Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΚΟΕ: Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο

Offsite Team -
26.08.2021 - 18:32

ΚΟΕ: Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο

Διατηρείται η αβεβαιότητα

Βελτίωση παρουσίασε τον Αύγουστο το οικονομικό κλίμα, κυρίως στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών, αν και η αβεβαιότητα λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού διατηρείται.

 

Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ), που καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε άνοδο τριών μονάδων φτάνοντας στις 108.6 μονάδες από 105.6 τον προηγούμενο μήνα.

«Η άνοδος του ΔΟΣ προήλθε από την ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, από την ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και των καταναλωτών», αναφέρει το ΚΟΕ.

 

Η βελτίωση στον τομέα των υπηρεσιών προήλθε από την καλυτέρευση της τρέχουσας κατάστασης και την προς τα πάνω αναθεώρηση των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου. 

 

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς ως αποτέλεσμα ευνοϊκότερων απαντήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου.  

Αμετάβλητο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα διατηρήθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στους τομείς των κατασκευών και της μεταποίησης.  

Μικρή βελτίωση σημείωσε τον Αύγουστο το καταναλωτικό κλίμα σημείωσε μικρή βελτίωση, με τους καταναλωτές να εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξοι σχετικά με τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της χώρας γενικότερα.  

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το ΚΟΕ, οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν λιγότερο επιφυλακτικοί σχετικά με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές.  

Πάντως το ΚΟΕ σημειώνει πως «παρά την αύξηση του ΔΟΣ τον Αύγουστο, η αβεβαιότητα ανάμεσα σε επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο, τη μεταποίηση και τις κατασκευές, καθώς και μεταξύ των καταναλωτών αυξήθηκε περαιτέρω».  

Αντίθετα η αβεβαιότητα στις υπηρεσίες σημείωσε υποχώρηση.

ΚΥΠΕ

Home