Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυναιγείρου: Τα τ.μ. δεν καθορίζουν την αξία του ακινήτου

Offsite Team -
08.02.2022

Κυναιγείρου: Τα τ.μ. δεν καθορίζουν την αξία του ακινήτου

Με βάση την τιμή πώλησης ο καθορισμός μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, λέει ο Μ. Κυναιγείρου

Την άποψη ότι το πιο αντικειμενικό κριτήριο για τον καθορισμό της αξίας ενός ακινήτου είναι η τιμή πώλησής του και βάση αυτής θα πρέπει να υπολογίζεται και ο σχετικός συντελεστής ΦΠΑ, εκφράζει με ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις που προέκυψαν τις τελευταίες μέρες με αφορμή το κυβερνητικό νομοσχέδιο για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ακίνητα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου εκφράζει την θέση πως η όποια τελική λύση δοθεί, θα πρέπει από τη μία να ικανοποιεί τους προβληματισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άλλη να μην επιβάλλει επιπρόσθετα βαρίδια στην αγορά και τους εν δυνάμει αγοραστές.

 

Σημειώνει ότι σε μία περίοδο που η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας και πολλοί νέοι άνθρωποι επιχειρούν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία, η λύση που θα αποφασιστεί δεν πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη.

«Θεωρούμε πως η πιο ορθολογική λύση είναι η νομοθετική ρύθμιση που θα επέλθει να αφορά μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ μόνο αν πρόκειται για απόκτηση πρώτης κατοικίας και να βασίζεται στην τελική τιμή διάθεσης του ακινήτου», αναφέρει ο Μ. Κυναιγείρου.  

«Τα τετραγωνικά μέτρα ενός ακινήτου από μόνα τους δεν αποδίδουν την πραγματική του αξία αφού υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την τελική τιμή διάθεσης του (πχ. κατάσταση, τοποθεσία, υλικά κατασκευής)», προσθέτει.

Υπό αυτά τα δεδομένα και με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, καταλήγει, «ο καθορισμός των €500χιλ. ως το όριο της αξίας των ακινήτων που θα επωφελούνται χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, ενδεχομένως να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ΕΕ και την ίδια ώρα να μην θέτει ανεπιθύμητα και οικονομικά ασύμφορα εμπόδια σε όσους προσπαθούν να αποκτήσουν την δική τους κύρια κατοικία σε οποιαδήποτε επαρχία της Κύπρου».

ΚΥΠΕ

Home