Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κούσιος: Γιατί προτείνει άρση αποκοπής 12% συντάξεων μετά τα 81

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
06.10.2022 - 06:19

Κούσιος: Γιατί προτείνει άρση αποκοπής 12% συντάξεων μετά τα 81

Η εξήγηση Κούσιου - Τι λένε βουλευτές της Επιτροπής Εργασίας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η αποκοπή του 12% στις συντάξεις όσων αφυπηρετούν στα 63 αντί στα 65 απασχολεί ξανά Βουλή και Κυβέρνηση. 

Ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος εν αναμονή αναλογιστικής μελέτης από το Eυρωπαϊκό Γραφείο Εργασίας (ELO) παρουσίασε στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής σε απλά μαθηματικά το σκεπτικό της Κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο είναι κατά μέσο όρο τα 81 έτη η  Κυβέρνηση θέλει όσοι αφυπηρετούν στα 63 έτη να μην αδικηθούν μετά τα 81 έτη με δεδομένες τις αυξημένες συντάξεις στα 65 έτη. 

Όπως εξήγησε ο κ. Κούσιος εάν κάποιος αφυπηρετήσει στα 63 έτη καιι λαμβάνει 1000 ευρώ σύνταξη θα εισπράξει σύνταξη 26 χιλιάδων ευρώ μέχρι τα 65 του. Εφόσον αφυπηρετούσε στα 65 του το ποσό σύνταξης θα αυξανόταν κατά 12% όπερ μεθερμηνευόμενον θα εξασφάλιζε σύνταξη 1120 ευρώ. 

Με αμιγώς μαθηματικά στοιχεία ο κ. Κούσιος είπε ότι: Εάν διαρεθούν οι 26.000 που θα λάμβανε ο συνταξιούχος από τα 63 χρόνια ως τα 65 έτη σημαίνει ότι με την πάροδο 216 μηνών ή 18 έτη οι συνταξιούχοι στα 63 θα αδικούται με την αποκοπή του 12% μετά τα 81 έτη. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Στο 1,5% η απόδοση των επενδύσεων του ταμείου συντάξεων<<<<

Μιλώντας στην Offsite News ο κ. Κούσιος είπε ότι «μέχρι το τέλος  του χρόνου αναμένεται η αναλογιστική μελέτη από το ELO  για να δούμε τον  τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι στρεβλώσεις».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Ανδρέας Καυκαλιάς μιλώντας στην Offsite News ότι «δεν μας ικανοποίησαν οι θέσεις της Κυβέρνησης και η μαθηματική περιγραφή του Υπουργού Εργασίας. Πρόκειται για λογιστικούς υπολογισμούς αγνοώντας τις ανθρώπινες ανάγκες και δικαιώματα».

Ο. Κουλάς: Στόχος η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων»

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ μέλος της Επιτροπής Εργασίας Ονούφριος Κουλάς μιλώντας στην Offsite News σχολιάζοντας την ανάλυση Κούσιου είπε  ότι «δεν μπορούμε να αμφισβητούμε τα μαθηματικά». Σύμφωνα με τον κ. Κουλά, «όλες οι αποφάσεις για το συνταξιοδοτικό πρέπει να λαμβάνονται στη βάση αναλογιστικής μελέτης. Κανείς δεν θέλει να παίρνει χαμηλή σύνταξη αλλά παράλληλα κανείς δεν θέλει να συνεισφέρει περισσότερο. Ο στόχος πρέπει να είναι η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Ο κ. Κουλάς αναφέρθηκε στην πρόταση του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου για μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα βαρέα επαγγέλματα.

 

Home