την αύξηση του συντελεστή θα μπορεί αντί 20 μονάδες που θα έκτιζε προηγουμένως, να κτίσει 25 μονάδες, θα πρέπει να δώσει τις δύο από τις επιπλέον πέντε μονάδες που θα μπορεί να ανεγείρει στον δικαιούχο του ΚΟΑΓ.  

Αναφορικά με το δεύτερο κίνητρο που αφορά την αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 45% σε μεγαλύτερης έκτασης τεμάχια, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι σε αυτή την περίπτωση θα επιστρέφεται στον δικαιούχο του ΚΟΑΓ το 20% του 45%.  

Σημείωσε ότι ο επενδυτής έχει επίσης την επιλογή αντί να δώσει μονάδες στον ΚΟΑΓ, να εξαγοράσει το συντελεστή που θα πρέπει να επιστρέψει ή να δώσει ολόκληρη την αύξηση του συντελεστή (25% ή 45%) σε άλλη περιοχή με βάση κριτήρια που έχουν ήδη καθοριστεί. Δηλαδή με μεταφορά σε άλλο τεμάχιο γης εντός του ιδίου Τοπικού Σχεδίου ή Σχεδίου Περιοχής με υποχρέωση ανέγερσης προσιτής κατοικίας συνολικού δομήσιμου εμβαδού ίσου με αυτό που ωφελούνται από το κίνητρο

 

«Είμαστε στη διαδικασία της ετοιμασίας των συμβολαίων που θα υπογραφούν με επενδυτές που θα θελήσουν να επωφεληθούν των κινήτρων και παράλληλα συζητούμε με κάποιους επενδυτές που ενδιαφέρθηκαν και δίνουμε διευκρινίσεις», πρόσθεσε.  

«Αναμένουμε ότι αυτά τα θέματα θα κλείσουν τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες και να ανακοινώσουμε λεπτομέρειες για τον τρόπο υποβολής αιτήσεων και άλλα», σημείωσε.  

Σε ό,τι αφορά τις 170 μονάδες που ήταν τροχοδρομημένες να ανεγερθούν τα επόμενα έξι χρόνια, Καϊμακλί, Κοκκινοτριμιθιά, Λάρνακα (Ενορίες Αγίου Νικόλαου και Σωτήρος), Πολεμίδια., ο κ. Πελεκάνος είπε στο ΚΥΠΕ ότι αλλάζεται η μεθοδολογία παραγωγής αυτών των μονάδων χωρίς να διαφοροποιείται η ποιότητα τους, για να παραχθούν πολύ πιο νωρίς, προσθέτοντας ότι το 50% αυτών των μονάδων θα είναι έτοιμες εντός δύο ετών και οι υπόλοιπες εντός τριών ετών.  

Ο Πελεκάνος ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο ο ΚΟΑΓ θα προκηρύξει διαγωνισμό κατάθεσης προσφορών για κατακύρωση του συγκεκριμένου έργου.  

Home