Κύπριος επιχειρηματίας απέκρυβε £10 εκατ. - Πλήρωσε φόρο €500.000

Κύπριος επιχειρηματίας απέκρυβε £10 εκατ. - Πλήρωσε φόρο €500.000

Κύπριος επιχειρηματίας απέκρυβε 10 εκ. στερλίνες αλλά πιάστηκε από τον Φόρο και πλήρωσε μισό εκατομμύριο Ευρώ
  • Εισπράχθηκαν 10 εκ. Ευρώ από λίστα Λανκάρντ- Panama papers από 37 εκ. που ευελπιστούσε να πάρει ο Φόρος
  • Προθάλαμος της κόλασης των φοροφυγάδων γίνεται η Κύπρος…

Άνθρακες ο θησαυρός που προσδοκούσε το κράτος ότι θα εισέπραττε από την περιβόητη λίστα Λανγκάρντ όσο και από τα Panama papers. Τελικά οι προσπάθειες του Τμήματος Φορολογίας απέφεραν πόσο γύρω στα 10 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ προσδοκούσαν οι αρμόδιοι ότι θα εισέπρατταν γύρω στα 37 εκ. Ευρώ.

Σε μια άλλη περίπτωση καραμπινάτης φοροδιαφυγής, Κύπριος επιχειρηματίας εντοπίστηκε μέσω του συστήματος CRS – συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ 100 χωρών προς πάταξη της φοροδιαφυγής-να έχει λογαριασμό στην αλλοδαπή ύψους 10 εκατομμυρίων στερλινών. Αφού έγινε η σχετική φορολόγηση των αδήλωτων εισοδημάτων κλήθηκε να καταβάλει 500 χιλιάδες Ευρώ πρόστιμο, το οποίο και κατέβαλε μετά προθυμίας για να αποφύγει περαιτέρω περιπέτειες.

Ωστόσο, όπως επισήμανε κατά κόρον ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ στα πλαίσια της συζήτησης για «το ξέπλυμα χρήματος και το πλήγμα στο καλό όνομα της Κύπρου» στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, πλέον κυριαρχεί το τεχνολογικό έγκλημα , αφού οι επιτήδειοι χρησιμοποιώντας το χαώδες διαδίκτυο, ξεφεύγουν με διάφορους τρόπους και επιδίδονται στο «ευγενές άθλημα» της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. 

Προ τούτο είπε ο κ. Μαρκίδης αναμένεται μέσα στο 2021, το Τμήμα Φορολογίας να αποκτήσει το νέο ΥΠΕΡΟΠΛΟ, δηλαδή μηχανογραφικό σύστημα εξελιγμένης μορφής που θα εντοπίζει τους αθλούμενους με την φοροδιαφυγή. Για δε τους περιβόητους φακέλους των λεγόμενων VIP ή στο ελληνικότερο Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων ( ΠΕΠ) τους οποίους χειρίζονται ορισμένοι φοροθέτες, ο Β. έφορος Φορολογίας- ο οποίος και αποκόμισε θετικά σχόλια για το έργο του από τους βουλευτές- επισήμανε ότι κανείς δεν ρισκάρει να χαριστεί σ’ αυτούς, αφού οι ενέργειες του θα αποκαλυφθούν από αντίπαλους πολιτικούς του ελεγχόμενου και θα κινδυνεύσει ανεπανόρθωτα… 

Τον ερχόμενο μήνα αναμένεται έκθεση της επιτροπής ΜΑΝΙΒΑΛ του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκτιμήσεις των αρμοδίων, Κυβέρνησης, Κεντρικής Τράπεζας και εποπτικών και ελεγκτικών αρχών, είναι ότι θα υπάρξουν θετικές αναφορές.

Όσον αφορά την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς η Πρόεδρος της ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ επισήμανε ότι οι έλεγχοι από τους Ευρωπαίους είναι πλέον συνεχείς και ασφυκτικοί και εισηγήθηκε όπως στους ελεγχόμενους από την υπηρεσία της προστεθούν και άλλες ομάδες εργαζομένων, όπως π.χ οι κτηματομεσίτες. 

Από πλευράς ΜΟΚΑΣ αναφέρθηκε σε δεσμεύσεις χρημάτων που έγιναν από παράνομους που διαθέτουν πλυντήρια ξεπλύματος.

Οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Τραπεζών ( Ημεδαπών και διεθνών ) είπαν ότι η εικόνα της Κύπρου αλλάζει και πρέπει όλοι οι συναρμόδιοι να προσπαθήσουν περισσότερο.

Ανατρέπεται το κλίμα για τα περί φορολογικού παραδείσου της Κύπρου

Πάντως η αίσθηση είναι ότι κάτι αλλάζει με την κατάσταση που υπήρχε στην Κύπρο το 2012 που θεωρείτο φορολογικός παράδεισος και μπορεί να χαρακτηρισθεί πλέον ως προθάλαμος για την κόλαση των φοροφυγάδων…

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι πρέπει να γίνει διεθνείς εκστρατεία για ανατροπή του αρνητικού ονόματος της Κύπρου και επιστροφής κεφαλαίων στο νησί.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι μόνο 10 εκ. ευρώ εισπράχθηκαν από την έρευνα για την λίστα Λαγκάρτ, παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων ότι οι εισπράξεις θα ήταν πολλαπλάσιες.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι δεν έχει αναπτυχθεί η κουλτούρα διαφάνειας, ούτε και για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου δήλωσε ότι πρέπει να κατατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία για το ποσό των χρημάτων το οποίο επέστρεψε στην Κύπρο, από τα ποσά τα οποία διέφυγαν στο εξωτερικό.  

Home